Norge

Statoil gjør milliardkjøp på brasiliansk sokkel

Konsernsjef i Statoil Eldar Sætre annonserte fredag at Statoil har gjort milliardkjøp i Brasil.

Statoil kjøper eierandelen til det statlige brasilianske oljeselskapet Petrobras i Santos-bassenget utenfor kysten av Brasil for over 21 milliarder kroner. Men analytikere ser risiko ved kjøpet.

  • NTB

Oljeprisen fredag morgen lå på knappe 43 dollar fatet da det ble kjent at Statoil har kjøpt Petrobras eierandel i Santos-bassenget utenfor kysten av Brasil. Andelen de har kjøpt tilsvarer mellom 700 og 1.300 millioner fat oljeekvivalenter.

Statoil vil ikke si noe om hvor oljeprisen må ligge for at funnet skal lønne seg, men Rystad Energy har gjort beregninger:

– Hvis de utvinner 1.000 millioner fat oljeekvivalenter og utbygging starter i 2020, vil oljeprisen måtte ligge rundt 80 dollar fatet. Kommer de opp i øvre sjikt på 1.300 millioner fat, så er break-even i underkant av 70 dollar fatet, sier analytiker Audun Martinsen til NTB.

Risikabelt

Martinsen påpeker at selv om oljeprisen er lav nå og framtiden usikker, vil oljeprisen trolig være mye høyere i 2020:

– Faktisk godt over 80 dollar, etter det vi tror. Det er likevel en betydelig risiko her, lønnsomheten avhenger av oljepris og hvilke ressurser de får ut av feltet.

Konserndirektør for leting Tim Dodson i Statoil er strålende fornøyd med kjøpet:

– Statoil betaler nå 2,5 milliarder dollar for investeringene som er gjort, det vil si 2-3 dollar per fat i kostnader hvis feltet produserer som forventet. Du skal være veldig god til å lete hvis du klarer å finne noe som koster under 4 dollar fatet.

Han påpeker at de til og med kan komme til å finne enda større ressurser på feltet, og mener det er strategisk smart å kjøpe seg inn mens oljeprisen er lav.

  • Les også: Overraskende stor milliardsmell for Statoil

Betaler mye

Analytikerne er ikke like overbevist om at Statoil har fått en god pris:

– Det er sjelden man gjør røverkjøp ved åpen budprosess, og det vil overraske meg om det ikke var det. Statoil var i så fall villige til å betale mest. Jeg er også litt usikker på om det er riktig av dem å øke gjeldsgraden sin ytterligere nå, sier Christian Yggeseth i Arctic Securities.

Ifølge ham vil kjøpet øke gjeldsgraden med 1,5 prosentpoeng. Gjeldsgraden lå på 31,2 prosent ved utgangen av andre kvartal.

– Det er absolutt et spennende funn, og som Dodson sier kan det være fornuftig å kjøpe motsyklisk, men de betalte nok markedspris, sier Yggeseth.

Martinsen i Rystad Energy tror også mange har ønsket å komme innenfor i Brasil:

– Vår konklusjon er at Statoil har betalt ganske mye for å få tilgang til disse ressursene, men det er et oppsidepotensial hvis de finner flere ressurser og klarer å bygge dette ut etter planen. Det er riktig å satse litt i nedgangstider, og de ville nok betalt mye mer for to-tre år siden. 

Les mer om

  1. DNB