Oversvømmelser etter store nedbørsmengder på Østlandet
Overfylte kjellere, biler i kø og oversvømte veier bød på store problemer i Oslo og omegn onsdag kveld. Brann- og redningsetaten vasset til tider i oppdrag.
Har du bilder av uværet? Send en e-post til webdesk@aftenposten.no
Store deler av Østlandet ble rammet av store mengder nedbør onsdag. Våtest ble det i Oslo, med 55 millimeter nedbør på Bygdøy og 48,7 millimeter nedbør på Tryvann i løpet av de tolv timene fra klokken 08. På en fuktig annenplass kom Ås i Akershus med 47,8 millimeter, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.
Tidlig torsdag morgen opplyser politiet at de ikke har fått flere meldinger i løpet av natten.
Skuffet over kommunen
– Det ser helt jævlig ut, forteller Arne Aashildrød til Aftenposten onsdag ettermiddag.
Han bor i Lassons gate på Ruseløkka i Oslo og beregner vannstanden i gaten til å være rundt 30 centimeter.
– Vannet fosser inn i kjelleren gjennom ventiler som står vendt ut mot gaten.
Han sier det skjer ofte ved store regnskurer.
– Det samler seg som en innsjø her. Spesielt når slukene lenger opp i Parkveien ikke er åpne og vannet samles her nede, sier Aashildrød og legger til:
– Jeg synes Oslo kommune kunne gjort en bedre jobb med å dimensjonere avløpssystemene slik at dette kan bli unngått i fremtiden.
Vasser i oppdrag
Oslo brann- og redningsetat hadde til tider stor pågang som følge av de store nedbørsmengdene onsdag ettermiddag og kveld.
– Vi anslår at vi har hatt rundt 50 oppdrag relatert til vannskader i dag, sier vaktkommandør Hans Kristian Steen.
Ifølge Steen har mange av oppdragene vært knyttet til vanninntrengning i kjellere hvor dreneringen utenfor ikke har vært god nok.
Stengte broer over Alnaelva
Politiet i Oslo stengte gangbroene mellom Svartdalsparken og Brynseng, som følge av den høye vannføringen.
Bjørn Rosseland, seksjonsleder i avløpstransport i Oslo kommune, forteller til Aftenposten at de har forberedt seg godt og at det ser ut som at vannføringen er på det høyeste.
– Jeg er ganske sikker på at så lenge det ikke skjer noe uventet, så har vi kontroll på situasjonen. Jeg følger meg ganske sikker på at dette skal gå bra, sier Rosseland.
Politiet: Folk må redde bilene sine
Politiet på Romerike gikk onsdag ut på Twitter og advarte om at vannet steg særdeles fort ved Lørenskog stasjon og ba folk som hadde parkert bilene sine ved parkeringsplassen om å fjerne dem fortest mulig.
– Vi har rekvirert en bilberger for å fjerne biler, så vi jobber med alt vi har, opplyser politiet på Romerike til Aftenposten.
Se flere bilder av uværet nederst i saken.
Tidlig onsdag ettermiddag jobbet Nedre Romerike brann- og redningsvesen med å pumpe vann ut av flere kjellere.
– Grunnen begynner å bli mett av vann, så vi regner med at flere kjellere må pumpes i løpet av kvelden, sier pressevakt Jo Inge Westengen.
På Nesodden og Oppegård ble det meldt om flere vannlekkasjer.
– Ute på Nesodden har det vært mye å gjøre. Telefonen har ikke stått stille siden klokken 17, sier vakthavende på Bleksi Vannverk, Terje Lindrup.
Ikke bare kjellere ble rammet av de store nedbørsmengdene. På E6 ved Abildsø skapte nedbøren store køer.
Nedbørradaren slått ut av uværet
Etter en rekke lynnedslag natt til onsdag bøttet det ned senere på dagen i Oslo-området.
Nedbørradaren på Hurumlandet ble slått ut av lynet, dermed fungerer ikke funksjonen «nedbør neste 90 minutter» for steder på Østlandet i Yrs mobilapp.
Juli og august er høysesong for lynnedslag i Norge, og i et normalår har vi over 100.000 lynnedslag i Norge.
– Slike tordenbyger hører til årstiden. Vi har sett mye verre og mange flere lynnedslag, men natt til onsdag var det et område med torden som kom drivende sørfra mot Oslofjorden, sier vakthavende meteorolog John Smits ved Meteorologisk institutt.
Regnvær skaper problemer flere steder i landet
Godvær til helgen
Mot helgen ser det derimot ut som at Østlandet vil få langt bedre vær, med opphold og høyere temperaturer torsdag og fredag.
– Det ser mye bedre ut torsdag. Det blir ganske bra vær og temperaturer et stykke opp på 20-tallet, sier Smits.
Fredag og lørdag vil Østlandet få noe lavere temperaturer og muligens noe nedbør. Det er i hovedsak østlandsområdet som vil bli påvirket av det ustabile været, i tillegg til noe nedbør i Agder.