Norge

250 000 dollar til den som avslører dataormens far

Conficker-viruset har slått ut millioner av PC'er verden over. Rogaland fylkeskommune, Nord-Trøndelag fylkeskommune og Helse Vest er rammet.

Viruset stjeler passord og kan koble flere PC'er sammen i store nettverk, for siden å kunne iverksette større fiendtlige angrep.
  • Mona W. Claussen
    Mona W. Claussen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Viruset Conficker forsøker hver dag å koble seg til tilfeldig valgte nett-domener. Microsofts folk frykter at ett av disse domenene er en "kommendosentral" som etterhvert vil beordre de infiserte maskinene til å utføre omfattende og skadelige operasjoner.

Ormen brer seg svært raskt, enten via nettet eller ved å gjemme seg i minnepinner, melder skynews.com.

Den har allerede gjort skade ved den franske marine og det amerikanske luftforsvaret, ifølge The Guardian.

Trøndere rammet

For et par uker slo dataormen ut 30 prosent av de 8000 PC'ene i Nord-Trøndelag fylkeskommune.

— PC'ene slo seg av. Samtlige 200 servere var infisert. Systemene våre var nede en hel fredag og gjennom helgen, sier informasjonssjef Roger Rein i Nord-Trøndelag fylkeskommune til Aftenposten.no.

- Ennå er PC'ene trege, men vi har kontroll på situasjonen, tilføyer han. Spesielt plagsomt var angrepet fordi det rammet svært mange PC'er som elever bruker i undervisningen.

Også Helse Vest og Rogaland fylkeskommune har kjempet med dataormen.

De kan få tilgang til millioner av maskiner med fulle administratorrettigheter.
Mikko Hypponen, F-SecureOrmen kan stjele data eller gi hackere tilgang til de infiserte PC’ene, som deretter kobler "zombie-maskinene" sammen i store nettverk. Disse nettverkene kan i sin tur bli brukt til å avsløre skjulte passord eller utføre fiendtlige angrep.

— Det er skremmende å tenke på hvor omfattende kontroll bakmennene kan ha over alle disse maskinene. De kan få tilgang til millioner av maskiner med fulle administratorrettigheter, sier Mikko Hypponen i det finske sikkerhetsselskapet F-Secure til BBC.

Klekkelig belønning

Microsoft har utlovet en belønning på 250.000 dollar - eller 1,7 millioner kroner - til den som bidrar til at bakmennene blir identifisert og straffet.

— Vårt budskap er tydelig: De som laget dette viruset, har forårsaket betydelige problemer for våre kunder. Vi vil gjøre alt vi kan for å bidra til at de blir arrestert, sier Microsofts talsmann George Stathakopoulos til The Guardian, med klar adresse til Conficker-virusets opphavsmenn.

Vil du sikre deg, kan du skaffe deg Microsofts siste sikkerhetsoppdatering her.

Her finner du verktøyet som finner og sletter ormen.

Fortsatt usikker? Les mer på Microsofts norske infoside