Norge

Deilige fristelser fra India

  • Tove Diesen

Chapati

— 12 brød

"Han konsentrerte seg intenst mens han kjevlet ut chapatiene og prøvde å få dem helt runde. Ved den minste ujevnhet klemte han deigen sammen til en kule og kjevlet den ut på ny."350 g sammalt fint hvetemel

2 dl lunkent vann

1 ss solsikkeolje

1 klype saltBland alle ingrediensene og kna godt til deigen er glatt og smidig. Form den til en kule og dekk til med plast. La den hvile en halv times tid. Del den så i 12 emner og form dem til runde boller som klemmes litt flate og kjevles på melet bakebord til lompeflate leiver. Stek dem etter hvert i tørr panne. Press dem ned med en ren klut når de blåser seg opp, så de blir jevnt stekt. Legg dem over i en kasserolle eller form som holdes varm. Sett straks på lokk eller dekk til med folie så brødene ikke blir kalde og tørker. Chapati serveres til dal-, vegetar- og kjøttretter og fungerer som spiseredskap. Riv av en bit og skuff opp sausen med den. Med høyre hånd.

Masala Dal

(krydrede linser)

"Mumtaz måtte klare seg med det svinnende forrådet av mel og linser når hun skulle lage middag. - Det er bare dal og chapati i dag, men dere må i hvert fall spise litt, sa hun."

250 g gule linser (eller annen dal) bløtlagt 1 time

2-3 ss solsikkeolje

1 ts sennepsfrø

1 ts spisskummenfrø

1 stor løk, hakket

2 fedd hvitløk, hakket

1 cm revet ingefær

1/2 boks hakkede tomater

1 ts gurkemeie

1 ts garam masala

1/2 ts chilipulver

2 ss korianderblader, hakket saltKok linsene helt møre, hell av vannet (ta vare på 2 - 3 dl) og sett dem til side. Varm oljen og ha i sennepsfrøene. Når de spretter - ha i spisskummen. Rør og ha i løk, hvitløk og ingefær. Rør og ha i resten av ingrediensene. La alt koke noen minutter til tykk masse. Ha i linsene, spe med kraft til passe tykk masse, smak til med salt og la gryten trekke fem minutter. Serveres rykende varm med chapati.

Masala wada

(krydrede linsekaker)

"Blandingen i morteren begynte å få konsistens av en grov gul masse, med flekker av grønt og rødt og brunt. Han blandet inn de øvrige ingrediensene og løftet en skje til nesen for å teste aromaen. Fullkommen!"

250 g gule linser (eller annen dal)

2 løk

2 grønne og 2 røde chili (eller etter smak)

1/2 ts spisskummen frø

1 bunt frisk koriander (eller en halv potte)

noen friske mynteblader

solsikkeolje til stekingBløtlegg linsene en times tid og kok dem myke. Hell av vannet og ha dem i matmølla (hvis du ikke insisterer på å bruke morter slik Ishvar gjør) sammen med hakket løk, renset og grovhakket chili (eventuelt uten frø og indre strenger), spisskummen, koriander og mynte. Kjør til massen er glatt og lett å forme, og lag bordtennisballstore baller som flates litt før de stekes gyllenbrune i olje. La kakene renne av på kjøkkenpapir. Wada kan serveres kalde, skjønt Ishvar ivrer for å spise mens maten er varm.

Chutney

"Om dro den runde masala-steinen frem og tilbake over den flate hellen for å presse frem den dyrebare, grønne chutneyen dråpe for dråpe."

kjøttet av 1/4 kokosnøtt

1 potte mynte

1-2 grønne chili

1/2 løk

2 hvitløkfedd

1 cm ingefær

revet saften av 1/2 sitron

1/4 ts salt

1/2 dl vannKjør alt til en fin mos i hurtigmixer.

Ha blandingen i en skål og server til for eksempel masala wada.

Les også

Fattig trøst

Wada skal putre i solsikkeolje Foto: Indrelid Trygve

Dal spises med chapati. Foto: Indrelid Trygve

Kokos-chutney farges av friske urter. Foto: Indrelid Trygve