Dukker opp overalt

Norske firmaer vil også ha en del av Facebook-kaka.

Etter at Facebook i slutten av mai åpnet for tredjeparts utviklere, har tusenvis av nyttige og unyttige applikasjoner blitt tilgjengelige for de mange millioner brukerne av nettsamfunnet (se alle her). Også norske firmaer har utnyttet mulighetene.

Selskapet iPublish var en av de første i Norge som utviklet en egen Facebook-applikasjon. Selskapet leverer til vanlig websider, mobilblogger og podcast og for å kunne bruke tjenesten fra iPublish må du være registrert med en mobilblogg. Da kan du få alle bildene fra bloggen direkte inn i Facebook-profilen din. Se applikasjonen her.

Bilder fra mobilen

Også Telenor har kastet seg på Facebook-bølgen. Gjennom forsknings-samarbeidet iLabs har de utviklet en Facebook-klient til mobiltelefonen. Programmet har fått navnet Janus og støtter i tillegg til Facebook Google Talk.

Med klienten installert kan du blant annet sende bilder du tar med mobilkameraet direkte til Facebook i tillegg til å kunne bla i album som allerede ligger i nettsamfunnet. Programmet, som er utviklet med åpen kildekode, har vært ute til testing siden det ble lansert 28. juni. Se applikasjonen her.

Test deg selv

Start.no har hatt stor suksess med sine tester/quizer ala "hvilken Barne-TV figur er du?" og "hvilken kake er du?". Man blir oppfordret til å legge resultatene fra testene på sin Facebook-profil, og dermed frister man andre til å ta de samme testene.

Aftenposten.no har også tester som kan deles på Facebook. Har du for eksempel funnet ut hvilket parti du bør stemme på til høsten. Finn ut i Valgomaten.

Finn også ut: Hva slags turist er du? | Hvordan smart er du?

Avisene

Alle artikler på Aftenposten.no har nå lenken "del på facebook" i tillegg til vanlige tjenester som "skiv ut" og "tips en venn".

VG Nett kan alle teknologi-artikler deles med venner på Facebook ved at man trykker på knappen "Del på Facebook" nederst i artikkelen. Også på VGTV er det lagt til en knapp for deling på Facebook. Alle dagbladet.no og kjendis.no s artikler er også merket med en Facebook-F for deling i nettsamfunnet. Det samme er artiklene til Avis2

Også diskusjonsforumet Bilforumet.no har lagt inn mulighet for å dele innleggene på Facebook.

Rettssak

Men for Facebook-utviklerne går ikke alt på skinner om dagen. Tre av gründer Mark Zuckerbergs gamle klassekamerater fra Harvard, mener han har stjålet i ideen til Facebook fra dem. Neste uke avgjøres det om det blir rettssak.

TEST DEG SELV: Hvilken Facebook-type er du?