Norge

Mobilt bredbånd på USB

Nå lanserer Telenor en egen dings til PC-en som lar deg surfe trådløst på hytta, stranden og i båten.

  • Klaus Børringbo
    Leserutviklingssjef

Ny USB-dings

Sammen med et nytt abonnement tilbyr Telenor en liten USB-dings som skal kunne puttes rett i PC-en og som deretter selv finner det mobilnettet som gir best dataforbindelse, via 3G, EDGE eller bare GPRS der dekningen er aller dårligst.

I tillegg vil man kunne koble seg til de over 400 trådløse bredbåndssonene (WLAN) som Telenor har rundt omkring i landet.

Gratis

Fri Internett kveld og helg , som det nye abonnement heter, koster 249,— kroner pr. måned, og da kan du surfe helt gratis på kveldene, om natten og i helgene.

På dagtid på hverdagene vil det koste 20,- kroner pr. megabyte, med den vanlige maksimalprisen på 50,- kroner pr. døgn, å surfe og laste ned e-post via mobilnettet.

Introduksjonskampanjen tilbyr gratis bruk, også på dagtid, og vil vare ut august.

Med det mobile bredbåndstilbudet fra Telenor skal man til enhver tid få den beste hastigheten de kan levere der man er.

Også via WLAN

— En ekstra fordel med er at man kan bruke våre trådløs soner (WLAN) på over 400 steder over hele Norge. Det nye produktet er dessuten klargjort for det nye Turbo-3G-nettet som vi lanserer i løpet av året. Telenor er kjent for god dekning over hele landet, og vi kommer til å være ledende også på datadekning, hevder leder for Privat Mobil, Jon Erik Haug.

Med turbo-3G sikter Haug til HSDPA – en oppgradering av 3G-nettet som kan gi overføringshastigheter på inntil 3,6 Mbit/sek. Vanlig 3G har til sammenligning en maksimal hastighet på 0,4 Mbit/sek. Telenor sier de er godt i gang med å bygge ut nettet.

USB-modemet skal installere seg selv når det kobles til PC-en, og etter få tastetrykk og minutter er man på nett.

HSDPA kommer

USB-modemet og de nye abonnementene er klargjort for super-3G, uten at Telenor fortsatt vil si noe om når de åpner nettet sitt for dette. Det eneste de vil si foreløpig, er at det sannsynligvis vil bli lansert innenfor inneværende år. Det vil koste rundt 1500 kroner og i underkant av 200 kroner hvis man binder seg for 12 måneder.

I våres lanserte Netcom sine USB-modem og sitt nye Super-3G-nett. De varsler også nye abonnementsformer fra høsten av. I motsetning til Telenor som tydelgivis vil ha gjennomtestet og bygget ut HSDPA-nettet sitt ferdig før lansering, lar Netcom kundene prøve det, mens det bygges ut.

Foreløpig er det kun enkelte områder innenfor Ring 3 i Oslo som har HSDPA-dekning.

Videre planlegger Netcom å bygge ut sin HSDPA-dekning i de områdene de har mest datatrafikk i det ordinære 3G-nettet fra før. I løpet av 2007 skal de ha dekning i større deler av Oslo, Asker og Bærum, samt de store byene som Bergen, Stavanger og Trondheim.

— Kunder som i dag er abonnenter på vårt dataabonnement "Fri Internett", ble fra første juni overført til det nye og billigere abonnementet. Disse kundene vil også få nyte godt av sommerkampanjen med gratis surfing, ut august sier informasjonssjef i Telenor, Anders Krokan.

Med denne dingsen kan du surfe trådløst på hytta eller i båten.