Norge

Vil forlenge vareteksfengsling av terrorsiktet 17-åring

Den terrorsiktede 17-åringen som ble pågrepet på Grønland i påsken, blir fremstilt for ny fengsling mandag morgen.

  • Olga Stokke
    Journalist

Det bekrefter både hans forsvarer, advokat Kirsten B. Sigmond, og Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) overfor Aftenposten.

Politiet vil mandag be Oslo tingrett om at 17-åringen varetektsfengsles i nye 14 dager med brev- og besøkskontroll, ifølge forsvareren.

Det var sent lørdag kveld før palmesøndag at 17-åringen ble pågrepet på Grønland i Oslo med et primitivt eksplosiv.

Området ble sperret av og politiet foretok en kontrollert detonering. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) overtok etterforskningen og tok ut siktelse etter terrorlovgivningen.

Innsatsleder Svein Arild Jørundland (t.v.) på området hvor politiet lørdag den 8. april sperret av et område på Grønland i Oslo.

Har sittet to uker i varetekt

To dager senere, mandag i påskeuken, ble han varetektsfengslet i to uker. PST kan ikke be tingretten om mer enn to ukers fengsling fordi siktede er under 18 år.

Gutten er siktet for overtredelse av straffelovens §142 om «ulovlig befatning med farlig materiale», en del av straffelovens kapittel om «terrorhandlinger og terrorrelaterte handlinger».

Lightergass med splinteffekter

Sikkerhetstjenesten mener den 17 år gamle russiske statsborgeren hadde med seg en beholder med lightergass, med flere splinteffekter festet på utsiden.

– Vi mener at denne enheten hadde et skadepotensial, men at det var begrenset. Det ligger i siktelsen at vi mener det er skjellig grunn til å tro at personer kunne ha fått en alvorlig skade, sa politiadvokat Kathrine Tonstad etter forrige fengslingsmøte.

– 17-åringen har hatt en bakgrunn som har vært kilde til bekymring for PST, jeg skal ikke si hvor lenge, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland på en pressekonferanse etter pågripelsen av 17-åringen.

Erkjenner ikke straffskyld

Advokat Sigmond skal besøke sin klient søndag. Hun vil ikke si noe om hvordan 17-åringen har det, utover at det er tøft for et så ungt menneske å sitte i varetekt.

Ifølge forsvareren har 17-åringen ikke endret på sin forklaring og det er ikke kommet nye siktelser.

– Han har ikke erkjent noe straffskyld i forhold til den alvorlige siktelsen som er tatt ut mot ham, sier Sigmond.

Hun sier klienten har vært villig til å gå i et nytt avhør med politiet.

– Det forrige avhøret var sist lørdag og politiet har hatt en uke på seg til nye avhør. De burde klart å få til et oppfølgende avhør i denne fengslingsperioden, slik at de ikke kunne brukt det som en av grunnene til å fengsle ham på nytt, sier forsvareren.

Det var streng sikkerhet under det første fengslingsmøtet i Oslo tingrett mandag 10. april der 17-åringen ble varetektsfengslet i to uker.

PST ønsker ikke å kommentere

PST ønsker ikke å kommentere den løpende etterforskningen.

– Vi ønsker ikke å si om det blir foretatt flere avhør, sier Trond Hugubakken, kommunikasjonsdirektør i PST. Han bekrefter imidlertid at det blir fengslingsmøte mandag.

17-åringen kom til Vadsø som tiåring i 2010 sammen med mor, far og søsken. Familien er russiske statsborgere fra Nord-Kaukasus. Han skal ha flyttet til Oslo i fjor høst for å begynne på skole.

Siden 2014 er tre unge menn fra Vadsø kommet i PSTs søkelys. To av mennene, opprinnelig fra Tsjetsjenia, reiste til Syria som fremmedkrigere. Bildet viser rådhuset i byen.

Tre unge menn fra Vadsø

Det er tredje gang siden 2014 at unge menn fra Vadsø kommer i PSTs søkelys knyttet til ekstrem islam.

I 2014 vakte det oppsikt at to menn fra Vadsø hadde reist til Syria for å bli fremmedkrigere. De to var opprinnelig fra Tsjetsjenia i Kaukasus.

En av dem var aktiv utøver i den samme kampsportsklubben som 17-åringen gjennom flere år utmerket seg i.

Den ene av tsjetsjenerne, født i 1993, er sannsynligvis død i Syria. Moren fortalte i en NRK Brennpunkt-dokumentar i 2016 at hun har fått beskjed om at sønnen er død. Men hun ga uttrykk for at hun ikke helt trodde på det. Den andre mannen lever trolig med kone og barn i IS-kontrollerte områder i Syria.

Bakgrunn: Siktet etter funn av bombelignende gjenstand i Oslo

  • Tre unge menn fra Vadsø koblet til ekstrem islam på tre år: Idrettsleder kritiserer kommunens integreringsarbeid.

Les mer om

  1. 17-åring pågrepet etter bombefunn i Oslo sentrum