Norge

Høyere sikkerhet i Oslo enn tidligere år på 17. mai – politiet sperrer av sidegater med kjøretøyer

Det er satt opp ekstra sikkerhetstiltak rundt barnetoget i Oslo sentrum 17. mai. Blant annet har politiet satt opp store kjøretøyer som sperrer gatene i området rundt Karl Johan. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Politiet har satt inn flere sikkerhetstiltak i hovedstaden i forbindelse med barnetoget 17. mai enn tidligere år. Det falt i smak hos publikum.

 • Hanne Mellingsæter
  Journalist
 • NTB
 • Arve Henriksen
  Journalist

– Vi går ikke i detalj på sikkerhetstiltak. Noe er synlig og noe er ikke synlig, sier operasjonsleder Rune Hekkelstrand hos Oslo-politiet til Aftenposten.

Blant de synlige tiltakene er kjøretøyer som sperrer av gater i sentrum. Rett utenfor kirkeristen står en rød leddbuss og sperrer av veien. Det samme er gjort i en rekke andre sidegater til Karl Johan.

– Vi har iverksatt noen fysiske sperringer både med politikjøretøy og andre objekter. Det er en del av tiltakene for å legge en trygg ramme rundt 17. mai, sier Hekkelstrand.

Folk Aftenposten snakket med i ettermiddag, uttrykte glede over sikkerhetstiltakene.

– Det er egentlig mest uvant, samtidig som det er bra at de tar sikkerheten på alvor. Det har jo vært en del kritikk i forkant. Fortsatt kan du si at Jernbanetorget er litt utsatt, men jeg føler sentrum er trygt. Selv var jeg aldri i tvil om å dra inn til sentrum, sier Daniel Grimsby fra Oslo.

Andre Aftenposten snakket med fortalte at de hadde hørt flere foreldre velge å holde barna sine hjemme på grunn av frykten for at det skulle komme et kjøretøy.

– Barna mine har ikke spurt noe om hvorfor disse bussene sperrer veien. For min del er det en litt både og følelse. Det er bra at sikkerheten tas på alvor, samtidig som det gjør det litt skumlere. Men vi har gått i barnetog, vi, jeg ønsker ikke at vi skal la oss skremme, sier Grete Narvestad fra Torshov.

Ei drosje hadde forvillet seg inn i sentrum i dag, men måtte snu pga at veien var sperret. Foto: Arve Henriksen

Jesper Kiledal fra Kristiansand synes det er synd hvis mange valgte å holde seg hjemme i dag i frykt for terror.

– Når vi har sett hva som har skjedd andre steder de siste tolv månedene rundt i Europa, så er disse tiltakene veldig positive. Samtidig er det tankevekkende, sier han.

Mer politi i gatene er et annet tegn på at sikkerheten er skjerpet i år. Det bekrefter også beredskapssjef i Oslo kommune Ann Kristin Brunborg til NRK.

– Det er en ny normalsituasjon i Europa, og det tar politiet også utgangspunkt i. Vi jobber for at 17. mai skal være trygg og at folk skal kunne kose seg og ha det bra, sier Hekkelstrand.

I 11-tiden legger han til:

– Vi har ingen uønskede hendelser i forbindelse med arrangementet så langt.

Politiet sperret av gater i Oslo sentrum med buss. Foto: Arve Henriksen

Lignende tiltak flere steder i landet

Lignende sikkerhetstiltak som de som ble gjennomført i Oslo, gikk igjen flere steder i landet. Blant festpyntede bergensere var det blant annet uniformert politi utstyrt med håndvåpen, skriver Bergensavisen.

– Folk vil merke mer politi, et bevæpnet politi og noen flere fysiske og bemannede trafikksperringer i Bergen sentrum. Vi ønsker at folk feirer nasjonaldagen som vanlig, sa leder for felles operativ enhet i Vest politidistrikt, Morten Ørn, til avisen tirsdag.

I Drammen fikk politiet hjelp av både brannbiler og russebusser for å sperre veiene slik at barnetoget fikk gå i fred gjennom gatene.

– Foreløpig har det vært en rolig og fin feiring her, sier operasjonsleder Marianne Mørch til NTB.

Oppfordrer folk til å feire som vanlig

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sa senest tirsdag til ABC Nyheter at det ikke var noen endring i trusselbildet før nasjonaldagen. Men justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) varslet allerede i april at flere sikkerhetstiltak ble vurdert i forbindelse med feiringen.

Det var like etter at PST oppjusterte trusselnivået i Norge fra at det var «mulig» til at det var «sannsynlig» med et terroranslag i løpet av 2017. Både Amundsen og politiet har imidlertid oppfordret folk til å feire nasjonaldagen som vanlig.

Les også

 1. Direkteblogg: Her kan du følge 17. mai-feiringen

 2. 17 ting du kanskje ikke visste om 17. mai

 3. Dette er rekkefølgen i 17. mai-toget i Oslo

Les mer om

 1. 17. mai