Norge

Angrer på millionkrav

Lars Rune Føleide forlangte 36 millioner etter bitt i øyet, men fikk smuler. Nå reduserer han kravet drastisk.

Merkene etter skadene Lars Rune Føleide ble påført er ikke lenger veldig tydelige.
  • Bt.no
  • Målfrid Bordvik

– Dommen er hårreisende. Min tillit til rettssystemet har fått seg en knekk, sier Lars Rune Føleide til bt.no.29 åringen ble bitt i øyenbrynet på et nachspiel på NHH i fjor høst. En 23 år gammel medstudent sto tiltalt da saken startet i Bergen tingrett forrige uke. Da hadde Lars Rune Føleide regnet seg frem tid et fremtidig inntektstap på 15,9 millioner kroner og 20 millioner kroner i oppreisning. Han begrunnet kravet med at han kanskje ikke klarer å gjennomføre sitt masterstudium og få en godt betalt lederjobb i næringslivet.

Får bare dekket legeutgifter

I dag kom dommen, hvor millionkravet ble glatt avvist. Det eneste han fikk, var dokumenterte utgifter til lege på 5.465 kroner. 23-åringen ble også frikjent for voldsepisoden fordi Føleide provoserte ved å slå ham i ansiktet i forkant. – Ved å frikjenne tiltalte, signaliserer retten til samfunnet at det er helt greit å bite andre mennesker, så lenge man påstår at den andre slo først, sier Føleide til bt.no.

Håper på anke

Som fornærmet i saken, har han ingen mulighet til å anke dommen fra Bergen tingrett. Han kunne tenke seg å gå til sivilt søksmål mot tiltalte, men som student ser han seg ikke råd til det. Han setter derfor sin lit til at aktor vil anke dommen. – En av tre dommere i retten var uenig i utfallet, og da må det jo være all mulig grunn til å anke saken videre. Føleide krevde millioner, men ble avspist med tusenlapper. Det kom ikke som noen overraskelse på 29-åringen. Nå angrer han på det storstilte erstatningskravet.

— Ble ikke tatt seriøst

– Jeg forstår at jeg må moderere kravet for å bli tatt seriøst i det norske rettssystemet. Man må basere seg på vanlig rettspraksis, ikke worst case scenario, slik jeg gjorde. Det er en av grunnene til at jeg ikke ble tilkjent noe som helst, sier Føleide til bt.no.Til tross for voldsepisoden, har Føleide tatt langt flere studiepoeng enn et normert studieløp tilsier. Kvaliteten har likevel ikke vært ideell, ifølge ham selv. I en eventuell annen omgang i retten vil han endre kravet radikalt, til et sted mellom 13.000-50.000 kroner. Altså atskillig færre nuller enn i det opprinnelige kravet. – Målet er at tiltalte skal skjønne at det ikke er greit å gå rundt å bite folk, sier han.

Slik så Lars Rune Føleide ut kort tid etter at han ble bitt.