Flytting - dyrt, men lett

Sommeren er like om hjørnet, og med den starter flyttesesongen. Det er kanskje ikke billig å leie to menn og en bil, men for ekteparet Karlsen er det absolutt verdt det.

Vivienne Karlsen og ektemannen skal bytte bosted, og belager seg på å bruke rundt 25 000 kroner på flytteprosessen. Noe av dette går til å betale flytteguttene Rune Karlsen (t.v.) og Herman Raphael Leon.

Det står en hvit flyttebil utenfor Furubråtveien 15C på Nordstrand. To blåkledde menn, Rune Karlsen og Herman Raphael Leon, bærer brune pappesker, bord, hyller og andre møbler fra inngangsdøren til bilen. I døren står Vivienne Karlsen (36). Hun og ektemannen Tormod Karlsen (45) skal flytte fra huset som har vært deres hjem de siste åtte årene, og har leid inn flyttebyrået Flyttegutta og Pianotrans for dagen. Flyttegutta bærer, mens ekteparet Karlsen pakker siste rest.Alt i alt regner familien Karlsen med å bruke rundt 25 000 kroner på flyttingen, inkludert kjøp av emballasje (5000 kroner), lagring av møbler i to måneder (6000 kroner), profesjonell vasking av eneboligen (7000 kroner) og leie av flyttebyrå (900 kroner pr. time). — Det koster mest kalorier, selv om det blir noen kroner også, sier Vivienne Karlsen.

Aldri i tvil.

Likevel var ekteparet aldri i tvil om å benytte flyttebyrå når alle eiendelene deres skal flyttes til deres nye enebolig på Bekkelaget. - Ja, bruk flyttebyrå. Det koster å flytte uansett, med dokumentavgift og provisjon til megler. Flyttebyrå blir bare en peanøtt i den totale sammenhengen, sier Tormod Karlsen.

Timepris.

Det finnes flere hundretalls flyttebyråer i landet, de fleste av dem seriøse, noen av dem ikke. Mange tilbyr utenom flyttehjelp også pakking, vasking og lagring av møbler. De aller fleste, i hvert fall de som opererer i hovedstadsområdet, tar timebetalt. Ifølge daglig leder Frank Karlsen i Flyttegutta og Pianotrans ligger timeprisen i Oslo på alt fra 500 til 1300 kroner. Karlsen mener kunder bør tenke seg om før de velger de aller billigste flyttebyråene.- Mange flyttebyråer er useriøse, inkludert dem som tar 500 kroner timen. Men de fleste ligger på rundt 1000 kroner timen. Da går det an å drive butikk, sier Karlsen.En ringerunde til fem vilkårlig utvalgte flyttebyråer i Oslo viser at prisen spriker, men ikke mye.Her er prisene vi fikk oppgitt pr. time når vi spurte om en bil og to flyttepersoner:* LP Transport & Flyttebyrå tar 745 kroner pr. time (pluss moms) for en bil og to flyttepersoner.* Activ Transport & Flyttebyrå tar 749 kroner (pluss moms) pr. time for en bil og to flyttepersoner. * Flyttegutta og Pianotrans tar 900 kroner pr. time (inklusive moms) for en bil og to flyttepersoner.* Kristiania Visergutkontor tar 800 kroner pr. time (pluss moms) for en bil og to flyttepersoner. * Adams Express tar 1062,50 kroner pr. time (inklusive moms) for en bil og to flyttepersoner.

Hjelp til pakking.

Da Vivienne og Tormod Karlsen skulle velge flyttebyrå, hadde de i utgangspunktet ingen klar idé om hvilket de skulle kontakte. Forrige gang de flyttet, ringte de rundt og sjekket priser. Denne gangen var det en kommentar i kantinen der Vivienne jobbet tidligere som avgjorde valget. En kollega hadde brukt Flyttegutta og Pianotrans før, og var fornøyd med jobben. For ekteparet Karlsen var det aldri snakk om å gjøre jobben alene. De har flyttet tre ganger de siste tolv årene, og de to siste gangene har de benyttet flyttebyrå.- Første gang var forferdelig, vi skal aldri gjøre det selv igjen, sier Vivienne Karlsen, og forteller at det store tema de to siste gangene ikke har vært hvorvidt de skal leie inn en bil og to menn til selve flyttingen, men om de skal leie flyttebyrået til å pakke også.Daglig leder Erik Jensen i Activ Transport & Flyttebyrå forteller at mange ønsker å få hjelp til selve pakkingen også. - Noen ganger pakker vi én dag, og flytter neste dag. Eller vi bruker to dager og pakker og flytter samtidig, sier han.Styreformann Leif Pedersen i LP Transport & Flyttebyrå erfarer også at flytting kan ta mer enn én dag. - Desto mer kundene har klargjort, desto fortere går det. Enkelte jobber kan ta to dager. Det er utrolig hvor mye folk har om de bor på 150 kvadratmeter, sier han.