Babcock beklager – vet ikke når feilen med ambulanseflyene vil være løst

Fire av elleve fly i luftambulansefly-flåten er satt på bakken etter at pilotene har opplevd en vridning på flyene. Babcock vet ikke når feilen vil være løst.

Fire av de nye Beech B250-flyene til Babcock er tatt ut av tjeneste på grunn av tekniske problemer.

– Vi beklager det faktum at vi står her i dag og har satt tjenesten i en ny og vanskelig situasjon. Vi har i løpet av sommeren hatt mange tekniske utfordringer i flåten som har bydd på større utfordringer enn vi kunne forutsett, sa driftsleder Hilde Sjurelv i Babcock på en pressekonferanse søndag ettermiddag.

Lørdag varslet luftambulanseoperatøren Babcock at de hadde satt fem av totalt elleve ambulansefly på bakken på grunn av tekniske uregelmessigheter. Søndag kveld opplyste selskapet at ett av de fem flyene var klarert og klart for å bli satt inn i tjeneste igjen.

Fire av flyene står på bakken på grunn av tekniske feil, mens det femte var tatt ut av drift av andre årsaker.

Lånt fly fra Sverige

Luftambulanseoperatøren vet ikke når de fire flyene vil være tilbake i drift. De jobber fortsatt med å identifisere feilen fullt og helt. Babcock-ledelsen opplyser at det i helgen har vært totalt åtte fly i beredskap, etter at det ble hentet inn to fly fra søsterselskapet i Sverige.

Helseminister Bent Høie (H) sier til NTB at situasjonen som har oppstått, er uønsket, og at det er viktig at det settes inn nødvendige ekstratiltak slik at pasientene i minst mulig grad blir påvirket.

– Jeg har veldig stor forståelse for at dette skaper uro og er krevende for helsevesenet i Nord-Norge. Derfor setter vi hele veien inn ekstra tiltak og har oppmerksomheten rettet mot å løse denne situasjonen og komme over i en normalsituasjon, sier helseministeren.

– Alarmerende

SV mener utviklingen er «alarmerende» og har sendt brev til helseministeren der de ber om en redegjørelse for situasjonen. Partiet vil i tillegg kalle Høie inn på teppet ved møteslutt i Stortinget mandag.

– Når halvparten av flyene står på bakken på grunn av teknisk svikt og er erstattet med varianter av helikoptre som verken egner seg for oppdraget eller været i nord, da er det en kraftig svekkelse av helseberedskapen, sier nestleder Torgeir Knag Fylkesnes i SV til NTB.

– Dette gjør at det er fare for liv og helse, og det er dypt alvorlig for helseberedskapen til deler av befolkningen. Vi frykter det verste, sier han videre.

Vil kalle inn statsministeren

Høie sier til NTB at han må komme tilbake til når han eventuelt vil orientere Stortinget om situasjonen.

– Nå er hovedoppmerksomheten rettet mot å løse situasjonen for helsetjenesten i Nord-Norge, og det vil komme informasjon til Stortinget på et egnet tidspunkt. Mandag er det debatt om helsebudsjettet, og da vil det bli rikelig med anledning til å stille spørsmål også om denne saken, sier han.

SV mener imidlertid at dette ikke er godt nok og hevder Høie unnviker en redegjørelse. Derfor vil partiet kalle statsminister Erna Solberg (H) inn på teppet for å forklare seg i Stortinget mandag. Fylkesnes varsler at de vil bruke Stortingets regelverk for å kalle inn en statsråd ved møtets slutt.

Høie mener at det vil være en dårlig prioritering å redegjøre på mandag og begrunner det med at de som arbeider med saken, da er nødt til å bruke sin tid på å forberede en slik redegjørelse fremfor å håndtere den pågående situasjonen.

Ubrukte fly står klare i Tromsø

Lørdag foreslo overlege Mads Gilbert ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø å hente inn fem ambulansefly som står parkert på flyplassen i Tromsø. Der har de stått ubrukt siden Babcock overtok luftambulansetjenesten fra Lufttransport, skriver NRK.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener også dette er løsningen på problemet. Moxnes varsler at han i Stortinget mandag vil fremme et forslag om at flyene må tas i bruk. Lufttransport sier at flyene har stått parkert i Tromsø i påvente av å bli solgt. Ifølge Lufttransport kan flyene være klare til bruk raskt, skriver Dagbladet.

– I løpet av noen timer kan det første settes inn i drift. I løpet av et par dager skulle vi hatt alle fem klare, men jeg har ikke hørt et ord, sier administrerende direktør Frank Wilhelmsen i Lufttransport.

Høie utelukker ikke et slikt tiltak og sier det er et av alternativene som vurderes for å bedre situasjonen.

Babcock Scandinavian AirAmbulance AS vant i 2017 anbudskonkurransen om å drive ambulansefly i Norge. Selskapet overtok tjenesten etter Lufttransport AS 1. juli 2019 og skal levere luftambulansetjenester i perioden 2019 til 2030.