Norge

Våger ikke røpe drapsmannen

NOKAS-dømte Johnny Thendrup tør fortsatt ikke fortelle politiet hvem som drepte Arne Sigve Klungland.

  • Nicolai Heyerdahl
  • Nettredaktør I Aftenposten.no

— Johnny Thendrup kommer ikke til å følge Lars-Erik Andersens eksempel, sier Thendrups forsvarer, advokat Johnny Veum, til Aftenposten.no.

Etter at Lars-Erik Andersen denne uken fortalte etterforskerne om sin rolle under NOKAS-ranet, og at det var Kjell Alrich Schumann som avfyrte skuddet som drepte Arne Sigve Klungland, er det knyttet stor spenning til om flere av de NOKAS-dømte bryter tausheten før ankesaken.

Hensyn til familien

Størst spenning knyttet det seg til Johnny Thendrup, som allerede i tingretten fortalte at han vurderte å fortelle hvem som skjøt mot kommandobilen der Klungland satt. Den gangen konkluderte han med at han ikke kunne bryte tausheten av hensyn til familiens og sin egen sikkerhet.

Johnny Thendrup satt i dag i et flere timer langt møte med sin forsvarer på et av besøksrommene på Ila fengsel. Konklusjonen er at Thendrup forholder seg taus om drapsmannens identitet.

— Andersens angivelige utpekelse av Schumann endrer ikke situasjonen for min klient. Johnny Thendrup har valgt å fortelle om sin egen rolle, men har latt være å trekke inn andre personer i forklaringen av hensyn til seg og sin familie. Dette står fast inntil videre. Samtidig avviser jeg ikke at Thendrup kan forandre oppfatning på et visst tidspunkt, sier Veum til Aftenposten.no.

Etter det Aftenposten.no kjenner til skal flere av de NOKAS-dømte ha blitt kontaktet av politiet de siste ukene med spørsmål om de er villige til å la seg avhøre på nytt og komme med flere detaljer.

Hittil er det kun Lars-Erik Andersen som skal ha benyttet seg av tilbudet i håp om å få redusert straffen betraktelig i lagmannsretten.

Les mer om NOKAS-saken her.

Schumann ikke avhørt

Avhørene av Andersen vil være ferdige i løpet av få dager.- Vi hadde et grundig avhør onsdag og avhørene vil fortsette neste uke, sier Andersens forsvarer Harald Stabell til NTB.

Stabell vil ikke kommentere sikkerhetssituasjonen for sin klient, og heller ikke si noe om innholdet i de nye politiforklaringene.

Kjell Alrich Schumann stiller seg helt uforstående til opplysningene fra Andersen, ifølge sin forsvarer Morten Furuholmen.

Politiet har ikke gjennomført avhør av Schumann etter at han ble pekt ut som drapsmannen under ranet.

— Hva dette betyr for mine ankeforberedelser kan jeg ikke si ennå, jeg avventer til jeg har fått materialet. Jeg har ikke hørt noe fra politiet om dette, sier advokat Morten Furuholmen til NTB.

Les også

  1. Andersen tilstår NOKAS-ranet

  2. - Glad for tilståelsen

Lars-Erik Andersen (t.h.) tilsto denne uken at han deltok i NOKAS-ranet, og pekte ut Kjell Alrich Schumann som drapsmannen. Men Johnny Thendrup (t.v.) vil foreløpig ikke si mer om andres rolle under ranet.