Norge

Blir kvalm av egne handlinger

Den drepte lå og sov i denne boligen i Hareid på Sunnmøre. Politiet mener den tiltalte dro til denne boligen med den hensikt å drepe 20 år gamle Sami Milhem. Foto: Svein Ove Ekornesvåg

ÅLESUND (Aftenposten): Den 23 år gamle nordlendingen erkjente å ha drept Sami Milhem (20) da rettssaken etter drapet på Hareid i august i fjor startet i Sunnmøre tingrett mandag. Samtidig fortalte han at han sliter med dårlig samvittighet etter drapet.

  • Arnfinn Mauren

— Det går ikke en dag uten at jeg tenker på det, og det går ikke en natt uten at jeg har mareritt om det som skjedde, forklarte 23-åringen da han ble spurt ut av forsvarer Johnny Veum.

Tiltalte kom til leiligheten i en kommunal bolig i Hareid om morgenen 8. august. Etter aktors mening dro han til leiligheten for å drepe 20 år gammel Sami Milhem. Selv mener den tiltalte nordlendingen at han dro dit for å gi ham en lærepenge - etter at Milhem skal ha hatt seksuell omgang med tiltaltes kjæreste.

— Intensjonen min var å sette ham på plass. Jeg hadde lyst til å banke ham, men det var aldri min hensikt å ta livet av ham, forklarte 23-åringen i retten mandag formiddag.

Glad for å være i fengsel

Resultatet ble likevel det som er beskrevet som en uvanlig bestialsk gjerning. Etter å ha knivstukket offeret begynte tiltalte å kutte opp liket - for å kunne transportere det bort.

— Jeg var i panikk og ville kvitte meg med liket. Jeg ville grave det ned i skogen og mente det ville bli lettere hvis jeg gjorde det, forklarte tiltalte.

Det gikk ikke. I stedet dusjet han, skiftet klær og reise tilbake til sin egen bolig - der han senere på dagen ble pågrepet av politiet. På spørsmål fra forsvareren om hvilke tanker han gjør seg om det han gjorde, svarte han følgende:

-Jeg blir kvalm av mine egne handlinger. Jeg har veldig dårlig samvittighet, og er glad for å være i fengsel. Det blir en måte for meg å gjøre opp for meg. Der får jeg også hjelp til å takle problemene jeg har, med blant annet rus.

Trekant-drama forut for drapet

Under forklaringen prøvde tiltalte å gå gjennom dagene forut for drapet, men tiltalte sliter med dårlig hukommelse. Det er imidlertid klart at det har vært en konflikt mellom de to i over to måneder forut for drapet. Etter en fest i slutten av mai - hvor den drepte skal ha hatt seksuell omgang med tiltaltes kjæreste - forsuret forholdet seg mellom de to. Ifølge tiltalte eskalerte konflikten i dagene før drapet.

— To dager før drapet ble Sami Milhem truet av tiltalte, opplyste aktor i retten. Samtidig hadde tiltalte tidligere anmeldt Milhem for trusler.

De nye truslene fra 23-åringen skal også ha hatt sin bakgrunn i den dreptes forhold til tiltaltes kjæreste, og at tiltalte mente Sami Milhem hadde forgrepet seg på henne. Politiet mener imidlertid at forholdet mellom de to skal ha vært frivillig.

Ingen tegn til kamp i boligen

Hendelsesforløpet er imidlertid lite omstridt: Om morgenen drapsdagen tok tiltalte hurtigbåten fra en naboøy, hvor han bodde, til Hareid. Der oppsøkte han en bolig som skal ha vært en sentral møteplass for personer i rusmiljøet i bygda.

Da han kom til boligen, var Sami Milhem og to andre personer til stede. En av disse to - som også skal ha vært sterkt ruset den dagen - skal ha vært vitne til drapet. Den andre skal ha oppholdt seg på utsiden.

Ifølge tiltalte skal det ha oppstått en knivkamp mellom de to, men undersøkelser fra åstedet støtter ikke opp om dette. Politiet tror at han angrep en halvt sovende, forsvarsløs 20-åring - som ren hevn og straff for det som skal ha skjedd mellom Milhem og tiltaltes kjæreste.

Politiet har anslått at drapet skjedde mellom klokken 10.30 og 11.00 på formiddagen, rundt to timer etter at tiltalte ankom leiligheten.

Sendte SMS-er til kjæreste og kompis

Selv om tiltalte erkjenner drapet, avviser han at det skjedde med overlegg. Politiet og aktor, statsadvokat Jan Hoel, mener imidlertid bevisene impliserer at tiltalte kom til boligen for å drepe Sami Milhelm. Drapsmorgenen skrev han tekstmeldinger til en kamerat hvor tiltalte antydet at han gikk med slike planer.

— Er nødt til å ordne opp i skiten. Sees når vi er tredve, skrev han. Og til kjæresten skrev han følgende melding:

— Ta kontakt om 15 år når jeg er fri.

Tiltalte husker imidlertid ingenting av disse tekstmeldingene - han var sterkt ruset på alkohol og piller - men mener det ville være usannsynlig at han sendte disse meldingene hvis det var slik at han planla et drap.

Drapet skjedde i denne boligen i Hareid i august. Foto: Ekornesvåg, Svein Ove

Sjokkerte garvede etterforskere

Politiet slo full drapsalarm da det senere på dagen kom melding fra en person som hadde funnet en død person i det nevnte huset i Hareid. Det som møtte politifolkene som kom til åstedet, skal ha sjokkert selv garvede drapsetterforskere. Flere kroppsdeler hadde blitt fjernet fra liket.

— Vi er sjokkert over det som nå har skjedd. Dette er helt forferdelig. Særlig siden drapet var så grotesk, sa en nabo til Aftenposten etter drapet.

Det tok ikke lang tid før politiet hadde sirklet inn 20-åringen fra Nordland, og han ble pågrepet i sin bolig ca. klokken 18 samme dag. Han ble først siktet for forsettlig drap, men den ble skjerpet til overlagt drap og likskjending - noe han nå altså står tiltalt for.

— Det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter, skriver aktor, førstestatsadvokat Jan Hoel, i tiltalen.

Les også

  1. 23-åring tiltalt for parteringsdrap i Hareid

Her hentes det drepte ut fra leiligheten i Hareid, der drapet fant sted i august i fjor. Foto: Svein Ove Ekornesvåg