Norge

Se en «iPhone» fra LG

Sørkoreanske LG har laget et helt nytt og eget operativsystem og brukergrensesnitt til sin nye pekeskjerms mobil, Arena.

LGs markedssjef for mobil i Norden, Johan Lidenmark viser stolt frem deres nye Arena-mobil. Klaus Børringbo

 • Klaus Børringbo

Et av de store «buzz-ordene» på den store mobilmessen, Mobile World Congress, i Barcelona denne uken har vært «brukeropplevelse».

Brukeropplevelsen viktigst

Produsenter av mobiltelefoner, programvare og til og med basestasjoner og mobilnett, snakker om å skape en best mulig brukeropplevelse for eierne av mobiltelefoner.

Teknologien som ligger bak skal ikke trekkes frem eller være så viktig å forholde seg til for brukerne, det er hva de kan gjøre med telefonen som skal være viktig.

Samsung har for eksempel erklært at deres ligger på brukeropplevelse, nærmere bestemt berøringsskjermer. Alle de fem nye modellene den sørkoreanske produsentene presenterte her nede hadde touch-skjerm.

Skal være morsom å bruke

— Det skal være en morsom og gledelig opplevelse å ta i bruk våre nye mobiler, sier markedssjef for mobil i Norden, Johan Lindemark til Aftenposten.no. Vi treffer ham på LGs stand i Barcelona.

— Like flott og god som den er å holde i hånden, like enkel, rask og spennende skal nye Arena være å bruke, sier han og forteller videre at det nye flaggskipet er ventet på markedet i Norge i slutten av April, til en pris av rundt 4000 kroner.

Minner mye om iPhone

Vi fikk prøve nyvinningen, og berøringsskjermen virker svært responsiv. I tillegg til at den reagerer med en gang man trykker på knappefeltene, kan man stryke seg gjennom menyer og bildevisninger.

Den håndterer endog at man stryker med to fingre, mot eller fra hverandre for å zoome ut eller inn i bilder nettsider eller andre visninger, akkurat som i den unevnelige konkurrenten fra Apple.

Den har også en bevegelsessensor, som gjør at menyer og funksjoner skifter automatisk fra høyde – til breddeformat, ut i fra hvordan telefonen holdes.

Menyterning

De fire hovedmenyene i telefonen velger man fikst nok mellom, ved å snurre på en terning på skjermen. Er man inne i en meny og vil til en annen, vises direktevalg til de tre andre alltid øverst på skjermen.

Teknologispekket

Arena kommer med Super-3G (HSDPA), WLAN og Bluetooth. Skjermen er på 3 tommer med en WVGA-oppløsning på hele 480 x 800 piksler, slik vi så første gang i HTCs nye Touch HD-modell.

Arena har et internminne på 7,5 GB, som kan utvides ytterligere med SDmicro minnekort.

5 MP og GPS

Kameraet har en oppløsning på 5 megapiksler, har LED-blitz, autofokus, bildestabilisator og muligheter for geotagging av bildene ved hjelp av telefonens innbygde A-GPS-mottaker.

Den håndterer også de fleste lyd- og videoformater som er aktuelle i dag.

Med andre ord en mobile fullspekket av moderne mobilteknologi. Det eneste man i utgangspunktet kan ha å utsette er at operativsystemet er proprietært, laget av LG selv, og at det dermed og foreløpig ikke støtter installering av annen programvare.

Nytt grensesnitt

Klaus Børringbo

– Vårt nye grensesnitt, S-class, kommer til å endre synet på hvordan interaksjonen mellom brukeren og mobilen skal fungere, sier Johan Lidenmark.

— Tradisjonelle menyer i mobilen er både upedagogiske og langsomme, og det tar tid å finne eller å skifte funksjoner. Få grensesnitt lever egentlig opp til de kravene som mange kommunikasjonsbevisste brukere stiller i dag, og hensikten med S-Class er å vri perspektivet fra teknologi til bruk, sier han.

- Flere programmer kommer

Han legger også til at LG planlegger å invitere programutviklere til å utvikle programvare for den nye plattformen, etter hvert.

Windows-versjon

Er man avhengig av å kjøre et kjent operativsystem, kan en annen nyhet fra LG muligens være tingen.

GM730, med tilnavnet "Eigen" ligner mye på Arena, med kun en stor berøringsskjerm på fronten. Den kjører imidlertid på Microsofts Windows Mobile-plattform.

— Her har vi imidlertid lagt brukergrensesnittet i form av rullende menyer og widgets på toppen, slik at den for brukeren fremstår som en S-class-telefon, forklarer Lindenmark.

Mobilen på håndleddet

Klaus Børringbo

Blant de andre nyhetene LG presenterte i Barcelona, er mobilen som sitter i et armbåndsur. En stilig designlekker sak, som kommer i flere farger.

Ny motemobil med klokke

De har også laget en ny versjon av sin motemobil, Prada, nå med utskyvbart fullt Qwerty-tastatur.

Til denne kan man også få kjøpt et designlekkert lite Bluetooth-armbåndsut, som ikke bare varsler om innkomne samtaler og meldinger, men hvor man også kan lese hele SMS-en på klokken, uten å måtte dra denne opp av vesken eller lomma.

Uret kommer til å koste rundt 3000 kroner, hele pakka med den nye Prada-telefonen, rundt 10.000.

Transparent tastatur

Klaus Børringbo

En annen nyskapning er mobilmodellen Crystal.

Dette er en skyvetelefon der tastaturer er laget i gjennomsiktig plast og er helt transparent. I tillegg har det berøringsteknologi, slik at i tillegg til å kunne taste direkte på feltene som utgjør talltastene, fungerer den som et slags muse— eller navigasjonsfelt.

Veldig fancy greier, men vi er litt mer i tvil om hvor praktisk den i virkeligheten er i et travelt hverdagsliv. Førsteinntrykket vi fikk var at den virket noe skjør.

Les også fra MWC i Barcelona:

 1. Les også

  Lanserer fem nye «gamlismobiler»

 2. Les også

  Norsk søketjeneste fikk internasjonal pris

 3. Les også

  To nye smartinger

 4. Les også

  Ny Windows til mobilen

 5. Les også

  Hvordan blir din neste mobil?

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. DIGITAL

  Iphone feirer 10 år

 2. NYHETSANALYSE

  5 grunner til at den tidligere monopolisten Microsoft gir opp

 3. KULTUR

  Her er de heteste tekno-julegavene

 4. KULTUR

  Sliter du med at iCloud og harddisken er full? Her er redningen!

 5. NORGE

  Innvandrerkvinner 20 år etter

 6. NORGE

  Utredning foreslår tiltak som kan kutte utslipp tilsvarende 40 millioner tonn CO2 over ti år