Kongen fyller 80: Her er Haralds liv i bilder

Signingsferd, 22. juli-tale, seilemesterskap og nasjonaldagsfeiring. Vi feirer kongens bursdag med 43 bilder fra et langt liv.

En konge er født. Søstrene Astrid og Ragnhild med lillebror Harald på fanget sommeren 1937.
  • Erlend Tro Klette
1939: Kronprins Olav på båttur i Oslofjorden med sine tre barn i 1939, den siste fredssommeren, i seilbåten Sira.
Prins Harald besøker treningsleiren Little Norway i Toronto. Kronprinsfamilien levde i eksil i Canada under krigen. Her snakker han med en av flyverne i leiren, Johan Garben, fra Oslo, som senere falt under flyving over den engelske kanal i 1941.
1945: En jublende folkemasse på Honnørbryggen ønsket kongefamilien velkommen tilbake til Norge 7. juni. F.v. kong Haakon, kronprinsesse Märtha, prinsessene Ragnhild og Astrid, prins Harald og kronprins Olav.
1946: Prins Harald, fotografert i det spennende øyeblikk da «Sira» med kronprins Olav ved roret, nettopp hadde passert startlinjen i går og begynte fighten med svensken. Prins Harald er tydelig spent på hvordan far vil klare det i dag.
Rolig stemning under flystevne på Fornebu i 1949. Ifølge Aftenposten ble arrangementet gjennomført uten uhell ...
På rideskole i 1952.
Den unge prins Harald ble tidlig med på representasjonsreiser for Norge. Her er han på vei til bryllup i Luxemburg i 1953 sammen med mamma Märtha, pappa Olav og søster Ragnhild. På perrongen står Kong Haakon.
Året er 1955, og et halvt århundre har gått siden unionsoppløsningen med Sverige. Tre generasjoner fra kongehuset feirer sammen med Stortinget.
Harald ble tidlig folkekjær i Norge. Her er det russefeiring og full fart sammen med venninnen Tove Andersen på Dovrehallen i 1955.
I 1957 talte Prins Harald på radio i forbindelse med Kong Haakons 85 års fødselsdag.
Kronprins Harald i militær-løp med gevær over skulderen høsten 1957.
I 1959 var Krigsskolen fullført. I høyre billedkant dukket en ukjent kvinne opp. Hun skulle senere bli dronning av Norge.
Harald ser sin brud Sonja Haraldsen bli ført til alteret av Kong Olav. Bryllupet sto i Oslo Domkirke 29. august 1968.
Så gikk brudevalsen på Slottet.
Folk fra hele landet kom med gaver til de nygifte. Her er det et samisk par som kommer med en komse og et signal om videreføring av kongerekken.
Dronning Elizabeth ankommer Bergen i 1969 med "Britannia". Kong Olav, kronprinsesse Sonja og kronprins Harald venter på bryggekanten.
Far og barn fotografert i sitt hjem på Skaugum i februar 1977. Bildene tatt i forbindelse med kronprins Haralds 40-årsdag senere i måneden.
Januar 1991: Minnegudstjeneste i Oslo domkirke etter Kong Olavs død. Kongefamilien er i sorg.
Harald ble signet til Norges konge i Nidaros Domkirke i juni 1991.
Signingsferden i 1992 tok kongeparet på en lang reise. Her hilser de på enkene etter norske partisaner i Kiberg. I løpet av 22 dager besøkte paret 62 forskjellige steder fra Frosta i Nord-Trøndelag til Grense-Jakobselv i Øst-Finnmark.
Så kom 1994 med vinter, kulde, sol og moro. Kong Harald åpnet de Olympiske vinterlekene på Lillehammer.
Her er kongen sammen med barna under lekene på Lillehammer.
Folkekongen Harald er en ivrig fisker, og særlig opptatt av vill-laksens ve og vel. Her er kongen på tur til Lærdalselva i 1996.
1997: Kong Harald og dronning Sonja fyller 60 år, og feirer jubileet i Trondheim med en rekke kongelige gjester. Kongefamilien fotografert i Erkebispegården kort tid før gjestene kommer til gallamiddagen. Kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise.
Nærkontakt med Norges folk i Dønnes i 1999.
Mang en celeber gjest har funnet veien til Slottet. Her er Nelson Mandela på besøk vinteren 1999.
Møtet med Norges folk er viktig for kongeparet. Her er de på besøk i Sauda i 2001.
Kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby giftet seg i Oslo Domkirke lørdag 25. august 2001. Folket jublet på slottsplassen.
Prinsesse Ingrid Alexandra blir døpt i Slottskapellet og båret til dåpen av bestefar kong Harald.
Mon tro om skoen passer ... Det norske kongehusets arverekke på Slottet i desember 2005.
Idrettskongen Harald, Kjell Arne Myrann og resten av mannskapet på "Sira" seilet inn en trygg seier i klassen for klassiske båter under VM for 8-meter ved Hankø i 2008.
Et kraftig vulkanutbrudd på Island stoppet luftfarten, men ikke kong Harald. Han kjørte selv bil til København for å feire dronning Margrethes 70-års dag.
Nabobesøk. I 2010 kom Russlands president Dmitrij Medvedev på visitt.
2011: Therese Johaug får kongeklemmen av kong Harald på kongetribunen etter seier på stafetten i Ski-VM i Holmenkollen.
En blid Kong Harald hilser til barnetoget fra slottsbalkongen 17. mai 2011.
Kongen møtte selv opp på Sundvollen for å dele sorgen med ofrene fra terrorangrepet på Utøya.
Kong Harald holder tale under den nasjonale minneseremonien etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya.
Venner. Samholdet mellom de nordiske kongehusene er solid og godt.
Den norske kongefamilien ankommer Trondheim i forbindelse med jubileet for Kong Harald og Dronning Sonja sin 25 års feiring som sittende regenter.
Kong Harald og dronning Sonja inviterte 1500 mennesker til hageselskap i Dronningparken. Der holdt Kong Harald en av sine mest kjente taler. Den beste mener mange.
Sammen med folket. Kong Harald så filmen om sin bestefar Haakons "nei" til nazistene under en storslått fremvisning bak Slottet i september 2016.
2016: I anledning kongeparets 80-års bursdager er kongefamilien fotografert i den hvite salong på Slottet i Oslo.
Frimerke utgitt i anledning kongens 80-årsdag.