Norge

- Vil ikke kaste bort tid på å se eller høre ham

Støttegruppen for 22. juli frykter et nytt overgrep for ofre og overlevende hvis Anders Behring Breivik mandag formiddag får en talerstol i Oslo tinghus.

- Jeg vil ikke kaste bort et sekund på å se eller høre gjerningsmannen. Han fortjener ikke den oppmerksomheten han ønsker, og bør egentlig glemmes, sier Dag Andre Anderssen, som svømte i sikkerhet etter å ha møtt og snakket til Behring Breivik på Utøya.
  • Håkon Letvik
    Håkon Letvik

Dag Andre Anderssen er en av de få som snakket med Anders Behring Breivik på Utøya, og som overlevde.

Med gevær og pistol kom Behring Breivik inn i kafébygget, hvor Anderssen spurte den falske politimannen; — Hva skjer?

Behring Breivik forsøkte å få ungdommene med seg ut, før han i naborommet skjøt og drepte 6–7 ungdommer, mens Anderssen og andre AUF-ere flyktet for livet, skjulte seg på øya eller la på svøm mot fastlandet.

Mens flere overlevende vil møte opp i Oslo tingrett mandag formiddag, vil ikke Anderssen kaste bort noe tid på mannen som drepte mange av hans gode venner.

Bør sensurere seg selv

— Jeg har ingen interesse av å se eller høre ham. Den største hevnen er egentlig å glemme ham og navnet hans. Han gjorde dette for å få oppmerksomhet, derfor skal vi ikke gi ham det, selv om vi aldri må glemme det som skjedde, sier Anderssen.

Han frykter at Behring Breivik nå får den talerstol han har ønsket seg, og at pressen som mikrofonstativ bringer budskapet ut over hele verden.

Til sine forsvarere har Behring Breivik før fengslingsmøtet gjort det klart at han ønsker å si noe om hvorfor han har gjort det han er siktet for.

- Pressen bør sensurere seg selv og ikke være noe mikrofonstativ. Det blir en viktig utfordring for norsk presse om de klarer den utfordringen, sier Anderssen, som er AUF-leder i Nordland.

Tøft møte

Støttegruppen for 22. juli har reagert kraftig på at rettsmøtet holdes for åpne dører, og at Behring Breivik får lov til å møte.

- Vi tror det kan være en stor fordel for berørte å være sammen med noen når det i dag igjen blir et sterkt fokus på det som skjedde 22. juli. Det kan bli et tøft møte med en gjerningsmann som vi overhodet ikke ønsker å ha noe forhold til, sier Trond Henry Blattmann, leder i støttegruppen.

Sorenskriver Geir Engebretsen i Oslo tingrett beroliger etterlatte og overlevende med at Anders Behring Breivik ikke vil få legge ut om sine ideer når han fremstilles for forlenget varetektsfengsling.

Da Anders Behring Breivik ble fremstilt i tingretten.

— Vil avbryte ham- Jeg er ganske sikker på at dommeren vil avbryte ham hvis han skulle begynne med utlegninger om motiv og hvorfor han gjorde det ene og det andre. I utgangspunktet er det ikke rom for å gjøre et fengslingsmøte til en talerstol for noen siktet. Det retten skal ta stilling til er fortsatt varetektsfengsling. Da vil det normalt være spørsmål om siktede har noen kommentarer til forholdene i Ila fengsel, og begjæringen om fortsatt varetektsfengsling. Ingen i Oslo tingrett ser for seg at den siktede i denne saken skal få snakke om ting som ikke er relevante for fengslingsspørsmålet, sier Engebretsen.

Han viser til at et fengslingsmøte normalt varer i mellom 30 og 45 minutter, og at det uansett er begrenset med tid.

Ansatte i tingretten arbeidet i helgen med å klargjøre plasser for de rundt 170 pressefolkene som er ventet. Det blir også plasser for tilsammen 115 fornærmede og bistandsadvokater. - Det vil også bli åpnet rettssaler med lyd og bildeoverføring for 300 tilhørere, sier sorenskriver Engebretsen.

Ledelsen i Oslo tingrett skal mandag ha møte med aktor, forsvarere og bistandsadvokater for å drøfte varighet og tidspunkt for hovedforhandlingen, som trolig starter ved påsketider.

- Blottet for ydmykhet

Bistandsadvokat Sigurd Klomsæt var til stede på det forrige fengslingsmøtet 19. august og møtte en mann blottet for ydmykhet.

- Han hadde et hånflir om munnen, og var kun opptatt av seg selv og sin sak. For de overlevende og pårørende må det være som når et torturoffer møtte sine torturister etter krigen. Det må være en tøff dommer som skal holde orden. Et monster som har gjort så mye ondt med så mange mennesker må ikke få en talerstol. Det er jo fengslingsspørsmålet som skal drøftes, sier Klomsæt.

Generalsekretær Nils Øy i Norsk Redaktørforening tror frykten for at Behring Breivik skal få snakke om ideer og motiv er ubegrunnet.

— Jeg er ganske sikker på at dommeren vil avbryte ham sier Øy, som understreker at det er opp til den enkelte redaktør å vurdere hva som skal formidles fra rettsmøtet hvis dommeren lemper på referatforbudet som vanligvis gjelder.

Les også

  1. Anders Behring Breivik får møte i tingretten

  2. - Storberget var en fremragende mann på gal plass

  3. Utøya-overlevende vil se Breivik i øynene

  4. – Fengslingsmøtet skal ikke være et propagandasirkus

  5. - Breivik tror han kan bli skutt i rettssalen