Norge

Amerikanske marinesoldater til Værnes mandag

300 soldater fra det amerikanske marinekorpset kommer til Værnes i Nord-Trøndelag mandag. Russland har reagert på utplasseringen.

Soldater fra US Marines har tidligere vært på vinterøvelser i Norge. Nå skal de utplasseres på Værnes i såkalt rotasjonsbasert trening. I første omgang i perioder på i seks måneder. Foto: Borgen, Ørn

 • NTB

Soldatene skal delta i rotasjonsbasert trening i første omgang i seks måneder.

Dette er en prøveordning, heter det i en pressemelding fra Forsvaret.

– I løpet av 2017 vil ordningen bli evaluert med tanke på en eventuell forlengelse, skriver presseoffiser Rune Haarstad i en epost.

Han opplyser at soldatene de første ukene vil bli satt inn i vintertjeneste som en forberedelse til en vinterøvelse i Nord-Norge senere i år. De skal delta i øvelsen Joint Viking i Finnmark i mars.

Ski og truger

Ifølge Stjørdalens blad skal soldatene, som er i alderen 18–20 år, lære å gå på ski og truger, ligge i telt og håndtere snø og vinterforhold.

En amerikansk fortropp er allerede på plass ved Værnes garnison for å forberede ankomsten til resten av rotasjonsstyrken.

Vaktholdet rundt garnisonen er trappet kraftig opp før marinesoldatenes ankomst, melder Adresseavisen.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide mener utplasseringen av amerikanerne på Værnes er i tråd med norsk sikkerhetspolitikk og mener Russland ikke har noen saklig grunn til å reagere. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Sikkerhetsutfordring?

Den russiske ambassaden advarte i høst mot utstasjoneringen. Presseattaché Maksim Gurov sa dette «helt sikkert ikke bidrar til å forbedre sikkerheten i Nord-Europa», ifølge AFP.

Kritikere mener utplasseringen av amerikanske marinesoldater i Norge bryter med basepolitikken, hvor det heter at utenlandske stridsstyrker ikke skal ha baser på norsk jord i fredstid.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) mener imidlertid utplasseringen er i tråd med linjene i norsk sikkerhetspolitikk og sa i høst at Russland ikke har noen saklig grunn til å reagere.

Les mer om

 1. Russland
 2. Europa
 3. Sikkerhetspolitikk

Relevante artikler

 1. NORGE

  Tynnkledte amerikanere til Norge for å lære seg å gå på ski

 2. A-MAGASINET

  I ett år har amerikanske soldater trent i Trøndelag. Nå åpner forsvarsministeren for å ha dem nærmere den russiske grensen.

 3. NORGE

  Idag lander amerikanske soldater på Værnes. Russerne var rasende. Her er åtte spørsmål og svar om den nye styrken.

 4. VERDEN

  Skal det være en bit grillet kylling og et halvt år i Norge?

 5. NORGE

  Russland: Forlenget amerikansk nærvær på Værnes kan øke spenningen

 6. VERDEN

  Været i Norge ble et sjokk for amerikanske marinesoldater. En latterlig fiasko, mener russerne.