Norge

Mange mener alle skoler i landet må stenge nå. – Jeg er skrekkslagen over utviklingen, sier sykepleier.

Rundt om i landet holder foreldre elever hjemme fra skolen i protest. Oslo kommune bestemte torsdag formiddag at alle skoler og barnehager skal stenge. Men foreløpig er det opp til hver enkelte kommune å bestemme.

Intensivsykepleier Aina Evensen Helme holder barna sine hjemme fra skolen i lyset av koronaviruset. Datteren Mathilde Evensen Ranum (18) og venninnen Anna Meldal Bah (18) lager indisk til lunsj. De går sammen på Valle Hovin videregående skole. Helme og yngstedatteren Johanna Evensen Helme (10) spiser med dem. Foto: Hanna Kristin Hjardar

  • Frøydis Braathen
    Journalist

NTB erfarer imidertid at ett av tiltakene regjeringen kommer med torsdag ettermiddag, faktisk ER at alle landets skoler og barnehager stenges.

Aina Evensen Helme holder barna sine hjemme fra skolen i dag og oppfordrer andre foreldre til å gjøre det samme, også barnehagebarn. Hun jobber selv som sykepleier på intensivavdelingen ved Ullevål universitetssykehus.

Onsdag skrev hun på Facebook: «Jeg har sett mine første coronapasiener på jobb (intensiv på Ullevål), og jeg er skrekkslagen».

– Jeg må understreke at det ikke er spesifikke pasienter jeg snakker om, men at jeg er skrekkslagen over den raske spredningen av viruset. Jeg er ikke redd for at ungene skal bli syke, men for at de kan bidra til smitte, sier Evensen Helme, som oppfordrer andre foreldre til å gjøre det samme.

I likhet med veldig mange andre foreldre i Norge håper hun alle skolene i Norge stenger snart.

Erna Solberg har varslet at flere tiltak vil bli presentert på en pressekonferanse klokken 14 torsdag ettermiddag. NTB skriver at ett av tiltakene etter det de kjenner til vil være at alle skoler og barnehager stenges, men dette er ikke bereftet.

På sosiale medier koker det, etter at Danmark onsdag kveld besluttet å stenge alle skoler i landet for å begrense smittespredningen. Facebook-gruppen «Steng alle skoler og barnehager nå!» har på kort tid fått 20.000 medlemmer.

Aina Evensen Helme (øverst til høyre) holder barna hjemme fra skolen torsdag, i likhet med mange andre foreldre. Johanna Evensen Helme (10) går på Hasle skole. Foran fra venstre: Anna Moldal Bah (18), venninne på besøk, og Mathilde Evensen Ranum (18). Foto: Hanna Kristin Hjardar

Les også

Byrådsleder Johansen om koronasituasjonen i Oslo: Hold dere hjemme

– Glad de stenger, men skulle stengt for flere dager siden

Evensen Helme er glad for at Oslo kommune besluttet å stenge skoler og barnehager fra mandag 16. mars, men håper det skjer også på nasjonalt nivå.

– Det er veldig bra at Oslo endelig stenger, men de burde gjort det for flere dager siden, sier Helme Evensen.

Hun har ikke lenger tillit til helsemyndighetene, hverken som privaperson eller som fagperson.

– Jeg synes ikke helsemyndighetene har håndtert dette godt nok, og de har vært altfor trege, sier hun.

Hun forteller at det er veldig spesielt å jobbe på intensivavdelingen nå.

– Vi forbereder oss på storinnrykk, men hvis det kommer 50 pasienter i løpet av et døgn, så kan det bli veldig vanskelig. Hvis det kommer opp til 6-7 pasienter pr. døgn, er det også utfordrende, for vi har jo også andre pasienter, sier Helme Evensen.

Opp til hver kommune i Norge

Onsdag kveld ble det klart at norske myndigheter ikke vil stenge alle skoler, til tross for at mange mener barn og unge smitter hverandre lett med korona, som de kan videreføre når de kommer hjem.

Flere politikere reagerte på avgjørelsen.

Foreløpig er det opp til hver enkelt kommune i Norge å bestemme om de vil stenge grunnskolene. Og flere kommuner har allerede vedtatt det.

Større effekt å stenge skoler før smittetilfeller

Nicholas Nicholas Christakis, samfunnsviter og lege ved Yale University, sier at forskning har vist at det har en mye større effekt å stenge skoler proaktivt, det vil si før skolene oppdager smittetilfeller, enn å gjøre det etter at et smittetilfelle er oppdaget, ifølge Sciensmag.

Rektor: Blir provosert

Tone Hofsøy Foto: Privat

Ledere ved Tromsø International School har sendt ut et innlegg. Der uttrykker de at de er «veldig, veldig bekymret», og at Norge bør stenge ned skolene nå.

– Jo lenger vi holder skolen åpen for alle, desto større er sjansen for at elever med foreldre i livsnødvendige yrker, utsettes for smitte, sier rektor Tonje Hofsøy ved Tromsø International School til Aftenposten.

Det er de eldste som rammes hardest av koronaviruset. Men Hofsøy reagerer sterkt på at barn ikke skjermes i større grad.

– Jeg merker at jeg blir provosert over at vi skal skjerme voksne ved å tilby hjemmekontor og ta ned bruken av offentlig transport, mens det er helt greit at ungene skal reise med skolebuss og samles i klasserom. Det er viktig at lærerne står opp for dem, sier hun.

Hun er rektor for en skole med rundt 150 elever. Fra og med fredag oppfordrer de lærerne til å holde barna hjemme.

Hofsøy oppfordrer kommuner og nasjonale myndigheter til å se på kreative løsninger.

– Jeg ser for meg en løsning der man opprettholder skoletilbudet for barn der begge foreldrene jobber i helsevesenet, foreslår hun.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Skole og utdanning
  3. Koronaviruset
  4. Oslo kommune