Politiet skal likevel være bevæpnet
Den midlertidige bevæpningen av politiet fortsetter til 1. desember, opplyser Politidirektoratet.
Ledelsen i Politidirektoratet har i dag hatt møte med ledelsen i PST, KRIPOS og Oslo politidistrikt med bakgrunn i situasjonen etter terroren i Paris.
Det er fortsatt slik at trusselbildet er uendret, men situasjonen er uoversiktlig, skriver Politidirektoratet i en pressemelding.
— Det viktigste vi nå kan gjøre er å skaffe oss best mulige oversikt over situasjonen internasjonalt og nasjonalt. Vi har derfor intensivert etterretningssamarbeidet mellom politiet og PST, sier beredskapsdirektør Kaare Songstad i Politidirektoratet.
Politidirektøren har derfor besluttet at overgangen til fremskutt lagring av politiets skytevåpen utsettes til 1. desember klokken 00.00.
Anundsen: - En faglig beslutning
Justisministeren har mandag løftet debatten om permanent politibevæpning, men sier denne beslutningen er tatt uten hans innblanding.
— Jeg har vært veldig opptatt av at dette er et faglig spørsmål, sier justisminister Anders Anundsen til Aftenposten.
- Har bevæpning vært et tema i din dialog med politiet gjennom helgen?
— Jeg har etter hendelsen i Frankrike vært i kontakt med politidirektøren, og bedt ham å vurdere dette basert på eventuelle nye trusselvurderinger fra PST.
- Tror du den dialogen har føltes som press for politidirektøren? Ligger det politiske føringer bak dette?
— Overhodet ikke.
- Du avviser at det er politiske føringer her?
— Ja, fullstendig.
- Her kan du lese Aftenpostens oppsummering: Dette vet vi - dette vet vi ikke om terroren i Paris
Avlyste bevæpningen fredag
Justisminister Anders Anundsen ga i november i fjor 5800 politifolk midlertidig tillatelse til bevæpning.
Årsaken var en vurdering fra PST om at terrortrusselen mot Norge var økt, og at militært personell og politi var spesielt utsatt.
I oktober kom PST med en ny trusselvurdering. Den sa at faren for terrorangrep i Norge er redusert.
Det er med bakgrunn i dette at Politidirektoratet ikke ønsket å fortsette den midlertidige bevæpningen av norsk politi.
- Vår samlede vurdering er at de ikke lenger er grunnlag for å fortsette den nye midlertidige bevæpningen, sa politidirektør Odd Reidar Humlegård på en pressekonferanse fredag klokken 10 - et halvt døgn før terroraksjonen i Paris.
Nå har altså Politidirektoratet ombestemt seg, men de understreker at det ikke er et resultat av større fare for terror.
– Det er fortsatt slik at trusselbildet er uendret, men situasjonen er uoversiktlig, heter det i pressemeldingen fra POD.
Anundsen mener politiet trenger flere verktøy
Anundsen står fast ved at politiet bør bevæpnes permanent, uavhengig av den spesifikke trusselsituasjonen.
— Jeg mener det er nødvendig når en ser den utviklingen vi ser både når det gjelder terror, og når det gjelder organisert kriminalitet. Politiet utsettes for stadig større utfordringer, og jeg mener det er grunn til å diskutere om politiet skal ha flere verktøy med seg enn i dag. Det er to spørsmål: Det ene er sikkerheten til tjenestemennene og -kvinnene som setter livet på spill. Det andre er deres evne til å beskytte deg og meg,m sier Anundsen.
- Er det bevæpning som skal hindre terror i Norge?
— Nei, men det kan gi en raskere innsatsevne, ved akutte angrep, sier Anundsen.
- Er ditt signal til befolkningen først og fremst at man skal leve som før, eller at man nå skal være på vakt?
— Vi skal aldri la terroristene vinne, og hvis vi endrer vår måte å leve på, da vinner terroristene. Derfor er det viktig at vi lever våre liv som vi alltid har levd våre liv, sier Anundsen.
Ap: Tar beslutningen til etterretning
Justispolitiske talsperson i Arbeiderpartiet Hadia Tajik sier at hun tar PODs beslutning om fortsatt midlertidig bevæpning til etterretning.
– Det er noe helt annet enn justisministerens ønske om å starte en debatt om generell bevæpning i lys av Paris-terroren, sier Tajik til NTB.
– Arbeiderpartiet er ikke redd for å diskutere generell bevæpning på nytt, men en så viktig, prinsipiell debatt må baseres på fag og fakta, ikke frykt og populisme. Sist gang Stortinget behandlet dette spørsmålet gikk samtlige partier imot, sier Tajik.