Det varme vårværet fortsetter i Sør-Norge

Lange perioder med sol og en gradestokk som stadig kryper opp mot 20 grader, er værmeldingen for Sør-Norge ut uken. I Oslo er det onsdag varmere enn i Syden.

Allerede 10. april var folk på plass ved Vippetangen i Oslo for å nyte solen. Nå blir det enda varmere og T-skjortevær.

– Temperaturen kan komme opp mot 20 grader i områdene som ligger innenfor kysten i Sør-Norge, sier vakthavende meteorolog Martin Granrød til NTB.

Årsaken er et høytrykk som legger seg ute i Norskehavet, som sender høy temperatur innover landet. Temperaturen i kystbyene vil være noe preget av kjølig temperatur fra havet.

Enkelte områder i nord vil oppleve perioder med spredt nedbør og et fall på gradestokken frem mot søndag.

Onsdag er det varmere i Oslo enn i både Barcelona og Athen, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

Sommervibber i sør

– Aller best temperatur får de byene som ligger litt inn i landet. Vi har sett de siste dagene at Notodden og Nesbyen i øst, Værnes i Trøndelag og Etne på Vestlandet har hatt svært bra vær, sier Granrød.

Også i fjellet vil det være fint i dagene fremover. Meteorologen sier at selv om temperaturen er lavere i fjellet, vil det ikke merkes fordi solen vil varme.

– Noen steder vil man heller ikke merke forskjellen på 16 og 18 grader. Solen står så høyt midt på dagen at den varmer godt uansett, sier han.

– Er det smaken av sommer vi får nå?

– Det er i hvert fall noen veldig fine vårdager vi ser nå. Vi har hatt noen av de allerede, og kanonværet vil fortsette denne uken. Neste uke er mer usikker, sier Granrød.

Varierende skydekke i nord

– Nordover på Helgeland beholder de godværet fra sør, sier meteorologen.

Mens lenger nord for Vestfjorden kan det komme sludd på torsdag og fredag. Det vil komme mer og mer skyer og temperaturen vil ligge på rundt seks til sju grader.

Lørdag vil det derimot komme lenger perioder med sol, ifølge Granrød.

– Spitsbergen vil ha delvis skyet vær med lett snø. Søndag får de en bedring, men temperaturen vil likevel synke til mellom 10 og 15 minusgrader, sier han.

UV-stråling og brannfare

– Jeg vil minne om at det er økt gressbrannfare flere steder i Sør-Norge denne uken, sier Granrød.

Mellom 15. april og 15. september er det ikke lov til å grille eller tenne bål i eller i områdene rundt skog og annen utmark på grunn av økt brannfare.

I tillegg er det høy UV-stråling i fjellområdene på grunn av høy sol. I den forbindelse har også Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) sendt ut en veiledning med tips for å unngå skader fra solstrålene:

1. Begrens tiden i sterk sol.

2. Oppsøk skygge.

3. Bruk klær, noe på hodet og solbriller.

4. Bruk rikelig med solkrem, faktor 30 eller høyere.