Slik vil vi ha vår neste bolig

Flere vil bo i leilighet, og god lydisolasjon til naboen står øverst på ønskelisten.

For lav boligbygging kan bli et problem med økende etterspørsel etter leiligheter.

Les også:

Hvordan bor vi i dag, og hvordan vil vi ha det i vår neste bolig? Det har Prognosesenteret forsøkt å gi et bilde av i undersøkelsen Future Living, der morgendagens boligpreferanser kartlegges.

Færre av de spurte ønsker å bo i enebolig i fremtiden. 57 prosent av de spurte bor i dag i enebolig, mens 52 prosent ønsker å gjøre det fremover.

Flere ønsker å bo i leilighet. Mens 25 prosent av de spurte gjør det i dag, ønsker 31 prosent å bo i leilighet i sin neste bolig.

Trenger flere leiligheter

— Dette forteller at det må bygges flere leiligheter for å møte dette behovet. I år forventer vi at det skal bygges 28.000 boliger, men markedet kunne klart å absorbere 35.000-40.000 boliger. Dette krever selvfølgelig at det bygges den type bolig som kjøperne vil ha, i forhold beliggenhet, pris og miksen av boligtyper, sier senioranalytiker i Prognosesenteret, Truls Vasvik.

Når det gjelder hvilke egenskaper vi synes er viktigst ved vår neste bolig, ønsker aller flest (77 prosent) god lydisolasjon mot naboen eller andre boliger.

Nest viktigst (72 prosent) er det å ha god mulighet til overnattingsgjester.

Viktig er også store vindusflater med mye naturlig lys inn i boligen, gode muligheter til å ha mange gjester og god lydisolering mellom rommene og etasjene.

Presentert for 15 alternative stilarter, ville flest av de spurte ha et slikt hus som sin neste bolig.

Flest vil ha ekstra bod

Og hvis vi kan velge noe ekstra, troner ekstra bod øverst på ønskelisten. 68 prosent av de spurte ønsker seg dette.

Videre nedover på listen over ekstragoder i vår neste bolig kommer separat vaskerom (66 prosent), gjestetoalett (55 prosent), hobbyrom (44 prosent) og kjølerom/spiskammers (39 prosent).

Velger tradisjonelt

Når det gjelder ønskene om hvordan en eventuell neste enebolig skal se ut, har de spurte fått presentert 15 alternativer, både tradisjonelle trehus med skråtak, og funkisvarianter med flatt tak. Flest velger seg de tradisjonelle trehusene, og her har preferansene vært de samme ved hver undersøkelse.

— Det er de samme husene som har ligget på tre på topp ved alle Future Living-undersøkelsene. Det viser at det er en tendens til at man ikke vil skille seg så mye ut i nabolaget, sier Vasvik.

Vil ha eget kjøkken

Kjøkkenet er det rommet som har gjennomgått flest forandringer de siste tiårene. Mens det før var husmorens domene, og skulle skjules for gjester, har det utviklet seg til å bli husets hjerte, der alle oppholder seg og blir invitert inn. Mens åpne kjøkkenløsninger for noen år siden ble en trend, svinger nå pendelen tilbake.

De aller fleste ønsker nå separat kjøkken (39 prosent) eller delvis åpent kjøkken/stue (39 prosent) hvis de kan velge i sitt neste kjøkken. Kun 12 prosent ønsker en helt åpen kjøkkenløsning.

Og kjøkkeninteriøret – det skal være hvitt.

Tette vinduer

Prognosesenteret har også undersøkt hvilke miljøtiltak flest ønsker å gjennomføre i sin neste bolig.

Aller flest (64 prosent) vil velge ekstraisolerte vinduer, og deretter følger ekstra isolasjon i ytterveggene, i gulvet, taket og ytterdørene. Mange (44 prosent) vil også vurdere å innføre styringssystemer som gir bedre kontroll med energiforbruket.