Ekspert: Denne ulven er det viktig å følge med på

En uredd og nysgjerrig ulv dukker stadig opp ved folk i Østmarka. Også ved personer som går alene uten hund. Da er det grunn til å være obs.

Geir Bylterud i Enebakk var ute og luftet hunden sin i begynnelsen av mai da han ble obs på denne ulven som lå rolig og betraktet ham.

John D.C. Linnell er seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) og ekspert på rovdyradferd.

Han har de siste ukene registrert meldinger nesten daglig som dreier seg om en uredd ulv i Østmarka, både fra Lørenskog og Enebakk.

Trolig er alle observasjonene av det samme dyret, en to år gammel hannulv fra Slettåsreviret i Trysil.

Så ulven fra skolebussen

Rune Rygh (61) kjører skolebuss i Enebakk. Fredag morgen stanset han minibussen for å slippe på fire barn.

– Da vi begynte å kjøre la vi plutselig merke til en ulv som sto rundt 75 meter unna, på den andre siden av veien. Jeg stanset bussen, det var jo en opplevelse for oss alle sammen. Men det er jo kanskje ikke så bra hvis den blir for nærgående, sier Rygh.

Ulven sto på en høyde, rundt 100 meter fra holdeplassen der Rune Rygh fredag morgen plukket opp fire skolebarn.

Kan etablere en flokk

Hannulven skal ha slått seg sammen med en to år gammel tispe i Østmarka, men tispen er ikke å se. Det kan skyldes at hun er fullt opptatt med valper som akkurat kan ha blitt født.

Det betyr i så fall at ulveparet kan være i ferd med å etablere seg som et revirhevdende alfapar. Hvis alfahannen lærer seg at den ikke har noe å frykte av mennesket, kan det i verste fall føre til direkte konfrontasjon.

Tilvenning kan være farlig

Kenton Joel Carnegie (22) ble drept av det som hevdes å ha vært ulv i Saskatchewan i Canada 8. november 2005. Eksperter sier det enten var snakk om ulv eller en bjørn.

Folk hadde i forkant av dødsfallet oppdaget ulver som hadde mistet sin naturlige skyhet for mennesker og som ved flere anledninger skal ha opptrådt aggressivt i forbindelse med at de hadde begynt å forsyne seg av søppel og matrester fra mennesker.

Fire og et halvt års tid senere, 8. mars 2010, ble Candice Berner (30) angrepet og drept av ulv da hun var ute på joggetur ved søppeldyngen i en avsidesliggende by i Alaska, der det var kjent at bjørn og ulv jevnlig oppholdt seg.

Det anslås å være rundt 60.000–70.000 ulv på det nord-amerikanske kontinentet.

Seniorforsker John D.C. Linnell (NINA) oppfordrer folk til å varsle Statens naturoppsyn (SNO) hvis den nærgående ulven i Østmarka skulle begynne å vise tegn til aggressivitet.

Håper ulven vokser det av seg

– Alle meldingene vi har fått til nå, forteller om et nærgående og uredd individ, men som ikke viser aggressivitet. Vi får håpe den bare viser naturlig ungdyrsadferd, at den er nysgjerring og uerfaren. I så fall kan vi håpe at den vokser det av seg, sier Linnell.

Geir Bylterud bor i Enebakk og er en aktiv bruker av Østmarka, både som elgjeger og dyreinteressert turgåer. I kveldingen 3. mai gikk han med hundene sine, en elghund og en dachs, da han ble oppmerksom på en ulv rundt 175 meter unna.

– Den virket helt uredd, den lå rolig på bakken og så på oss. Selv når vi kom nærmere, ble den bare liggende, sier han.

Bylterud stanset på 40 meters avstand. Ulven lå rolig.

Ulven var helt rolig selv om Geir Bylterud kom gående mot den mens han holdt to hunder i bånd.

Ikke vanlig adferd

Det er mange eksempler på at ulv er opptatt av hunder som folk leier i bånd på tur. Da er det hunden den er interessert i.

Det er derimot mindre vanlig at ulv blir nærgående mot mennesker som går uten hund.

Aftenposten skrev om denne ulven tirsdag 10. mai, da Marie Helena Walle plutselig oppdaget at ulven kom frem til henne på ti skritts avstand.

Viste ikke aggressivitet

Marie Helena Walle sier at ulven slett ikke virket redd, da hun møtte den på stien, men at den heller ikke var aggressiv. Hun forteller at både hun og ulven stanset opp på stien, på omtrent ti skritts avstand fra hverandre. Hun tok frem kameraet og flyttet seg litt til siden for å få bedre bilder.

Marie Helena Walle hadde en flott opplevelse da hun møtte ulven på stien og fikk god tid til å fotografere ulven.

– Da skvatt ulven til side, men så ble den stående rolig, sier hun. Walle tok flere bilder før ulven trakk seg inn i skogen. Hun syntes det var en flott opplevelse.

– Langt inne i gul sone

Det spesielle med denne situasjonen, er at Walle gikk alene uten hund. Det er noe John D.C. Linnell biter seg merke i.

– Dessverre mangler vi en del kunnskap, men om vi bruker den samme kunnskapen vi har om bjørn, så er denne ulven langt inne i gul sone, sier Linnell.

Risikovurderingen av bjørnens adferdsmønster er inndelt i tre risikosoner: fra grønn, til gul og deretter rød, der individer i den røde sonen anses for å utgjøre størst trussel mot mennesker.

– Det er viktig å være obs på denne ulven og følge med. Hvis den blir mer nærgående eller viser tegn til å være aggressiv, må noe gjøres.

– Hva må i så fall gjøres da?

– Det avhenger av situasjonen. Heldigvis har vi Statens naturoppsyn til å løse slike utfordringer her i Norge. De har dyktige folk over hele landet. Om noen skulle oppdage uønsket oppførsel hos denne ulven må de varsle SNO, sier Linnell.

– Jag den vekk!

– Det beste folk kan gjøre som møter på slike indvider, er å skremme dem vekk, kaste stein etter dem og få dem vekk, sier Linnell.

– Det verste som skjer er at folk som kanskje er veldig glad i ulv forsøker å lokke ulven til seg og kanskje gir den noe som den kan spise, kanskje for å ta bilder av ulven og beundre den på nært hold. Det bør man absolutt ikke gjøre, advarer han.