Norge

Tiltalt i millionsvindel: - Jeg har ikke gjort noe galt

I dag begynte straffesaken mot den sjette og foreløpig siste av de involverte i millionbedrageriet mot Nordea i 2010.

Overvåkingsbildene fra Nordea-filialen på Tveita viser en norsk kvinne (54) da hun utga seg for å være en annen kvinne, nemlig hun som eide kontoen som ble tømt for rundt 80 millioner kroner. Pengene er fortsatt søkk borte. 54-åringen er tidligere dømt i saken. Tirsdag står en 46 år gammel kvinne tiltalt i samme sak. Politiet

 • Frode Sætran

Pengene er borte. Nesten 90 millioner kroner, stjålet fra bankkontoen til en av Norges rikeste kvinner. Fem personer er allerede dømt.

Da tingrettsdommer Marianne Tretteberg åpnet rettsbehandlingen i Oslo tingrett i dag, tirsdag, var det for den sjette personen som har deltatt i bedrageriet. Det er en 46 år gammel kvinne som tok imot pengestrømmen som ble overført fra det grove Nordea-bedrageriet. Hun er tiltalt for grovt heleri av en stor del av pengene.

Fem er dømt for bedrageri

Fra før av er fem personer dømt for bedrageriet: En en utro tjener i Nordea som skrev ut en falsk fullmakt. En utkledd, norsk kvinne som utga seg for å være den som faktisk eide millionkontoen i Nordea. En norsk mann som fikk fullmakten i sitt eget navn og som brukte den til å tømme millionkontoen og overføre pengene til kontiene som tilhørte kvinnen som sitter tiltalt i dag. I tillegg er to menn dømt i saken.

Aktor, politiadvokat Camilla Søby, leste opp tiltalen der det fremgår at tiltalte i perioden 20. juli til 2. august 2010 fikk overført 78,2 millioner kroner på forskjellige konti i De forente arabiske emirater. Kontiene hadde navn som åpenbart viser en norsk og skandinavisk tilknytning, men var opprettet et par år før bedrageriet.

Da svindelen ble oppdaget, rakk Nordea å stanse en del av overføringene. Men likevel rakk kvinnen å ta ut kontanter i den lokale valutaen, dirham, tilsvarende i alt 52,8 millioner kroner.

Advokat Jan Erik Teigum, som forsvarer kvinnen, sier at det er feil å anta at kontiene ble opprettet i forbindelse med bedrageriet. Kontiene ble opprettet et par år før, og ble brukt i forbindelse med kvinnens forretningsdrift, blant annet som formilder av reiser til Norge og med Hurtigruten.

Tiltalte: — Jeg ble lurt

Aktor har lagt ned krav på vegne av Nordea om inndragning av hele heleribeløpet.

Den 46 år gamle tiltalte kvinnen erkjenner ikke straffskyld for det hun har gjort, men erkjenner at hun lot bedrageripengene strømme inn på hennes konti i Dubai. Hun erkjenner også at hun tok ut pengene i kontanter. Men påstår at hun ble lurt til å tro at pengene var lovlige og at de skulle brukes til oppkjøp av fast eiendom i Dubai. Hun hevder at det var en fordel å handle med kontanter i eiendomshandel i Dubai på den tiden.

Den tiltalte kvinnen er norsk statsborger av pakistansk opprinnelse, bosatt i Dubai i en årrekke.

— Jeg er født i Abu Dhabi. Jeg kom med foreldrene mine til Norge som treåring på 70-tallet og har vokst opp her. Giftet bort som 16-åring til en pakistansk mann. Fikk barn som 17-åring. Fikk skilsmisse ved dom og flyttet fra Østlandet, forklarte kvinnen. Hun hadde akkurat blitt anmodet av dommeren til å om å si litt om seg selv. Hun fortalte videre at hun hadde etablert eget reisebyrå, og at hun i flere år kjente familien til de to brødrene som på hver sin måte er involvert i bedrageriet.

Luksus og løgn

Senere forklarer hun seg om en av de bedrageridømte og andre som kjørte rundt i Rolls-Royce og Bentley, selve statussymbolene på makt og penger. Om gull, juveler, smykker, diamanter og annen luksus.

— Dette er ikke meg, jeg er ikke sånn. Jeg forsto aldri at dette kom fra ulovlige penger, sier hun. Hun forklarer at hun tidlig i etterforskningen forklarte seg for politiet der hun påsto at det var sønnen til den rike enken som mottok pengene, eller en som utga seg for å være ham. Men hun sier nå at det var noe hun følte seg presset til å si fordi hun påstår hun var livredd etter at familien hennes ble truet på ivet.

Hvor er pengene?

Det er én person til som har vært siktet i denne saken, en norskfødt mann, pakistaner bosatt i Dubai. Han er en eldre bror til norsk-pakistaneren (38) som har fått den strengeste straffen i denne saken, fem år og ni måneder i fengsel.

I en dom avsagt i Oslo tingrett utpekes den ett år eldre mannen som den som faktisk sitter med svindelutbyttet. Men siktelsen mot ham er henlagt. Han har aldri vært etterlyst i denne saken.

Forfatterne av boken Kuppet , journalistene Rolf J. Widerøe og Hans Petter Aass, har tidligere navngitt mannen og vist bilder av ham der han sitter i badebukser sammen med sin yngre bror og skåler. Den pakistanske mannen har reagert kraftig på at hans navn er trukket inn i denne saken, og sier at han bare tilfeldigvis er broren til den bedrageridømte norsk-pakistaneren og tilfeldigvis er bosatt i Dubai, men at han slett ikke har hatt noe med bedrageriet å gjøre.

Retten lukker dørene

Den 46 år gamle tiltalte kvinnen navngir den eldre broren og hevder at han lurte henne til å ta imot pengene på sine konti og ta ut bedrageribyttet i kontanter og gi pengene til ham. I en detaljert forklaring forteller hun om tiden sammen med ham i Dubai forut for bedrageriet.

Advokat Jan Erik Teigum sa under sitt innledningsforedrag at bedrageriet trolig ble realisert etter at den eldre broren til den dømte norsk-pakistaneren kom i kontakt med sønnen til den rike, norske kvinnen, og at det dermed var han som undersøkte og fant ut at sønnen kom fra en rik familie. Men mannen Teigum snakker om, er altså ikke engang siktet i bedragerisaken.

Teigum begjærte lukkede dører da Oslo tingrett åpnet hovedforhandlingene i dag. Tingrettsdommer Marianne Tretteberg avsa en kjennelse som tillater åpne dører bortsett fra én spesiell del av 46-åringens forklaring. Da må alle ut, også pressen.

 1. oktober 2010 ble kvinnen første gang avhørt. Det skjedde på Norges ambassade i Dubai. Hun ble da avhørt som vitne. I dag, nesten fire og et halvt år etterpå, sitter hun tiltalt for grovt heleri.
 1. Les også

  Tveita - Dubai. Alt er tapt

 2. Les også

  Ti års fengsel for Nordea-bedrager

 3. Les også

  Fem tiltalt for Nordea-bedrageri

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Falske TV-reparatører loppet eldre kvinner – slipper fengsel

 2. NORGE

  Ble dømt til syv måneder i fengsel: Dette er historiene bak de feilaktige Nav-dommene

 3. VERDEN

  Norsk seriesvindler tilstår flere lovbrudd i Danmark

 4. OSLOBY

  Fem personer dømt etter at de lurte eldre for 300.000 kroner. – De burde ha fått strengere straffer, sier Margit Syversen (95).

 5. NORGE

  Nordmann pågrepet og siktet for å ha lurt kvinner for millioner gjennom datingside

 6. NORGE

  Margit (95) lurt for 29.000 kroner av falsk TV-operatør