Norge

Sykehus forbyr de ansatte å snuse

Sykehusansatte ved Sørlandet sykehus får ikke lengre lov til å bruke snus.

Sørlandet sykehus Kristiansand innfører snusforbud for ansatte som jobber i kontakt med pasienter. Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

  • Steinar Vindsland

Dette vedtok Arbeidsmiljøutvalget i siste møte, skriver Fædrelandsvennen.

– Vi har hatt retningslinjer, der det henstilles til ansatte, som er i kontakt med pasienter, om å ikke bruke snus. Snusbruken har nå økt såpass at vi mener det er riktig å gjøre dette til et forbud, sier personalsjef Anne Grethe Vhile ved Sørlandet sykehus.

Flere sykehus vurderer snusforbud

– Sørlandet sykehus var blant de første i Norge til å forby røyking på sykehusets området, fra 1. januar 2011, sier hun. Hun tilføyer at det pågår diskusjoner om snusbruk ved andre sykehus i Norge uten at det er klare føringer.

– Vi undersøkte litt med andre sykehus, og det er varierende praksis, sier Vhile.

Personalsjef Anne Grethe Vhile mener det er riktig å totalforby snus i arbeidstiden for sykehusansatte som er i kontakt med pasienter. Foto: Ankersen, Roald

Retningslinjene hun sikter til omfatter både røyking og bruk av parfyme – i tillegg til snus. Hun sier det er hensynet til pasientene som er avgjørende, når snus nå totalforbys ved Sørlandet sykehus.

– Dette handler om sykehusets verdisyn og respekt for pasientene. Snus lukter. Det ser ikke særlig hygienisk ut i munnen til snuserne. I tillegg er det ikke er sunt, sier Vhile.

Hun har ikke mottatt noen reaksjoner fra ansatte eller tillitsvalgte på innskjerpingen av reglene.

Hittil har sykehusansatte blitt anmodet om å ikke bruke snus. Nå innføres et snusforbud.

I Arnedal røyker de ved sykehuset- tross forbudet

Men reaksjonene kan komme fra Sørlandet sykehus Arendal. Austegder klarer ikke å la være å røyke like utenfor hovedinngangen, et problem som har vedvart helt siden røykeforbudet ble innført. Det er satt opp store skilt – forgjeves. Røykesaken har vært klaget inn for Arbeidsmiljøutvalget flere ganger. Nå skal saken opp på nytt.

– Vi vil vurdere om det skal monteres en røykvarsler som aktiveres, når det røykes i nærheten, med en stemme som sier: Det er forbudt å røyke her, sier Vhile. Hun opplyser at andre sykehus har testet ut en slik type røykvarsler med hell.

Les mer om

  1. Snus
  2. Sykehus
  3. Sørlandet sykehus
  4. Røykeforbud
  5. Kristiansand