Broren til løslatte Kjartan Sekkingstad: – Jeg er glad og lettet

– Jeg er glad og lettet over at Kjartan endelig er satt fri fra Abu Sayyaf. Det viktigste nå er at han er frisk og ikke skadd på noen måte, sier Odd-Kåre Sekkingstad, broren til Kjartan Sekkingstad.

Familien ber overfor NTB om forståelse for at de ønsker ro og for at de ikke kan si mer enn dette på det nåværende tidspunkt.

Hotellsjef Kjartan Sekkingstad (56) har vært i fangenskap i nesten ett år, etter at han ble kidnappet av væpnede menn. Nå er han fri.

Ifølge utenriksminister Børge Brende befinner han seg nå på et sikkert sted, og det ventes at nordmannen vil bli overlevert til filippinske myndigheter søndag.

Lørdag ble det opplyst av myndighetene i landet at Sekkingstad vil bli fløyet fra øya Jolo til regionhovedstaden Davao på øya Mindanao søndag. Flere nettsteder rapporterer at Filippinenes omstridte president Rodrigo Duterte personlig vil ta i mot det frigitte gisselet.

Bortført fra ferieresort

Sekkingstad ble bortført av væpnede menn fra ferieanlegget Oceanview Resort på den lille øya Samal utenfor Mindanao sør på Filippinene 22. september 2015.

Sekkingstad ble overlevert til separatistgruppen Moro National liberation Front (MNLF) i kommunen Patikul i Sulu-regionen lørdag, heter det i en pressemelding fra fredsminister Jesus Dureza. Også forsvarsminister Ricardo Visaya bekrefter løslatelsen.Familien til Kjartan Sekkingstad distribuerte lørdag ettermiddag disse private bildene av ham til pressen via Utenriksdepartementet. Bildet er tatt i 2009.

Videre heter det at nordmannen nå skal overnatte hos MNLFs leder Nur Misuari i Barangay Kagay natt til søndag.

– Misuari tilbød ham overnatting på grunn av styrtregn og fordi det ble natt, heter det i uttalelsen fra Dureza.

Misuaris menn skal sammen med tidligere guvernør Sakur Tan og andre frivillige ha bidratt til at Sekkingstad ble frigitt.

Dureza forklarer at han har snakket med Sekkingstad på telefon.

– Takk, president Duterte! var det første nordmannen sa, ifølge Filippinenes fredsminister.

Sekkingstad har vært i fangenskap i et år, etter at han ble bortført av væpnede menn fra ferieanlegget Oceanview Resort på den lille øya Samal utenfor Mindanao sør på Filippinene 22. september 2015.
Inngangspartiet til Holiday Oceanview Samal. Myndighetene i Filippinene har i nesten et år jaktet på gruppen som kidnappet de fire personene, deriblant nordmannen Kjartan Sekkingstad, fra feriestedet på øya Samal.

Brende: - Vil ikke slippe gleden løs

Utenriksminister Børge Brende vil ikke slippe gleden løs for han får en bekreftelse på at Sekkingstad er i god behold hos filippinske myndigheter.

– Sekkingstad er ennå ikke overlevert til filippinske myndigheter. Det skjer trolig i morgen, sier han.

– Ifølge filippinske myndigheter befinner Sekkingstad seg nå på et forholdsvis trygt sted. Vi følger situasjonen nært og arbeider nå sammen med filippinske myndigheter for å bringe Sekkingstad endelig i sikkerhet. Vi fortsetter å arbeide med saken, og vil ikke slippe gleden løs før Sekkingstad er i god behold hos filippinske myndigheter, legger utenriksministeren til.

Ifølge Sulu-provinsens viseguvernør, Abusakar Tan, skal Sekkestad være i god form etter løslatelsen men trenger å hvile før han reiser videre, melder NRK.

Duterte har involvert MNLF i samtaler

Arne Røkkum, som er en av Norges fremste eksperter på forholdene sør på Filippinene, har en hypotese om frigivelsen.

– Kontakten med gisseltakerne har gått via MNLF, som er en av to store muslimske organisasjoner i landet. I det siste har det vært daglige tegn på at president Rodrigo Duterte har vært på gli med å innfri politiske krav fra MNLF, og kanskje dette er et svar fra MNLF på at Duterte ser ut til å lytte til og følge opp krav fra muslimske fraksjoner, sier han til NTB.

Som eksempel nevner Røkkum at krav nummer én fra MNLF er at amerikanske militære rådgivere skal forlate Mindanao.

Tidligere presidenter har ifølge antropologen kun hatt kontakt med en annen stor muslimsk organisasjon: Morofolkets islamske frigjøringsfront (MILF).

– Hvis det er slik at president Duterte, ved å innlemme MNLF, har klart å bidra til at Sekkingstad er frigitt, tyder det på at det kan ha vært fornuftig å involvere MNLF i samtaler, sier Røkkum til NTB.

Hevder de presset frem frigivelsen

Landets forsvarssjef, Ricardo Visaya, opplyser at de har presset islamistgruppen Abu Sayyaf til å frigi Sekkingstad.

Å holde Sekkingstad som gissel forsinker gruppens stadige forflytninger, ifølge hæren.

Forsvarssjef Visaya berømmer militærpersonalet som har deltatt i operasjonen, og hæren forteller at de tror de vil kunne redde flere gisler på denne måten.

– Frigi gislene og overgi dere. Eller lid utslettelse av soldatene, skal ha vært budskapet generalen formidlet overfor Abu Sayyaf, da forsvarssjefen var i den muslimdominerte provinsen Sulu 10. september.

Hæren skriver videre at de vil fortsette militæroperasjonene mot islamistgruppen.

– Vi kommer til å fortsette denne nådeløse operasjonen i samarbeid med de lokale innbyggerne, og også vil dra nytte av at denne operasjonen lykkes.

UD: - Vi følger opp saken

UD har foreløpig ikke kunnet bekrefte informasjonen, opplyser de overfor Aftenposten.

– Vi kan ikke bekrefte at han er frigitt, men vi er kjent med rapportene fra filippinske medier. Vi undersøker og følger nå opp saken gjennom ambassaden, sier pressetalsperson hos Utenriksdepartemenet, Kristin Enstad til Aftenposten.

Aftenposten har også vært i kontakt med Kjartan Sekkingstads familie, som klokken 14 i dag hverken hadde hørt noe fra Sekkingstad eller fått noen offisiell bekreftelse fra filippinske myndigheter.

Ukjent hvor løsepengene kommer fra

Abu Sayyaf-geriljaen hevder å ha satt Sekkingstad fri etter å ha mottatt om lag 5 millioner norske kroner i løsepenger.

Det er ikke kjent hvem som skal ha betalt løsepenger for Sekkingstad.

Filippinenes fredsminister sa lørdag at det ikke var utbetalt løsepenger til islamistgruppen Abu Sayyaf i forkant av at det norske gisselet Kjartan Sekkingstad ble sluppet fri, melder lokale medier.

Fredsminister Jesus Dureza siteres av regionavisen MindaNews.

Tidligere i år ble det filippinske gisselet Marites Floor ble satt fri, mens kjæresten hennes, canadiske Robert Hall og canadiske John Ridsdel begge er blitt halshugget.

Les mer om saken: