Norge

Turbo på termos

Matpakke er bra, men turtermos er best.

Torsk-97_o1QDPCq.jpg Foto: Indrelid, Trygve

  • Yngve Ekern
    Journalist

Pølser kan du stappe… Ja, det blir fort feil å si noe mer om pølser. Men å stappe dem på termos og tro det er fin-fin turmat, det er å gå for langt.

Klistersmurte brødblingser er greit for påsketurister av den gamle skolen, særlig om det er ferdig skrelte appelsiner i pose som dessert. Men for å komme skikkelig på glid i denne ikke veldig ski-vennlige påsken skal det mer til.

Vi må ha energien på termos. En turtermos med svær åpning. To, faktisk. En til de store og en til de små skiløperne. Og her skal vi skal fylle dem med originale varer, inspirert av det året kona var nyfrelst på skismøring.

Slik smøring tar tid. Man må jo stadig ut og sjekke snøkrystallenes sammensetning. Dermed fikk jeg selv tid til å smøre mer enn tradisjonelle matpakker.

Mor smører ski, far lager mat

Det er den første morgenen på påskehytta. Fruen har slept en svær, rød koffert med blant annet «en fantastisk høyflourkomponent» og noe «syntetisk hydrokarbon», til fjells.

— Hun er helt swix-nazi, sier den eldste av sønnene. Begge ler mens hun roter i kofferten.

— Du kan preppe ungene, hjelpe dem med klærne og ordne niste mens jeg gjør klar skiene, instruerer hun. Nyordene hagler. «Rubbe», «sikle» og «smørejern» er blant dem. De har dessverre lite med vårt ekteskapelige samliv å gjøre.

Går nye spor i matveien

Greit, for denne morgenen bestemmer jeg meg for å gå opp nye spor når det gjelder mat på tur. Et sitteunderlag og varm mat gjør mye mer for skigleden enn «fullraffinert petroleumsvoks». Og jeg selv var nyfrelst på den nye turtermosen.

Torskefilet på termos? Javisst. Kylling? Klart det. På mattermosen er døren høy og porten vid.

Vi snakker om skisportens mugge.

Torske-termos

Poteter er ikke veldig egnet på termos. Derfor bruker jeg villris, som gir mer spenst enn vanlig ris – både når det gjelder smak og energitilførsel.

300 g torskefilet, delt i mindre biter

100 g villris

1 boks paprika

1 dl cashewnøtter

1 laurbærblad, kan sløyfes

7 dl kjøttbuljong, eller grønnsaksbuljong

pepper

Kok villrisen, som forresten ikke er ris, men en spesiell sort gress, som anvist på pakken.

Kok opp buljongen med laurbærbladet. Ha i fisken, skru ned varmen og la det trekke i fem minutter.

Sil av paprikaen og ha den oppi, sammen med cashewnøtter og ris. Hell alt over i mattermosen.

Kylling-termos

Kylling-GoiGZP1Ffy.jpg

Protein-forsterket med bønner og kikerter, med en asiatisk krydderblanding så god at du sikkert kommer til å bruke kryddermiksen i andre sammenhenger også.Og – siden det er påske! – heller jeg i litt Vørterøl. Er du ikke av (den gamle) typen som forbinder skigåing med Vørterøl, så er det bare å bruke vann.

1 kyllingbryst, bare for å få litt av smaken, det er belgvekstene som teller her

100 g villris

1 boks kikerter

1 boks røde kidneybønner

½ løk

¼ ts spisskummen

¼ ts chilipulver

1 ts paprikapulver

1 ss honning

3 dl Vørterøl, eller vann

Kok villrisen etter anvisning på pakken og sett til side.

Skjær kyllingen i sukkerbitstore terninger. Stek dem kjapt i en panne og sett til side.

Grovhakk løken. Ha litt olje i en kjele på litt under middels varme og stek løken under omrøring til den begynner å bli blank. Skru opp varmen noe. Ha i chilipulver, paprikapulver, spisskumen og honning. Hell på ølet og la det småkoke i fem minutter.

Ha i avsilte kikerter og bønner, pluss villrisen og kyllingterningene. Varm opp og hell på en mattermos.

Relevante artikler

  1. A-MAGASINET

    Bytt ut tørre brødskiver med varmmat i termos

  2. A-MAGASINET

    Matskolen: Synes du det er vanskelig å tilberede gåsestek? Med denne metoden blir kjøttet saftig og smakfullt.

  3. A-MAGASINET

    Slik lager du perfekt biff

  4. A-MAGASINET

    Slik lager du julekakens fete gudmor: Panettone

  5. NORGE

    Høyre freder sexkjøpsloven ut regjeringsperioden

  6. NORGE

    1 prosent av voldtektene ender med fellende dom