Kraftig vind skaper trøbbel i store deler av Sør-Norge

(OSLO/RINGERIKE): Mange innesperrede biler og trær over veien. Dårlig mobildekning. Ambulanse står ved McDonalds på Flå hvis noen trenger akutt helsehjelp.

Trær som har blåst ned på grunn av kraftig vind ligger langs veikanten nord for Hønefoss. En rekke steder i landet har uværet ført til lange køer, omfattende strømbrudd og stans i togtrafikken.

«Vi mottar voldsomt mange meldinger på innesperrede biler» skriver Ringerike brann- og redningstjeneste på Twitter klokken 17.40.

Tre timer senere, klokken 20.33, skriver de følgende: «Vi har nå ryddet de fleste stedene hvor vi har fått beskjed om trefall på E16, FV243 og FV245. Det kan fortsatt være utfordringer på andre veier.»

Falne trær i veikanten etter uværet, her nord for Hønefoss langs E16.
Falne trær er ryddet vekk fra veikanten.

Politiet melder fredag om trær over veier og takplater som blåser av. Opprydningskapasiteten er «ganske sprengt». Det er mange innesperrede biler og personer.

– Brannvesenet jobber seg oppover og nedover E16 fra Nes i Ådal. Til dere som sitter i biler og venter på hjelp: vi er på vei, skriver brann- og redningstjenesten på Ringerike på Twitter like før klokken 17:40.

På grunn av mangel på mobilnett i området står en ambulanse på brannstasjonen i Nes i Ådal, melder politiet på Twitter klokken 21:33.

Tore Grindem i Sørøst politidistrikt sier de også jobber på spreng.

– Vi mottar hele tiden meldinger om trær som enten sperrer veier eller ligger delvis ut i vei. Det er en utfordring. For de som driver og rydder opp i dette, er nok kapasiteten ganske sprengt, sier operasjonsleder Grindem til NTB i 17.30-tiden.

På Gol ryddes trær av veien etter kraftig vind.

På Gol skal situasjonen ha vært så ille at nye trær blåste over ende mens redningsmannskap ryddet trær av veien.

– Det var en problemstilling tidligere. Nå virker det som det har begynt å bli litt bedre, sier trafikkoperatør Ole Martin Kjeldsen like før klokken 21.

Køen på E6 og sør for Gol har også bedret seg, opplyser han. Tidligere fredag kveld sto bilistene bom stille i mørket.

I Gol ved grensen til Nesbyen er det lang kø. Flere bilister ventert på rydding av veien.

Flere ulykker

Det er meldt om flere trafikkulykker i distriktet.

Fra fredag morgen var det ventet lokalt kraftige vindkast fra vest og nordvest, med en hastighet på 25–30 meter i sekundet. I fjellet blir vinden kraftigere, melder Meteorologisk institutt. Instituttet anslår at vinden vil være kraftigst fredag ettermiddag, for så å avta utover kvelden. Det oransje farevarselet gjelder for Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Buskerud, Oppland og Hedmark.

Nødetatene i Sørøst jobber med en gammel ferge på Tinsjøen som er fortøyd til kai, men som står i fare for å slite seg løs.

– Det skal ikke være umiddelbar fare for at den sliter seg, men det er voldsomt sterk vind i området, sier Grindem.

På E18 Løkentunnelen i Holmestrand ligger et tre i sørgående kjøreretning rett etter utløpet av tunnelen.

– Det er høy fart på den strekningen, og det er en fare i seg selv. Vi prøver å få orden på det med en gang, sier Grindem, som opplyser at veien fremdeles er åpen.

Flere fjelloverganger er stengt som følge av høststormen:

  • Fv 51 Valdresflye: Stengt
  • Fv 55 Sognefjellet: Stengt.
  • Fv 53 Tyin-Årdal: Stengt

Nødnettet er nede

Uværet medfører at nødnettet og telefonnettet er nede i blant annet Numedal, Hallingdal og deler av Ringerike, ifølge Vestre Viken Helseforetak.

Feilen gjelder også flere ikke oppgitte områder, skriver helseforetaket i en pressemelding fredag kveld.

– Store deler av telefonnettet til Telenor, Telia og Ice er nede i disse områdene, sier avdelingsleder for kommunikasjon i helseforetaket, Hege Frostad Dahle, til NTB.

– I Vestfold og Telemark, Viken og Innlandet går mange av basestasjonene nå på reservestrøm. Flere stasjoner kan falle ut dersom strømbruddet vedvarer. Det kan bli verre enn det er nå, sier Dahle.

I enkelte kommuner er brannvesenet tilgjengelig ved sine stasjoner. I sentrale områder i de berørte regionene vil det sendes ut ambulanser på patruljekjøring. Disse vil ha blålys, og publikum kan tilnærme seg ambulansene for øyeblikkelig hjelp, skriver helseforetaket.

– Det vil stå ein ambulanse ved McDonalds i Flå med blålysene på. Dersom nokon trenger akutt helsehjelp kan dei ta kontakt med denne, skriver Sørøst politidistrikt på Twitter.

Omfattende strømbrudd

Flere bygder i Hallingdal mangler strøm som følge av uværet, melder Hallingdølen. Avisa Valdres melder at det er strømbrudd flere steder i dalføret. Etna Nett opplyser til Oppland Arbeiderblad at mellom 6000 og 7000 kunder mangler strøm.

Elvia har 18.000 strømløse kunder, forteller kommunikasjonsrådgiver Cecilie Gregersen til TV2. Årsaken er trær som har falt over strømlinjer.

– Verst er det nord i området vårt, fra Gjøvik og til Lillehammer, sier hun.

Uværet har også skapt utfordringer for togtrafikken. Bergensbanen er stengt mellom Ål og Hønefoss på grunn av strømproblemer og trær over sporet. Gjøvikbanen er stengt mellom Grua og Gjøvik.

Begge vil være stengt frem til i morgen, opplyser pressevakt i Bane Nor, Olav Nordli, til Aftenposten. Det er uklart hvor langt ut på dagen de vil være stengt, men en ny vurdering er ventet lørgen morgen.

På Bergensbanen i Hallingdal hindret et tre togene fra å kjøre tidligere i dag. Flere trær har falt gjennom dagen, og deler av banen er stengt.

Det er gult farevarsel for flom i Trøndelag, og gult farevarsel for jord- og flomskred i deler av Trøndelag og Møre og Romsdal.

Bes sikre løse gjenstander

I Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal er det gult farevarsel for kraftige vindkast.

Vest politidistrikt melder fredag ettermiddag om sterk vind i Nordfjord og nordre deler av Sunnfjord. Politi og brannvesen var på stedet i Kanndalen, hvor takplater hadde blåst av en mink- og revefarm. Kanndalsvegen var midlertidig stengt på grunn av takplater i veien.

Befolkningen bes om å sikre løse gjenstander, slik som trampoliner og hagemøbler.

Trampoliner på avveie kan se ut til å skape utfordringer lenger øst i landet. Det kan bli forsinkelser i togtrafikken fordi en trampoline sperrer sporet ved Nerdrum i Lillestrøm.

På Lillestrøm stasjon ble reisende advart om mulige forsinkelser like etter klokken 19.

Øst politidistrikt melder også om flere trær som har falt over veier, blant annet langs E6.

#E6AVKJØRINGMOGREINA- Melding om at et tre har falt ned over veibanen. VTS varslet og politiet er på vei. Blir noe trafikale utfordringer.