Norge

Øltyven slapp unna i mange år. Nå risikerer han fengselsstraff.

Den 36-år gamle mannen må møte i Bergen tingrett der han er tiltalt for 27 forhold bare i fjor.

36-åringen er blitt stanset flere ganger for stjeling i dagligvarebutikker i Bergen og omegn. På bildet til høyre ble han stanset med Heineken-øl og biff på Rema 1000 på Fjøsanger 10. april i fjor. Det andre bildet skal vise mannen forlate en butikk med 240 ølbokser, uten å betale.
 • Marianne Nilsen

Bergens tidende har ved flere anledninger omtalt den såkalte øltyven, som også er anklaget for å ha stjålet en rekke andre type varer. I tillegg til øl skal han blant annet ha stjålet kjøtt, parfymer, jakker og PC-er.

I lang tid gikk han fri fordi det var tvil om hans tilregnelighet. Skjengen har tidligere sagt til Bergens Tidende at mannen har gått klar av totalt 137 straffesaker siden mars 2013 på grunn av dette.

Men i januar konkluderte sakkyndige med at han er ved sine fulle fem og dermed kan straffes, melder avisen.

Tiltalt for 27 forhold

Nå må han møte i Bergen tingrett, der han er tiltalt for 27 forhold fra i fjor. Her er noen av dem:

 • I mai skal han stjålet 216 flasker Hansa pilsner fra en Bunnpris-butikk til en verdi av over 6000 kroner.
 • I slutten av juni skal han ha tatt to Bergansjakker til en verdi av 6998 kroner fra en sportsbutikk på Lagunen i Fana.
 • I midten av september skal han ha forsynt seg av diverse parfymer for over 10.000 kroner fra en butikk på Horisont i Åsane.
 • Noen dager senere skal han ha tatt to pc-er fra en Elkjøp-butikk i Bergen til en verdi av 10.999 kroner.
 • I november skal han stålet en MacBook Pro til 13.000 kroner fra en annen Elkjøp-butikk.

Satt av fire dager

– Dette er bare en brøkdel av de forholdene politiet mener han har begått de senere årene. Vi vurderer også å omgjøre fem-seks saker som ble henlagt på grunn av tvil om tilregnelighet i 2015, sier politiadvokat Line Skjengen.

Hun forteller at grunnen til at man ikke tar opp flere saker nå, er kapasiteten hos politiet og rettssystemet. Det er satt av fire dager til saken i vår.

Skjengen sier mannen nå, basert på den omfattende tiltalen, risikerer en relativt lang ubetinget fengselsstraff.

– Det han har gjort fremstår gjennomtenkt og bærer preg av planlegging. Jeg mener selv det kan idømmes en vesentlig lengre ubetinget fengselsstraff enn ett år, dersom tingretten finner ham skyldig.

– En lettelse

Foreløpig er det i tiltalebeslutningen fire butikker som krever erstatning for over 40.000 kroner. I tillegg risikerer han å få bilen sin inndratt.

Politiadvokat Line Skjengen på tinghuset i Bergen for å refengsle 36-åringen i januar i år. Her er hun i samtale med en av de to arrestforvarerne som fulgte mannen til rettsmøtet. I forgrunnen sitter den andre arrestforvareren.

Skjengen har inntrykk av at handelsstanden har gitt opp politiets oppfølgning når det gjelder tiltalte.

– Selv om det ikke medfører mye arbeid å fremlegge erstatningskrav, så kan vi ikke se bort fra at flere av de fornærmede har sett på dette som «bortkastet arbeid», og dermed unnlatt å kreve erstatning for de krav de har blitt påført, sier hun.

– Men erstatningskrav som fremsettes i god tid før rettssaken i mars, vil fortløpende kunne bli fremmet ved hovedforhandlingen.

Det er kjøpmann Trond Sæterstøl i Rema 1000 på Skogsvåg glad for. Han tok opp jakten på den tiltalte i april i fjor etter han hadde stjålet fra butikken hans

– Vi anmeldte han og leverte inn erstatningskrav, men vi har ikke hørt noe. De pengene ser jeg på som tapt. Men det er en lettelse at det endelig skjer noe nå, slik at ikke flere får unødige tap, sier Sæterstøl.

Les også

 1. Her er øl-tyven i aksjon

 2. Vil ha notorisk øltyv i fengsel

Les mer om

 1. Bergen
 2. Bergens Tidende
 3. Tilregnelighet