Over én million har forhåndsstemt – lange køer til siste slutt i Oslo

Flere enn 24.000 mennesker forhåndsstemte i Oslo fredag, og det var kø helt frem til valglokalene stengte klokken 19.

Thea Marlen Herstad og hvalpen Hugo i køen foran det flyttbare stemmelokalet i Majorstukrysset.

I Oslo har én av tre stemmeberettigede forhåndsstemt og nå er tallene for hele landet klare: For første gang har over én million stemmeberettigede forhåndsstemt i et valg i Norge.

Til og med fredag 8. september – som var siste sjanse for forhåndsstemming – har det blitt registrert 1.029.014 forhåndsstemmer, skriver valg.no. I Oslo var køene lange fredag kveld.

– Egentlig valgte jeg å forhåndsstemme for å unngå kø, men det fungerte dårlig i dag, sier Thea Marlen Herstad.

Hun sto i køen foran det flyttbare stemmelokalet i Majorstukrysset sammen med sin venninne Anna Paulsen og hundehvalpen Hugo.

De to venninnene er blant de over 174.261 som la stemmeseddelen i urnen i Oslo før selve valgdagen.

Lange køer foran valglokalet på Majorstuen fredag kveld.

Se hvor mange som har avlagt forhåndsstemme i ditt hjemfylke (tall pr. torsdag):

Til og med torsdag 7. september var det i hele landet registrert 889.757 forhåndsstemmer. Dermed var den gamle rekorden fra 2013, på 855 255 forhåndsstemmer, slått allerede før siste dag med anledning til å forhåndsstemme. Torsdag alene stemte 116.250 personer.

– Jeg måtte stemme i dag fordi jeg er fra Stavanger. Vi sto i kø en halvtime, forteller Linda Clare Undall, som stemte sammen med Josef Fritzner fra Fredrikstad.

Også han måtte altså stemme fredag for å unngå å måtte reise hjem.

Linda Clare Undall fra Stavanger og Josef Fritzner fra Fredrikstad var blant de mange hundre som avla sin forhåndsstemme på Majorstuen i Oslo fredag.

Fredag var nemlig den siste dagen da du kunne stemme i et hvilket som helst valglokale hvor som helst, uansett hvor du var registrert i folkeregisteret 30. juni 2017.

På selve valgdagen på mandag (noen kommuner har åpne stemmelokaler både søndag og mandag) får du bare lov å stemme i den kommunen der du står i valgmanntallet.

Lange køer i andre store byer

Også i Trondheim og Stavanger meldes det om lange køer ved stengetid.

Rett etter arbeidstid fredag ettermiddag snodde en halvtimes kø seg ut av Hovedbiblioteket i Trondheim sentrum, skriver Adressa.no.

Klokken 18.45 var det 46.428 elektronisk registrerte forhåndsstemmer i Trondheim.

Køen var lang også foran stemmelokalet på Torget i Stavanger fredag ettermiddag, skriver Aftenbladet.no.

Ida Poiesz (20) og Trym Solan Renolen (23) har ikke noe imot å bruke fredag ettermiddag i kø for å forhåndsstemme. – Det er viktig å stemme, du så jo hva som skjedde i USA, sier Ida. – Når flest mulig stemmer får vi vite hva landet egentlig vil, sier hun.

Da valgansvarlig i Stavanger kommune, Jarl Harry Gjedrem talte opp forhåndsstemmene klokken 14.30 fredag, var forrige rekord allerede slått. Fram til da hadde 15.254 siddiser gitt sin forhåndsstemme til stortingsvalget 2017.

– Antallet forhåndsstemmer har økt betydelig gjennom hele uken, sier han.

Forhåndsstemmene blir sendt til hjemkommunene fortløpende. De fleste blir derfor telt mandag. Stemmer avgitt fredag kan imidlertid være fremme i kommunen tirsdag ettermiddag og blir telt da.

Tilsammen har 3.756.400 personer stemmerett ved valget. Det er 112.000 flere enn for fire år siden. 40 prosent av økningen er velgere med innvandrerbakgrunn. Antallet førstegangsvelgere i år er det samme som for fire år siden, 248.500 personer, skriver NTB.