Norge

Pål Enger på tyveriraid – bodde på hotell fullt av politifolk

Munch-tyven Pål Enger er dømt igjen. Før han la ut på tyveriraid bodde han på hotell sammen med politijurister og folk fra Kripos.

Den kjente tyven Pål Enger ble dømt til ett års fengsel, hvorav ti måneder er betinget, for en rekke forhold.
  • Jørgen Svarstad
Les også

Munch-tyven tiltalt for flere nye tyverier

  • — Hver gang jeg blir løslatt fra et norsk fengsel, forsvinner det malerier
  • - Gjemte «Skrik» i familiens stuebord
    Pål Enger, som er mest kjent for å ha stjålet Edvard Munchs Skrik og Vampyr , hadde hatt maleriutstilling og solgt en del bilder. Med penger i lommen dro han sammen med en kamerat til Strømstad i Sverige og tok inn på spa-hotellet Quality Spa & Resort Strömstad.
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Men på det samme hotellet hadde rundt 30 politifolk fra lederguppen i arrest- og påtaleseksjonen til Oslo-politiet seminar. Det hadde også norske Kripos. Den daværende lederen for Very Important Criminal-prosjektet i Oslo fikk øye på den kjente tyven spasere rundt på hotellet. Hun mente å huske at han var etterlyst i Norge. Saken ble sjekket med politiet i Norge og Strømstad-politiet ble kontaktet. For norske politifolk har ikke mulighet til å pågripe nordmenn i utlandet.

— Så vidt jeg vet forsvant han før politiet kom, opplyser seksjonsleder Curt A. Lier ved arrest og påtaleseksjoen i Oslo, som selv var på hotellet.

Førte stjålet båt fra Strømstad til Hvaler

Fra Strømstad la Enger og kompisen ut på en ferd som endte med at de ble pågrepet i Norge.

Først tok han og kompisen seg inn i en Jernia-butikk i Strømstad gjennom en inngang på baksiden. Enger ble tatt på fersken av betjeningen da han lente seg over disken og forsøkte å åpne kassaapparatet ved hjelp av en nøkkel han hadde fått tak i. De fikk ikke med seg noe fra kassaapparatet. Samme dag, altså 26 mai i fjor, stjal de to en 32 fots motorseilbåt i Strømstad, som de førte til Hvaler i Østfold. Vel fremme i Hvaler fikk de to tak i nøkkelen til en cabincruiser og tok seg inn i båten. De skal ha nektet å forlate båten da eieren gjorde seg til kjenne, tok en drosje til en bensinstasjon for å kjøpe diesel og ble til slutt pågrepet av politiet. Enger var også i besittelse av tyvegods og små menger hasj og kokain.

Stjal flatskjerm til 1,5 millioner

  1. januar ble Pål Enger dømt for disse og flere andre forhold av Oslo tingrett, blant annet:
  • For å ha brutt seg inn i en klesbutikk og stjålet 553 merkeklær. Selv hevdet Enger at han tilfeldigvis at det allerede hadde vært innbrudd der, og at Enger tilfeldigvis kom over stedet, men det festet ikke retten tillit til.
  • For å ha stjålet en tilhenger med innebygd 14 kvadratmeter stor flatskerm til en verdi av rundt 1,5 millioner kroner.
  • For å ha medvirket til tyveri ved å distrahere betjeningen i en mobiltelefonbutikk mens kameraten hans stjal to iPhoner. Enger nektet fot medvirkningen, men ble ikke trodd av retten.

Dømt til ett år

Enger sa seg skyldig i de fleste forholdene, men med noen forbehold. Han ble dømt til fengsel i ett år, der ti måneder er betinget med en prøvetid på tre år. Enger har i media fortalt at han har et rusproblem og at han var ruspåvirket da forbrytelsene skjedde. Han skal blant annet ikke husket noe særlig av båtturen. I dommen forutsettes det at han gjennomfører narkotikaprogram med domstolskontroll. Han må altså gjennomføre et rehabiliteringsprogram.

«Retten er enig i at det både av hensyn til tiltalte og ikke minst samfunnet forsøker med domstolskontrollert narkotikaprogram. Kanskje kan dette endre hans atferd», heter det i dommen.

Dette er i tråd med det Enger selv ønsket.

— Jeg trenger litt sånne rammer rundt meg i lang tid fremover. Jeg vil skape trygghet for meg og min familie. Sånn er det bare, det er bare å starte med nye tak, uttalte Enger til Aftenposten.no før rettsaken.

Enger sonet en annen dom mens rettsaken pågikk er tidligere straffedømt ti ganger. Han sliter fremdeles med en kjempegjeld til forsikringsselskapene. Bare etter gulltyveriet fra Tostrup i Oslo i 1988 har han i dag et krav på 26 millioner kroner.