160.000 brøler for oljen på Facebook

Siden fredag har Facebook-gruppen Oljebrølet fått 160.000 medlemmer. – Målet er selvfølgelig til slutt at vår tyngde kan påvirke norske politikere.

Oljebrølets medlemstall øker fra time til time.

(Stavanger Aftenblad): – Jeg har fått med meg klimabrølet. Mye av det de holder på med, er å få slutt på oljeproduksjonen. Da kjente jeg at det begynte å brøle inni meg også, sier Helene Sørbu, som opprettet Oljebrølet, til Aftenbladet.

Sørbu bor i Dokka i Innlandet fylke.

Gruppen Oljebrølet dukket opp på Facebook samme dag som Klimabrølet 2021 startet, fredag 27. august.

Hundrevis av mennesker var samlet foran Stortinget for å brøle for klimaet fredag. Ordet «klimabrøl» ble kåret til årets ord i 2019.

Artig, men også skremmende

Formålet med gruppen var å lage en motvekt til klimabrølet. Timen etter opprettelsen hadde gruppen 163 medlemmer, noe Sørbu syntes var kjempekult. Sent mandag kveld er det cirka 160.000 brølere i gruppen.

– Jeg synes det er veldig artig å være vitne til den eksplosjonen, men jeg må ærlig innrømme at det er litt skremmende også, sier Sørbu da Aftenbladet snakket med henne søndag.

Sørbu forteller at hun bare er et helt vanlig menneske, og ikke noen professor i verken olje eller energi.

– Jeg har en mening om at olje er nødvendig, og hvorfor den er nødvendig, sier Helene Sørbu. Hun forteller at det er medlemmer fra samtlige fylker i Norge. Det yngste medlemmet hun vet om, er 14 år, og det eldste 87.

– Jeg har en mening om at olje er nødvendig, og hvorfor den er nødvendig. Det er den meningen jeg har lagt ut og fått en feedback fra nesten 60.000 mennesker på.

Ved spørsmål om det er greit å være medlem i Miljøpartiet De Grønne og melde seg inn i Oljebrølet, er svaret kjapt: Selvfølgelig!

– Jeg vet at uansett hvilket partitilhørighet folk har, så er det ingen partier som tilfredsstiller et menneske 100 prosent, sier hun, og fortsetter:

– Jeg er sikker på at det finnes folk i både MDG, SV og Rødt som støtter videre norsk oljeproduksjon. Det er ikke bare høyresiden.

For ordens skyld legger vi til at Helene Sørbu er gift med Morten Ørsal Johansen, stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet i Oppland.

I Byparken i Stavanger brølte over 2000 barn og unge for klimaet i 2019.

Oljebrølets fremtid

Det har gått bare litt over to døgn siden gruppen ble opprettet, men Sørbu har allerede planer for Oljebrølets fremtid.

– Ettersom det allerede er blitt så mange mennesker, ser jeg for meg at vi blir nødt til å lage en organisasjon ut av det.

– Målet er selvfølgelig til slutt at vår tyngde kan påvirke norske politikere.