Norge

Amerikanske marinesoldater til Værnes mandag

300 soldater fra det amerikanske marinekorpset kommer til Værnes i Nord-Trøndelag mandag. Russland har reagert på utplasseringen.

Soldater fra US Marines har tidligere vært på vinterøvelser i Norge. Nå skal de utplasseres på Værnes i såkalt rotasjonsbasert trening. I første omgang i perioder på i seks måneder.
  • NTB

Soldatene skal delta i rotasjonsbasert trening i første omgang i seks måneder.

Dette er en prøveordning, heter det i en pressemelding fra Forsvaret.

– I løpet av 2017 vil ordningen bli evaluert med tanke på en eventuell forlengelse, skriver presseoffiser Rune Haarstad i en epost.

Han opplyser at soldatene de første ukene vil bli satt inn i vintertjeneste som en forberedelse til en vinterøvelse i Nord-Norge senere i år. De skal delta i øvelsen Joint Viking i Finnmark i mars.

Ski og truger

Ifølge Stjørdalens blad skal soldatene, som er i alderen 18–20 år, lære å gå på ski og truger, ligge i telt og håndtere snø og vinterforhold.

En amerikansk fortropp er allerede på plass ved Værnes garnison for å forberede ankomsten til resten av rotasjonsstyrken.

Vaktholdet rundt garnisonen er trappet kraftig opp før marinesoldatenes ankomst, melder Adresseavisen.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide mener utplasseringen av amerikanerne på Værnes er i tråd med norsk sikkerhetspolitikk og mener Russland ikke har noen saklig grunn til å reagere. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Sikkerhetsutfordring?

Den russiske ambassaden advarte i høst mot utstasjoneringen. Presseattaché Maksim Gurov sa dette «helt sikkert ikke bidrar til å forbedre sikkerheten i Nord-Europa», ifølge AFP.

Kritikere mener utplasseringen av amerikanske marinesoldater i Norge bryter med basepolitikken, hvor det heter at utenlandske stridsstyrker ikke skal ha baser på norsk jord i fredstid.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) mener imidlertid utplasseringen er i tråd med linjene i norsk sikkerhetspolitikk og sa i høst at Russland ikke har noen saklig grunn til å reagere.

Les mer om

  1. Russland
  2. Europa
  3. Sikkerhetspolitikk