Norge

Dømt for drap i 1994. Nå er han siktet for nytt drap.

Mannen i 50-årene ble i 1994 dømt til fengsel i 15 år etter et drap i Ås. Nå er han siktet for et nytt drap i Pakistan.

I denne rettssalen i Kharian ble mannen i 50-årene fremstilt for fengsling i forrige uke. Mannen er siktet for drap og sitter nå i varetekt. Selv nekter han straffskyld.
  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

En sommerkveld i juli 1993 ble innehaveren av kiosken Hjulet på Gamle Mossevei i Ås kommune skutt. Offeret klarte å komme seg ut av kiosken, slik at han fikk varslet forbikjørende som tilkalte politiet og ambulanse.

Faksimile av Aftenposten 15. juli 1993. Drapet i Ås skjedde på kvelden 14. juli.

Skuddofferet ble fraktet til Ullevål sykehus, men døde av skadene etter noen timer. To menn i 20-årene ble dømt for drap og medvirkning til drapet i Eidsivating lagmannsrett i 1994.

Mannen som avfyrt skuddet, ble dømt til fengsel i 15 år. Hans medhjelper ble dømt til fengsel i 13 år. Alle de tre involverte hadde pakistansk bakgrunn.

Etter endt soning i 2004 ble hovedmannen, som nå er i 50-årene, utvist til Pakistan. Nå er han siktet for drap i Pakistan. Drapet skal ha skjedd i Guliana som ligger i Kharian-distriktet, nord i Pakistan. De fleste norskpakistanerne kommer fra dette distriktet.

I en pressemelding fra pakistansk politi kommer det frem at drapet fant sted natt til torsdag for to uker siden. Mannen er pågrepet og sitter nå i varetekt i. Pakistansk politi har også nevnt drapet i Norge i sin pressemelding.

Les også

Tiltalt tsjekker erkjenner drap på Frogner

Nekter straffskyld

Det var drapsofferets søster som fant sin bror drept med skytevåpen på familiens bondegård. Hun anmeldte forholdet til politiet som pågrep mannen i 50-årene.

– Vi vet at det var uoverensstemmelser mellom mennene i forkant av drapet, noe som kan ha vært grunnen til drapet. Vi har funnet et skytevåpen hos den pågrepne. Vi har også funnet tomhylser på stedet som vi mistenker stammer fra skytevåpenet til den siktede. Nå venter vi på endelig rapport av prøver fra våpenet, sier Adnan Abbas, stasjonssjef ved Guliana politistasjon.

Farooq Ansari i In Solidum Advokatfirma i Oslo er den siktedes advokat i Norge og i Pakistan. Han sier til Aftenposten at hans klient nekter straffskyld.

– Min klient har frem til mandag i denne uken sittet i varetekt hos politiet. Der er det begrensninger på hvor mye kontakt vi kan ha med ham. Derfor har vi ikke fått klarhet i alt, men han nekter straffskyld, sier Ansari.

Han legger til at det ikke er noe motiv for drapet, noe som svekker grunnlaget for siktelsen.

Les også

Etterlyst i seks år for tre drapsforsøk. Nå står han tiltalt i Oslo tingrett.

Hevndrap i 1993

I dommen fra Eidsivating lagmannsrett som ble avsagt våren 1994, kommer det frem at drapsofferet fra Ås var selv domfelt til tre års fengsel for legemsbeskadigelse med døden til følge på 1980-tallet. Offeret i denne saken var faren til mannen som nå er siktet for drap i Pakistan.

Dommen legger til grunn at drapet i 1993 var å regne som hevn for farens død.

Ifølge dommen var ønske om å skade offeret «forankret i et ønske om hevn over den mann som hadde forvoldt farens død, med rot i sin oppfatning av
hjemlandets æreskodeks og styrket gjennom familiens holdning».

Les mer om

  1. Drap
  2. Eidsivating lagmannsrett