Trådløs, ikke rådløs

Du loves trådløst bredbånd uansett hvor grisgrendt til hytta ligger. Men virker det?

LITEN, MEN EFFEKTIVT: Hvis ikke hytta ligger altfor usentralt til holder det med det lille USB-modemet for å få lest e-posten. din.

Ice er et bredbåndsnett basert på en 3G-standard (CDMA 2000) kjent fra Asia og USA, og det tidligere mobiltelefonnettet som benytter NMT 450-frekvensen. Nettet er godt utbygget i dag og blir stadig utvidet. Målet er at alle skal få tilgang til bredbånd der de bor.

Kombinasjonen CDMA 2000 og NMT450-båndet gjør at radiofrekvensene får svært lang rekkevidde og signalene kan tas inn i trange daler og fjorder. Dette gjør teknologien til en bedre løsning enn det vanlige GSM-nettet som mobiltelefonene våre sender på. GSM-nettet har dårligere— rekkevidde og fungerer ofte dårlig i mer grisgrendte strøk.

Hastigheten varierer med avstanden til sendere og hva slags terreng du befinner deg i. Typiske nedlastingshastigheter ligger i dag på mellom 300-1000 kbps. Nettets gjennomsnittlige hastighet øker i takt med utbyggingen av nettet, og fullt ut-bygget vil Ice ha like god dekning som det gamle NMT450-nettet. Nettet vil ha en teoretisk makshastighet på 2,4 Mbps.

USB-modemet ICE D-10 I esken medfølger foruten selve modemet en usb-kabel, lader, batteri og installasjons-cd. Selve batteriet er også en ladestasjon som du plasserer modemet i ved lading. Brukermanualen er på cd-en som følger med pakken.

Selve installasjonen tok under ett minutt, og datamaskinen fant modemet med en gang. Ved første forsøk på tilkobling mot internett fungerte alt perfekt. Litt treg opplasting av enkelte sider var det eneste vi oppfattet som annerledes i forhold til bredbåndet hjemme.

Pakke med alt

Testområdet ligger på grensen for god dekning, men likevel fungerte utstyret ganske bra. Det var ikke noe stort problem hverken å komme på nett eller få sendt e-post. Ved forsøk på pålogging av intra-nett på jobben fungerte det derimot dårlig. Neste gang vi testet intranettet var vi åpenbart i et bedre dekket område, og da fungerte det helt fint på linje med vanlige nettsider ellers.

WLAN-modemet ICE D-20 Pakken inneholder modem, en 230 Volt kabel, en 12 Volt kabel med sigarettennerplugg, nettverkskabel, brukermanual og CD. CD-en med den norske brukermanualen viste tydelig hvordan anlegget skulle kobles opp. Med dette modemet trengs ingen installasjon på datamaskinen siden det er å betrakte som et helt vanlig bredbåndsmodem.

Rett på nett

F12 Volt-kabelen kan benyttes i båt eller bil, og nettverkskabelen kan brukes som kabel mellom modemet og en stasjonær eller bærbar datamaskin. Selve modemet er utstyrt med fire nettverks-porter, nedfellbar antenne og trådløst LAN (nettverk). Vi koblet alt sammen i henhold til bruker-manualen og startet datamaskinen og modemet-. Når den bærbare datamaskinen fant modemet var vi umiddelbart på nett.

Vi testet på samme måte med dette modemet-, men logget oss på andre nettsider som ikke ble brukt første gang. På denne måten fant vi at begge modemene fungerte likt, i hvert fall var det ingen merkbar hastighetsforskjell.

En bærbar, trådløs datamaskin av helt standard type med Windows XP professional installert ble brukt under testen, og vi prøvde utstyret i typiske hytteområder, boligområder og midt i Oslo. Vi surfet på nett og sendt e-post på vanlig måte uten problemer hverken på hytta, i bilen eller i båten.

USB-modemet er så lite at det egner seg best for de som stadig er på farten og som trenger tilknytning uansett hvor de måtte oppholde seg. Med dette modemet er en ikke avhengig av strømtilknytning siden modemet har batteri og i tillegg tar strøm fra datamaskinen via usb-porten når batteriet ikke er tilkoblet.

WLAN-modemet er praktisk når en skal kunne ha flere samtidige brukere og når en vil være fullstendig fri fra tilkoblede kabler. Dette modemet kan tilkobles både 230 volt via nettkabelen og 12 volt ved hjelp av sigarettennerkabel.

USB-modemet koster 1295,- og WLAN-modemet koster 1995,- for private. Begge modemene leveres med abonnement og koster henholdsvis 399,- og 449,- for private pr. måned. Ingen bindingstid for noe abonnement.

Abonnementet har en begrensning på nedlastningsvolum (over 1 Gb/mnd for USB, og 2Gb/mnd for WLAN). Ved kontinuerlig bruk over disse begrensningene vil du få et varsel om å redusere bruken eller bli fakturert for overforbruk.

Feriesurfing

For deg som trenger bredbånd bare i ferien, har Ice lansert et eget uke-abonnement. Dette er for brukere som kun ønsker å betale for de ukene bredbåndet er i bruk. Løsningen kan være ideell for hytte- og båteiere, men det krever at du kjøper et WLAN-modem.

Når Ice-nettet registrerer at abonnementet er i bruk blir du automatisk fakturert for en uke. Du betaler altså kun for den tiden du er på ferie eller lignende og slipper faste månedlige kostnader for et tilleggsabonnement til det du har hjemme. Ukeprisen ligger på 175 kroner.

Vi har testet begge modemene og utført forskjellige oppgaver som å sende og motta e-post, lese nyheter på nett og laste ned og opp filer. Alt sammen har fungert bra uten avbrudd og uten særlig ventetid. At det virker tregere enn bredbånd via kabel til huset er en tilvenningssak. Det er begrensninger i både antall Mb og i hastighet, så du blir skuffet dersom det brukes til spill og lignende på hytta eller i båten.

Dessuten er prisen per måned noe stiv, sammenlignet med det vi har hjemme. Det leveres forskjellige antenner til begge modemene, som i sin tur bedrer forholdene lokalt. Kan være smart å ta med og montere.

FINN KONTAKT:Ice hevder å kunne få selv de mest grisgrende beliggende hyttene på nett, og vi testet på en hytte plassert mellom solide fjell.
ENKEL MONTERING: For å forsterke signalene kan du enkelt montere en antenne på hytteveggen. Selve tilboblingen er lett å få til.
ALLE DELENE: WLAN-modemet og antenne for WLAN-modemet, USB-modem og magnetfotantenne. Dette er alt du trenger for å koble deg opp på nettet fra hytta eller båten.