Rekordmange khat-beslag på Torp

Smuglerne legger om rutene sine etter khat-forbud i Nederland. Forbudet kan føre til mer flysmugling til Norge.

Det har vært mange khat-beslag på Sandefjord lufthavn Torp den siste tiden. Dette bildet er imidlertid fra et beslag gjort i en bil i Larvik 20. desember i fjor.

Natt til fredag stanset tollvesenet på Sandefjord lufthavn Torp en 48-åring som bor i Oslo. Han hadde med seg 24 kilo av den narkotiske planeten khat.

På mandag ble en mann, som kom med fly fra Litauen, stoppet med 33 kilo khat.

Sandefjord lufthavn Torp

Dagen før stoppet tollerne på flyplassen en mann med 27 kilo av den samme planten. — Jeg tror aldri vi har hatt så mange beslag på én uke som dette, sier kontorsjef i Audun Rønningen i tollregion sør.

Det har vært flere khat-beslag enn vanlig på den lille flyplassen så langt i år.

— Det er unormalt mye, bekrefter Rønningen.

Før jul gjorde tollerne i Larvik et stort enkeltbeslag. En mann ble stoppet med nærmere 100 kilo khat i bilen.

Bare lovlig i Storbritannia

  1. januar ble khat forbudt i Nederland. Dermed er Storbritannia eneste land i Europa hvor planten fortsatt er lovlig. Her kan du kjøpe små mengder i matbutikker. Det betyr at smuglerne sannsynligvis legger om rutene sine. Tollerne følger utviklingen. Der ser blant annet etter om flere går over til å smugle khat i flybagasjen.
Les også

Økonomisk krise gjør at flere smugler narkotika i kroppen

-Vi er obs på problemstillingen. Nå kan ikke disse svære fraktmaskinene fra Kenya og Etiopia frakte store menger til Nederland. Storbritannia er et øyrike. Transportveien blir lenger hvis man bruker landeveien, og dette er en ferskvare, sier kontorsjef Tor Fredriksen, som styrer Tollvesenet på Gardermoen.Han har imidlertid ikke merket noen økning i khat-beslagene så langt i år, og har tatt litt under 300 kg. Det har heller ikke kontorsjef i region øst Wenche Fredriksen, som har ansvar for grensen ved Svinesund og Rygge lufthavn. Hun forteller imidlertid at det har vært få beslag på landeveien, hvor de vanligvis tar flest folk med khat. Men hun understreker at det er for tidlig på året til å si noe om tendensene.

Tar mye plass

— Vi vet at det har kommet veldig mange transporter med khat fra Nederland, og kurerer har ofte hentet det litt nærmere Danmark. Nå er det usikkert hvordan de får det til Norge. Det blir interessant å se om det kommer mer med fly, men det er begrenset hvor store mengder de får med seg i bagasjen, sier hun.

Khat, med sine blader og kvister, er definitivt et stoff som tar mye plass. I fjor beslagla Tollvesesenet over åtte tonn av planten, som brukerne tygger.

Khat beslaglagt av tollvesenet på Gardermoen i 2010.

— Vi finner det i bagasjen på flyplassen og i biler. Ofte har de det i striesekker som de har i bagasjen. Det er veldig omfangsrike ting, så hvis vi først stopper og kontrollerer, er det lett å finne, sier Wenche Fredriksen. - Hvor stort er markedet?

— Det er stort sett begrenset til det somaliske miljøet, men det er nok en del innenfor det miljøet, sier hun.

— Det er en jevn jevn og høy bruk av narkotikaplanten khat i de miljøene som bruker den, istemmer Tor Fredriksen på Gardermoen.

Liberale Nederland

Nederland har tradisjonelt vært liberale når det gjelder lettere narkotiske stoffer. Men forbudet kom etter at en offentlig rapport påviste mange negative konsekvenser av khat-bruk.

— Jeg er for et forbud fordi det ser ut til å skape alvorlige problemer, særlig for det somaliske samfunnet, uttalte innvandringsminister Gerd Leers til nederlandsk radio i fjor.

Ifølge ham får khat bruk store negative konsekvenser for er 10 prosent av somaliske menn i Nederland.