Våte hagedrømmer

Familien Gran valgte svømmebasseng i hagen fremfor hytte ved sjøen. Er de heldige, kaster investeringen mer av seg enn ren badeglede.

Ole og Lisa Gran koser seg i bassenget i hagen på Kolbotn.

Våren 2004 så hagen til familien Gran på Kolbotn ut som en anleggsplass. Én uke etter kunne de glede seg over badebasseng i hagen.

— Vi bodde to år i Texas, og der hadde vi badebasseng og synes det var deilig. Vi hadde ikke råd til hytte, så da investerte vi i basseng i stedet. Det er vi glade for, sier Sissel Gran.

Stadig flere følger familien Gran og realiserer drømmen om basseng i hagen, skal vi tro bassengleverandørene. Etter en drøy uke med finvær rapporterer de om travle tider.

Bygges inn

Og bassenget trenger ikke koste det hvite ut av øyet. Ifølge vår oversikt kan du få et solid og relativt stort basseng helt ned mot 25.000 kroner. Det finnes i hovedsak tre forskjellige typer badebasseng: prefabrikkerte frittstående, prefabrikkerte som graves ned, og støpte/murte basseng.

Les også

Dette koster bassengdrømmen

Førstnevnte er desidert billigst — enkelte av varehusene selger slike basseng i forskjellige størrelser for helt ned i 500-600 kroner, men ifølge leverandørene vi har vært i kontakt med må du opp mot 30.000 kroner for å få noe solid i litt skikkelig størrelse. Disse modellene kan stå fritt på plenen eller bygges inn i terrassen, og er de mest utbredte.

Grunnarbeidet til støpte basseng og prefabrikkerte basseng som graves ned er noenlunde likt. Støpte basseng er generelt dyrere og mer omfattende å bygge enn ferdige byggesett, men da får du også muligheten til å få det akkurat slik du vil. Leverandørene av støpte basseng sier disse er mer holdbare enn de prefabrikkerte modellene, noe leverandørene av disse ikke uventet er uenig i.

— Vi har levert slike bassenger i 40 år, og har bare positive erfaringer. Du sparer både tid og penger, og har faktisk lavere vedlikeholdskostnader i forhold til de støpte bassengene. Det er jo ikke en bunkers du bygger, sier Widar Fjellstad i Bolig og Fritid.

Trekker strøm

Familien Gran gikk for den prefabrikkerte typen. Bassenget var klart på en uke, og kostet 190.000 kroner. I tillegg kom i overkant av 100.000 kroner til graving og sprenging på tomten. Terrassen rundt bygde de selv.

De tre siste somrene har familien brukt bassenget flittig. Varmen står på fra begynnelsen av juni til utpå høsten.

— Bassenget holder 26-27 grader, og vi bruker nok 7000-8000 kroner i sesongen på strøm, sier Sissel Gran, som vurderer å installere i varmepumpe for å få ned oppvarmingskostnadene.

Investering?

Med kostnader helt opp mot 400.000 kroner, er det nok mange som må grave dypt i lommene for å kunne nyte et forfriskende morgenbad i egen hage. Men kan du regne med å få igjen det du investerer i bassenget dersom du selger boligen?

— Samme regel gjelder som for investeringer på bolig generelt - det du får igjen er avhengig av hvor det ligger. Du får nok ikke igjen hele summen på de dårligst beliggende stedene, mens et basseng kanskje trekker opp verdien mer enn det koster på de fineste stedene, sier direktør Bjørn Erik Øye ved Prognosesenteret.

Han får støtte av eiendomsmegler Torbjørn Ek.

— Jeg ville ikke ha bygget basseng for å selge huset, men bygger du det for å ha glede av det selv, får du antakelig igjen investeringen. Et basseng løfter eiendommen hvis utformingen er riktig, det ligger usjenert til, og det passer inn på tomten. Men et basseng er ikke et basseng, sier han.