Norge

Disse moskeene vil Hege Storhaug stenge

Hege Storhaug vil stenge enkelte moskeer som hun mener forfekter fundamentalistisk islam.

Dronning Sonja besøkte i 2009 Islamic Cultural Centre der hun åpnet en utstilling om islam. Helt til høyre moskeens imam, Mehboob ur-Rehman. Foto: FOTO: CORNELIUS POPPE/SCANPIX

 • Hans Mortensønn Jordheim
 • Thomas Olsen
 • Olga Stokke

ta2cd82d_doc6nlt1y3poi0do1z819g-P958_8pID2.jpg Foto: Nesvold, Jon Olav

Storhaug vil stenge Oslo-moskeene Tawfiiq Islamsk Senter i Åkebergveien og Islamic Cultural Centre i Tøyenbekken på Grønland.

—  ICC har ingenting å skjule, svarer Islamic Cultural Center (ICC) til at Hege Storhaug i Human Rights Service (HRS) mener moskeen bør få kroken på døren.

Storhaug nevner to muslimske trossamfunn i Oslo som bør stenges: Tawfiiq Islamsk Senter og Islamic Cultural Centre (ICC). Årsaken er at hun mener disse moskeene forfekter fundamentalistisk islam.

Storhaug understreker at hun skiller mellom politisk islam og spirituell islam.

Hege Storhaug vil stenge Islamic Cultural Centre (ICC) som i 2015 mottok 1,982 millioner kroner for 4079 medlemmer, mot 1,64 millioner for 3655 medlemmer øret før. Foto: Rolf Øhman, ALLE

Storhaug vil stenge Tawfiiq-moskeen som i 2015 mottok bortimot 3,391 millioner kroner i statsstøtte for 6979 medlemmer, en økning på ca en halv million kroner fra året før da var medlemstallet 6057.

— Hvis man forbyr moskeer, hva slags signal er det til muslimer generelt? Vil de ikke oppleve at de ikke får utøve sin religion, hvis de ikke får gå til en moské eller danne organisasjoner? - Majoriteten av muslimer i Norge går ikke i moskeen. Derav er også min neste tanke, majoriteten av muslimer i Norge vil være enig med meg i at for eksempel den Tawfiiq- moskeen i Åkebergveien, den er multietnisk, Profetens Ummah bruker den blant annet, jeg vil tro at majoriteten av muslimer i Norge ville synes at det var helt greit å sette kroken på den døren, sier Storhaug til Aftenposten.

Hege Storhaug mener ekstrem islam truer Norge.

Les også

Her er hennes forslag for å stoppe det.

Storhaug vil kartlegge det ideologiske innholdet i Tauheed Islamic Centre som i 2015 mottok vel 432.540 kroner i statsstøtte for 890 medlemmer, mot 388.385 året før da medlemstallet var 865.

Kartlegging av sjiamoskeStorhaug vil dessuten ha full kartlegging av sjiamoskeen Tauheed Islamic Centre på Hauketo.

Hun har «hørt via folk med bånd på innsiden at det er overhodet ikke er bra det som foregår der».

Methab Afsar om Storhaug:

Les også

«Hvis det hadde vært opp til henne, hadde det kanskje ikke vært noen muslimer i Norge»

—  Statsministeren bør ikke besøke disse

Statsminister Erna Solberg (H) (midt i bildet) stiller opp på en "selfie" sammen med representanter for muslimsk ungdom i Islamic Cultural Centre Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Hun mener at det ikke kan være snakk om religionsfrihet når det gjelder politisk islam.— Det er den islam som vi må være på vakt overfor. Det er ikke en vanlig religion, en spirituell med forbindelse til en gud eller en allah. Det er ikke sånn det fungerer, det er bare å lese partiprogrammet til brorskapet, det er bare å lese partiprogrammet til Maulana Mawdudi (grunnlegger av det islamistiske partiet Jamaat- e- Islami i Pakistan red.anm.), og hele deobandi- bevegelsen, og det er bare å sjekke hva despotene i Teheran står for.

- Skal det forbys?

— Jeg tror ikke det er så lett å gjøre akkurat det, men vi kan begrense makten deres ved ikke å sponse dem økonomisk. Vi begrenser makten deres ved å sette ideologiske lyskastere på dette, røyke ut disse kreftene ideologisk, konfrontere dem i full offentlighet.

Hun vil ha en slutt på at politikere som blant andre statsminister Erna Solberg besøker og har dialog med slike moskeer. I 2009 besøkte dronning Sonja Islamic Cultural Centre for å åpne en utstilling om islam. Den gang ville ikke Slottet kommentere hva som lå bak besøket.

— På generelt grunnlag kan jeg si at Det kongelige hoff ikke kommenterer bakgrunnen for hva som ligger til grunn for kongelige tilstedeværelse, sier assisterende kommunikasjonssjef ved Slottet, Sven Gj. Gjeruldsen den gang.

Ayaan Hirsi Ali og Walid al-Kubaisi:

Les også

Dette er et av Hege Storhaugs forbilder

— Storhaug en  antimuslimsk ekstremist

Aftenposten har konfrontert Islamic Cultural Centre (ICC) med forbindelsen til Maulana Mawdudi og Jamaat- E- Islaami, og vi har spurt om kommentar til at Hege Storhaug mener moskeen deres bør stenges.

Talsperson i Islamic Cultural Center i Oslo, Ikhlaq Ahmed. Foto: Ørn E. Borgen

ICC— talsperson Ikhlaq Ahmed velger å svare slik, på mail (noe forkortet):«ICC har ingen ting å skjule, det er heller Hege Storhaug som bør stilles spørsmål om hun virkelig ønsker å sette en stopper for en viktig aktør i samfunnet som fremmer likeverd, har drevet med aktiv dialogarbeid, som oppfordrer muslimer til å være mer engasjert i samfunnet, som følger norsk lov, som har en imam som snakker norsk, som har jobbet aktivt for å forhindre voldelig ekstremisme og mye mer.

Vi er ikke svarskyldig en antimuslimsk ekstremist. Vi har et godt samarbeid med både myndigheter og våre dialogpartnere. Og vi har PST i landet som har som jobb å ivareta landets sikkerhet.», skriver Ahmed.

- Rasistisk og fascistisk tankegods

ICC er oppgitt over at Aftenposten har viet Storhaug mye spalteplass.

«Vi er svært skuffet over at mediene karakterisere Hege Storhaug som islamkritiker. Islamkritikk må aldri brukes som utgangspunkt for å fremme rasistisk og fascistisk tankegods. Og enda mer skremmende er at slikt er statsstøttet», heter det fra Islamic Cultural Centre.

Aftenposten-intervjuet med Storhaug har ført til reaksjoner fra flere hold:

 • Religiøse ledere:- Storhaug-forslagene er en oppskrift på polarisering, ekstremisme og kaos
 • Og slik reagerer politikerne:Denne gangen mener også Per Sandberg at Hege Storhaug går for langt

- Henter inspirasjon, styres ikke

Da Aftenposten i juni i fjor spurte ICC om forholdet til Jamaat E- Islaami (JEI), svarte Ikhlaq Ahmed at JEI er et politisk parti i Pakistan:

—  På samme måte som vi henter informasjon fra andre organisasjoner og lærde, henter vi informasjon fra dem. Men de styrer ikke oss, vi jobber helt uavhengig av dem.

Han sa dessuten: «Det eneste vi deler med dem er inspirasjonen fra Maulana Syed Mawdudi som gjorde mye bra i sin tid».

Avviser anklager

Imam Sheikh Mahmoud Jalloul i Tauheed Islamic Centre avviser anklagene.

-Det stemmer ikke at vi forfekter ekstremisme. Vi er åpen for dialog, og har allerede kontakt md Prinsdal kirke i nabolaget. Vi er helt imot det som IS prøver å presentere. Tvert imot står vi for toleranse, at vi skal akseptere at andre tenker annerledes enn det vi gjør.

-Men Hege Storhaug sier til Aftenposten at myndighetene bør kartlegge dere fordi dere formidler en fundamentalistisk ideologi?

-Jeg vet ikke hva hun bygger det på.

-Hun sier at hun har hørt fra personer på innsiden av moskeen at det foregår ting som ikke er bra?

-Det er lett å si det, men de som sier sånt, må komme med konkrete hendelser. Det er jeg som underviser ungdommene i moskeene, jeg har jobbet med det siden 1994. Vi går ut mot radikalisering. Moskeen vår har ikke produsert noen ekstremister, sier imam Jalloul som i 2005 ble ferdig utdannet imam fra Libanon.

Moske-finansiering

-Det blir også påstått at moskeen er finansiert av regimet i Iran, som dere skal ha forbindelser til. Hva sier du til det?

-Det stemmer ikke. Vi kjøpte tomten i 2001, men vi kunne ikke starte bygging før i 2011 på grunn av dårlig økonomi. Moskeen sto ferdig i 2013. Vi har ikke forbindelser til noen regimer, ambassader eller politiske bevegelser. Men selvfølgelig har vi medlemmer fra ulike nasjoner, de har forskjellige politiske tanker og interesser, men det har ikke noe med moskeen å gjøre.

Jalloul avviser at moskeen har mottatt finansering fra Iran eller andre regimer i utlandet.

-Vi ville ikke det. Moskeen er finansiert ved donering fra medlemmene, noen av styremedlemmene våre har selv betalt flere hundre tusen kroner hver.

-Har dere mottatt penger fra utlandet?

— Vi fikk et lite beløp fra private venner, de har ikke tilknytning til noe regime, sier Jalloul som ikke vil si hvilket land vennene bor i for å unngå at de kommer i en vanskelig situasjon.

Vil ikke kommentere saken

Aftenposten har vært i kontakt med forstander Abdibasid Ali i Tawfiiq-moskeen, som ikke ønsker å kommentere Hege Storhaugs påstander.

 1. Les også

  Fire moské-ledere om: Sharia, Islam Net, misjonering og drømmen om en islamsk stat

 2. Les også

  Moskéleder: «Helt bak mål» at vi skjuler våre meninger

 3. Les også

  Stadig flere unge søker seg til bokstavtro islam

Storhaug vil kartlegge det ideologiske innholdet i Tauheed Islamic Centre som i 2015 mottok vel 432.540 kroner i statsstøtte for 890 medlemmer, mot 388.385 året før da medlemstallet var 865.

Hege Storhaug vil stenge Islamic Cultural Centre (ICC) som i 2015 mottok 1,982 millioner kroner for 4079 medlemmer, mot 1,64 millioner for 3655 medlemmer øret før. Foto: Rolf Øhman, ALLE

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Hege Storhaug

Relevante artikler

 1. NORGE

  For første gang siden 1974 blir det ikke fredagsbønn her

 2. NORGE

  SSB nærmer seg Storhaugs innvandringstall

 3. NORGE

  Innvandringskritiske nettsteder kritiske til Sandberg etter Iran-kontakt

 4. NORGE

  Støres kone skriver samlivsbok

 5. NORGE

  Venstre og KrF lot Human Rights Service beholde millionstøtten

 6. NORGE

  AUF-lederen vil fjerne statsstøtten til Human Rights Service