Norge

Her er lesernes jobbreiser!

Mange liker godt veien de tar til jobb. Aller mest fornøyd er de som bor på Nesodden.

Bildet er tatt på båten som går fra Fornebu til Aker brygge. Dette tilbudet blir nedlagt fra og med høsten 2016.
  • Petter Winther

Tenk deg denne starten på dagen:

«En spasertur langs kyststien på Nesodden fram til Nesoddtangen, hvor båten til byen står og venter - aldri forsinket, aldri bare ståplasser igjen. Du kjøper en fersk svele, en kopp kaffe, og tar med deg opp på dekk.

Her nyter du morgensolen, mens hvilepulsen senker seg, du kan høre på musikk, prate med kjente, lese en bok - det er 23 minutter som bare er dine.

Ingen kø, ingen trafikkstøy utover litt bølgeskvulp og måkeskrik.»

Slik forteller Bendik Skaslien (46) om sin daglige jobbreise fra Nesodden til Oslo.

Det er ekstremt mange som er misfornøyde fordi Aftenposten ikke har tatt med Nesoddbåten i vår kåring av den beste jobbreisen.

Jobbreisen engasjerer

Hver eneste dag reiser 84.000 mennesker fra Akershus inn til jobben i Oslo. Aftenposten ba leserne om å komme med sine historier fra deres jobbreiser. Vi har fått inn flere hundre svar, noe som viser at dette er noe folk virkelig blir engasjert av.

  • Les flere av leserhistoriene: Her er min jobbreise

De på Nesodden er glade i jobbreisen sin

Det er spesielt én gruppe pendlere som skiller seg ut: brukerne av Nesoddbåten er ikke bare svært fornøyde med sine jobbreiser, men de er også veldig glade i å fortelle om turen inn til byen.

Noen har blitt indignerte, nesten sinte, over at Aftenposten ikke har tatt med Nesoddbåten i kåringen av den beste jobbreisen. Problemet er jo bare at Nesoddbåten ikke går fra Asker, Nittedal, Lillestrøm eller Ski. Dersom vi skal teste strekningen Nesodden-Oslo, lover vi at vi skal ta den med!

Et mysterium

Vi har fått inn ekstremt mange fine historier fra Nesoddbåten. Bendik Skasliens beskrivelse avslutter slik:

«Etter hvert legger du til kai ved Aker Brygge og går eller tar kollektivt dit kontoret ligger, og gleder deg igjen til du har et pustehull i hverdagen som bare er ditt, når båten går hjem. At ikke flere flytter til Nesodden er et av livets mysterier.»

Jobbreise med morgensol i ansiktet

Veldig mange av historiene handler rett og slett om en hyggelig jobbreise, slik som denne:

«Reisen starter med et kvarters gange til togstasjonen, hvor jeg har morgensolen i ansiktet og passerer en flokk kuer på et jorde. Deretter en 20-minutters togtur fra Billingstad i Asker, hvor det går kvartersruter og stort sett alltid er plass. På toget er det tid til å jobbe litt, sjekke sosiale medier eller se ut av vinduet og meditere litt. Ankommer Nationaltheatret og går fem minutter gjennom byen og fram til jobben. Er på plass 45 minutter etter jeg låste døren hjemme.»

– Vibeke Guttormsgaard (44)

Det er mange som hver dag står i kø på riksveg 22 fra Gran til Fetsund.

Mange har også mye å klage på, enten det er kø, at kollektivtilbudet er for dårlig, eller at det tar for lang tid, eller bare at det er for trangt om plassen.

– Vi står i timer i kø

«Jeg er en av de mange som står i stampe på RV22 fra Gan til Fetsund i Akershus. Vi står i timer i kø for å komme ned til kollektivtransport i Fetsund eller Lillestrøm.

Man kan undres på hvor alle disse bilene kommer fra. Mange må bruke denne veien som et alternativ. For oss som bor i Gan og omegn er det et mareritt.»

– Monita Skalii (37)

Velger sykkelen selv i regnvær

Det er en annen gruppe pendlere som føler seg glemt, og det er de som kjører motorsykkel, moped eller skuter. Ingen tvil om at det er en effektiv reisemåte:

«Vettre -Oslo sentrum på motorsykkel hver dag. Alternativet er buss, men velger sykkelen selv i regnvær. Om morgenen er det kollektivfelt hele veien. Men kan ikke "dagdrømme". Full fokus hele veien: Hva vil den bilen gjøre.......I morges var en bilist cm unna og kjøre rett inn i en buss ved Sandvika. Stadig er det nesten ulykker. Jeg har klart meg gjennom 15 år til nå og velger stort sett motorsykkel til tross for at vi stadig møter ufokuserte bilister.»

– Halvor Borse (63)

Sykler om kapp med toget

I tillegg er det mange som bor inne i selve Oslo som gjerne vil fortelle om sin jobbreise.

Sykler daglig langs Ring 3. Noen ganger om kapp med toget (som var forsinket i dag).

– Hanne (44)

Enda en historie siste fra Nesodden

«Nesoddbåten, ingen over, ingen ved siden.»

– Chris (34)

Les mer om

  1. Kollektivtransport
  2. Akershus
  3. Asker
  4. Sykkel
  5. Aker Brygge
  6. Nittedal
  7. Nesodden