Norge

- Brått står gjerningsmannen foran oss med hendene hevet over hodet

HØNEFOSS/OSLO (Aftenposten.no): Innsatsleder Håvard Gåsbakk ledet pågripelsen av Anders Breivik fredag.

Håvard Gåsbakk hadde ferie på fredag, men møtte opp på politistasjonen ti minutter etter å ha fått beskjed om hva som utspant seg på Utøya. Foto: SCANPIX

 • Ida Halvorsen Kemp
 • Hans O. Torgersen
  Journalist

Samleside:

Les også

Alt om tragedien

Innsatsleder Håvard Gåsbakk i Nordre Buskerud politidistrikt fortalte på en pressekonferanse i Hønefoss onsdag at han hadde ferie fredag, men reiste inn på jobb klokken 17.43 etter å ha fått beskjed om situasjonen som utspant seg på Utøya.

— Jeg hadde fått beskejd om at det var skyting på Utøya, og jeg skjønte raskt at dette var alvorlig. Hjemme hadde jeg sett på TV hva som hadde skjedd i Oslo, og jeg trakk raskt paralleller dit.

Gåsbakk samlet sammen alt utstyret som er nødvendig i en slik operasjon og kjørte til Utøya.

— Da jeg parkerte på Storøya, kom samtidig de første bilene fra Beredskapstroppen. Samtidig hadde to betjenter fra Nordre Buskerud gjort klar politibåten, sier Gåsbakk.

Lånte skjærgårdsjeeper

På vei over til Utøya fikk politiet som kjent problemer med båten sin, men det var flere båter på vei mot troppen for å varsle om hva som var i ferd med å skje.

— Vi fikk dem til oss, og vi tok over deres båter, to skjærgårdsjeeper, sier Gåsbakk.

Vi tar oss gjennom tett kratt, det er vanskelig å få noen oversikt. Men etter hvert kommer vi over i mer skogsterreng, og brått står gjerningsmannen foran oss med hendene hevet over hodet.
Innsatsleder Håvard Gåsbakk

Fem mann gikk i hver båt, og båten med fem fra beredskapstroppen Delta kom først i land ved bryggen på Utøya.

- Den første troppen møtte mange ungdommer som pekte at gjerningsmannen var nordover på øya, og det teamet iverksetter med en gang for å ta gjerningsmannen. Det er vår taktikk i slike situasjoner, sier Gåsbakk.

«Bevæpnet politi!»

Da båt nummer to, med blant andre Gåsbakk, kom til øya et minutt senere, så de nedslag fra ammunisjon i vannet og hørte smell på sørsiden av øya.

— Vi landsetter båten og løper mot sydspissen, samtlige. Når vi nærmer oss, det er en 300-350 meter å løpe, begynner vi å bruke stemme. Vi roper «bevæpnet politi» for å trekke oppmerksomheten mot oss.

Politimennene tok seg gjennom tett kratt og det var vanskelig å få oversikt.

— Men etter hvert kommer vi over i mer skogsterreng, og brått står gjerningsmannen foran oss med hendene hevet over hodet. Han blir da pågrepet på vanlig måte. Våpenet lå 15 meter bak ham, sier Gåsbakk.

Politiet saumfarer strendene på Utøya mandag etter tragedien fredag. FOTO: SCANPIX Foto: Bendiksby, Terje

En fra Beredskapstroppen ble sittende for å ha kontroll på gjerningsmannen, mens de andre politimennene starter med livreddende førstehjelp.

Ble redningsaksjon

Kort etter pågripelsen kom mange sivile til øya i båter for å hente ofre over til fastlandet. Dykkere kom raskt i vannet for å begynne å søke etter personer.

— Etter hvert gikk vi over i en redningsaksjon, sier Gåsbakk.

Han ønsket å takke alle involverte.

— Til slutt må jeg si at jeg er stolt og ydmyk over alle mannskapene som har vært der og bidratt. Det var mot og handlekraft hele veien. Det var det også fra alle frivillige på øya og på land, som bidro til at vi fikk alle som kunne reddes vekk fra øya. De gjorde en formidabel innsats, det var helt fantastisk, sier Gåsbakk.

På vei ut fra pressekonferansen var politimannen tydelig preget. Han ønsket ikke å gi ytterligere kommentarer og takket høflig nei til en forespørsel om flere bilder.

— Dette er ikke et enmannsshow, sier innsatslederen.

 1. Les også

  Mellom 200 og 300 ble hentet opp av vannet

 2. Les også

  Offentliggjorde fire ofres navn

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Gjørv om kritikken: Én eller flere gjerningsmenn påvirker ikke plikten til umiddelbar inngripen

 2. NORGE
  Publisert:

  I nesten seks år har de vært tause. Nå forteller politifolkene for første gang om de avgjørende minuttene i den omstridte Utøya-aksjonen.

 3. A-MAGASINET
  Publisert:

  Han drepte i tjeneste for politiets beredskapstropp. Ingen får vite hvem han er.

 4. NORGE
  Publisert:

  Han ledet politiets beredskapstropp 22. juli 2011. Fremdeles mener han at antiterrorarbeidet i Norge har store svakheter.

 5. NORGE
  Publisert:

  22.juli-rapporten filleristet Politi-Norge - nå kommer kritikken av konklusjonene

 6. VERDEN
  Publisert:

  Flere personer anholdt i to politiaksjoner i Stockholm lørdag kveld