Venstre-ledelsen tapte oljekamp, landsmøtet sa nei til 24. konsesjonsrunde

ÅLESUND (Aftenposten): Partileder Trine Skei Grande gikk på talerstolen, men klarte ikke å snakke partiet fra et olje-nei lørdag.

Trine Skei Grande ville ha en rundere formulering rundt oljeleting, men Unge Venstre fikk med seg landsmøtet til å si kategorisk nei til 24. konsesjonsrunde.

I to høydramatiske avstemninger på Venstres landsmøte sa et flertall til slutt nei til 24. konsesjonsrunde, etter først å ha stemt ned en formulering om å si nei til alle fremtidige letelisenser.

– For første gang lar Venstre hensynet til klimaet bestemme oljepolitikken, sier Guri Melby, sentralstyremedlem og gruppeleder for Venstre i Oslo.

– Tidligere har det vært hensynet til miljøvern og oljeutslipp som har vært førende for Venstres krav f.eks. om vern av LoVeSe (Lofoten-Vestrålen-Senja), sier Melby.

– Kan koste arbeidsplasser

Samtidig reagerer olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) sterkt på Venstres olje-nei.

– Venstres vedtak setter arbeidsplasser og fremtidig velferd i fare, sier han.

Venstre har allerede slått fast at de ikke vil akseptere leting etter olje utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

På landsmøtet fikk Unge Venstre lørdag flertall, 124 mot 94 stemmer, for å sette en betydelig brems på norsk oljevirksomhet.

Venstre sier nå nei til den 24. konsesjonsrunden med nye oljefelter.

Frem til nå har Venstre stemt for alle de store petroleumsprosjektene i Norskehavet og Barentshavet.

Venstre-leder Trine Skei Grande advarte mot vedtaket.

Ledelsen tapte – men avdramatiserer

Ledelsen kjempet febrilsk imot, blant annet tok partileder Trine Skei Grande ordet i debatten. Flere fryktet et slikt olje-nei vil kunne gjøre det vanskelig for Venstre i mulige regjeringsforhandlinger med de borgerlige partiene etter valget.

Samtidig tonet Grande ned dramatikken av vedtaket – etterpå.

– Venstres styrke vil avgjøre om vi vinner frem med dette overfor andre partier i eventuelle forhandlinger. Venstre har alltid slåss mot de tre store partiene i klima- og miljøspørsmål. slik blir det også her.

Heller ikke nestleder Ola Elvestuen tror vedtaket vil ødelegge for Venstre i forhandlinger om en ny regjering etter valget.

– Dette vil bli et av flere viktige saker for Venstre. Vi har tidligere vunne frem når det gjelder LoVeSe. Det tror jeg vi vil greie igjen, sa han.

I midten av mars lyste Regjeringen ut konsesjoner for leting etter olje i 102 blokker i Norskehavet og Barentshavet. Selskaper kan nå søke på disse, og etter planen skal avtaler deles ut i løpet av høsten.

Lørdag slo Venstre-landsmøtet altså fast at de vil stanse denne utdelingen i sin helhet.

Etter først å ha avvist et bredt forslag om stanse videre oljeleting med 109 mot 108 stemmer, ble det altså flertall for å si nei til 24. konsesjonsrunde.

Aftenpostens kommentator Frank Rossavik er på Venstres landsmøte og kommenterer vedtaket slik:

– Venstre vil ta klimatrusselen alvorlig. Det er det vanskelig å kritisere. På den annen side har Venstre alltid ønsket å fremstå med en økonomisk realistisk miljøpolitikk, ikke en rent idealistisk. Med dette vedtaket nærmer Venstre seg SV og MDG og undergraver sitt eget ønske om regjeringssamarbeid med Høyre, mener Rossavik.

Frp-Søviknes: – Meningsløst

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) misliker Venstres nye olje-vedtak. Han mener tilgang på nye leteareal er en av de tre hovedpilarene i Regjeringens oljepolitikk.

– 24. runde er helt avgjørende for å skape langsiktig aktivitet på norsk sokkel. Etter at Johan Castberg i Barentshavet er bygd ut trenger vi nye store funn for å opprettholde arbeidsplasser i leverandørindustrien og verdiskapning for å sikre velferden vår.

Han mener den nye runden er spesielt viktig for arbeidsplasser i Nord-Norge, og peker på at 93 av de 102 nye blokkene er i Barentshavet.

– Venstres vedtak setter arbeidsplasser og fremtidig velferd i fare. Verden trenger mer energi, og ifølge IEAs scenario for hvordan vi skal nå målene i Parisavtalen kommer olje og gass fortsatt til å utgjøre ca. 40 % av verdens energimiks i 2050. Da blir det meningsløst at Norge, som har lavere CO₂-utslipp fra vår oljeproduksjon enn snittet i resten, ikke skal utvinne olje og gass i fremtiden.

Grande gikk på talerstolen – ble nedstemt

Partileder Trine Skei Grande gikk selv på talerstolen og formante partifellene om ikke å skru til skruen for hardt og vedta at Venstre skal være absolutt imot 24. konsesjonsrunden.

– I programmet står det allerede at Venstre mener klimakonsekvensene skal vurderes i forbindelse med nye letelisenser. Det kan ikke tildeles om det ikke er klimamessig og miljømessig forsvarlig. Det er den opprinnelige formuleringen. Er det for dårlig, spurte partilederen, som altså likevel ble nedstemt.

– Lyttet til kunnskap

– Jeg er veldig glad og fornøyd. Landsmøtet lyttet til kunnskap og valgte å si nei til 24. konsesjonsrunde, sa Unge Venstre-leder Tord Hustveit etterpå.

– Men Unge Venstres forslag ble moderert. Dere ønsket også et nei til nye lisenser. Hva tenker du om det?

– Det opprinnelige forslaget innebar at vi skulle være imot alle nye letelisenser. Det falt. Nå ble det vedtatt nei til kun 24. konsesjonsrunde. Det betyr at Venstre kan være for å gi lisenser i allerede eksisterende områder, men ikke i nye.

Er det en vesentlig svekkelse av Unge Venstres opprinnelige forslag?

– Nei, det synes jeg ikke. Det klart viktigste var et nei til 24. konsesjonsrunde, fordi det tar hensyn til innholdet i Parisavtalen og gjør det mulig Norge å oppfylle den.

– Å la oljen ligge er den beste klimapolitikken. 24. konsesjonsrunde er et skudd i blinde.

– Du frykter ikke at dette kan ødelegge for at Venstre kan bli med i en borgerlig regjering etter valget?

– Nei. Venstre går foran her. Dette vil være et viktig krav for oss i forhandlingene. Og så får vi se om vi når frem. dette er ikke noe nytt.

Både Miljøpartiet De Grønne og Bellona er fornøyd med vedtaket.

– Jeg syns dette er en viktig korreksjon av partiledelsen. Det er et viktig signal, men jeg overrasket over at det satt så langt inne, sier Bellona-leder Frederic Hauge til NTB.

  • Podkasten Aftenpodden har med Venstres Sveinung Rotevatn denne uken, i en Venstre-spesial om blant annet landsmøtet, borgerlig uro og politisk tv. Abonner i Itunes her, eller lytt i spilleren under: