Norge

Ikke terrorsiktet etter Kongsberg-drapene

Espen Andersen Bråthen (37) har erkjent at han onsdag drepte fem mennesker i Kongsberg. Men han har ikke erkjent straffskyld. Det opplyste politiet på en pressekonferanse fredag formiddag.

Grunnen til at han ikke har erkjent straffskyld, er knyttet til usikkerheten om hvorvidt Bråthen var tilregnelig i gjerningsøyeblikket.

Torsdag uttalte PST at drapene fremsto som terror. Men fredag sa politiet at en hypotese om at sykdom er bakgrunnen for angrepet, er styrket. Det er fra før kjent at Bråthen har konvertert til islam.

Han er nå varetektsfengslet i fire uker. Bråthen har brev- og besøksforbud, samt full isolasjon og medieforbud de to første ukene.

Nå er 37-åringen overlatt til helsevesenet. Han skal gjennom en såkalt judisiell vurdering. Det betyr at politiet vil finne ut om han er tilregnelig eller om han har en alvorlig psykisk tilstand som gjør at han ikke kan bli straffet.

Fire kvinner og én mann ble drept av Bråthen. Angrepet ble utført med pil og bue. I tillegg til de drepte ble tre personer skadet. Flere andre personer ble skutt etter uten å bli truffet. Siktelsen vil bli utvidet til flere fornærmede.

I over en halvtime gikk Bråthen til angrep på folk i sentrum av gamlebyen i Kongsberg. Dette forteller vitner og naboer. Klokken 18.47 ble han pågrepet.

Fredag fortalte to studievenner at en mann som kan ha vært drapsmannen, forsøkte å ta seg inn på hybelen deres. Etterpå så de tre livløse kropper på gaten.

Les også

 1. Drapsmannen kan ha forsøkt å ta seg inn i studenthybel: – Vi måtte rømme på soverommet

 2. Gjerningsmannen slapp unna den første patruljen. Politiet fikk ikke løsnet skudd og ventet på mer beskyttelse.

 3. Nå skal siktedes psykiske helse utredes. Hva betyr det for straffen han kan få?

 4. Den grufulle halvtimen

 5. Vitnenes historier fra den mørke Kongsberg-kvelden

 6. Moskéleder i Kongsberg: – Plutselig kom han og sa: «jeg er muslim»

 7. Angrepet i gamlebyen i Kongsberg: Nå spør folk seg hvorfor det tok 34 minutter før den siktede ble tatt

 8. Espen Andersen Bråthen er siktet for drapene i Kongsberg

 9. Kongsberg sørger: – Det er trist, rart og uvirkelig.

 10. Ordføreren i Kongsberg under pressekonferanse: – Det føles uvirkelig

 11. Politimesteren: – Drepte trolig alle etter første kontakt med politiet

Les mer om

 1. Oppsummert-type