Norge

Sp-politiker ut mot Michelin-kåring

Leder av Stortingets næringskomité, Geir Pollestad (Sp) mener Michelin-mat er pinsett-mat, og at det er snobbete å skrive om. Foto: Siv Dolmen

Leder av Stortingets næringskomité, Geir Pollestad (Sp) kaller skriverier om Michelin-stjerner for snobberi og elitepreget.

  • Janne Hagen
    Janne Hagen
    journalist

Geir Pollestad omtaler Michelin-mat som pinsett-mat som ikke er helt hans greie, og at folk nok forbinder Michelin mer med bildekk enn med mat. Han skriver følgende på sin Facebook-side:

Her er oversikten over Norsk Telegrambyrå (NTB) sine hastemeldinger fra Michelin-utdelingen. Foto: Skjermdump

«Dette er en nyhet så stor at NTB mente det var nødvendig å sende hastemelding på ...

En god illustrasjon på sentralmakten/elitens syn på hva som er viktig og snobberiets glansdager. De aller fleste i Norge forbinder Michelin med bildekk og kommer aldri noen gang til å spise en eneste Michelinstjerne.

Så gleder eg meg også over at norske restauranter gjør det bra – men de bommer alle på en ting: Størrelse på porsjonene. Pinsett-mat er ikke helt mi greie.»

Innlegget til Pollestad får både kjeft og støtte. Mange har delt det, og flere har kommentert. Det vanket blant annet likes fra partifelle og tidligere fylkesordfører i Rogaland, Odd Arild Kvaløy.

Tina Bru (H) ber Geir Pollestad slappe av. Foto: Siv Dolmen

– Slapp helt av

Høyre-politiker og olje- og energiminister, Tina Bru, sier Pollestad kan slappe av:

«Nuvel. Tror vel sånn generelt at terskelen for hva «eliten/sentralmakten» NTB mener er verdig en pushvarsel ikke er så høy. Så slapp helt av.»

Landsbruks- og matminister, Olaug Bollestad (KrF) mener Geir Pollestad latterliggjør en stor seier for norsk mat. Foto: Vidar Ruud

– Spesielt og trist

– Geir Pollestad latterliggjør en stor seier for norsk mat. Det er utrolig spesielt og trist. I Norge har vi fantastiske råvarer som norske bønder og norske fiskere går hver dag går på jobb for å produsere. Vi som er vokst opp med norsk mat, vet at råvarene i landet vårt er de beste. Ikke minst vet vi som kommer fra Rogaland noe om dette, sier landsbruks- og matminister, Olaug Bollestad (KrF) i en kommentar.

Hun vil minne om at Norge har råvarer med lite sprøytemidler og en kjøttproduksjon med, ifølge henne, verdens laveste bruk av antibiotika.

– Og vi har kokker som kan tilberede disse flotte varene til nydelig mat i verdensklasse. Pollestad skriver at han ikke liker "pinsett-mat". Det kan godt hende. Men hvis han liker norsk mat, bør han slette den tøvete posten og i stede hylle de kokkene som bidrar til å løfte matnasjonen Norge sammen med norske bønder, avslutter landsbruks- og matministeren.

– Lokalproduserte varer

– Det er trist at en næringspolitiker fra matfylket Rogaland kan snakke så nedlatende om norsk mat og norske restauranter som det Pollestad gjør. Hva i all verden får Senterpartiet ut av å omtale hardtarbeidende norske kokker og norsk matproduksjon på denne måten?, spør Margret Hagerup (H) Fra Rogaland Høyre etter å ha lest Pollestads Facebook-innlegg.

Hun mener Michelin-stjernene setter Norge på verdenskartet.

– Det trenger for all del ikke være viktig for Pollestad, men det er synd at han ikke evner å forstå det beinharde arbeidet som ligger bak en slik prestasjon. Pollestad burde skamme seg. Det er attpåtil svært ironisk at Renaa ikke bare fikk én, men TO Michelin-stjerner, for sine fantastiske matopplevelser bestående av lokalproduserte råvarer fra Rogaland. Pollestad bør heie frem restaurantene, som foredler norsk matkultur gjennom å løfte norske råvarer. Det gir arbeidsplasser, både i by og land, og er en viktig del av næringspolitikken. Det foregår en stille matrevolusjon i Norge. Norske kokker er sammen med matprodusentene noen av våre beste ambassadører. Uten dem blir det lite mat på bordet.

Mer motbør

«At Senterpartiet ikke ser dette og lirer av seg så surmaget kommentarer på en stor dag for det norske kjøkkenet, er bare stusslig.», skriver en i kommentarfeltet under Pollestads innlegg.

Stavanger-restauranten Renaa fikk sin andre Michelin-stjerne mandag. Her da Torill Renaa og Svein Erik Renaa fikk navnet sitt ropt opp på den gjeve utdelingen i Olavshallen i Trondheim. Foto: Kristian Jacobsen

– Surmaget

– Dette er å snakke ned dyktige fagfolk og gode, norske råvarer. Jeg var på utdelingen og så den stoltheten og den gleden de flinke fagfolkene ble belønnet med. Det er et kvalitetsstempel, sier næringsminister Iselin Nybø (V) til TV 2, og kaller innlegget for surmaget.

– Jeg bor jo selv i nærheten av Michelin-restauranten i Stavanger og har sett hva det betyr for nabolaget og hele byen. Det gir et løft. Dette er en gledens dag og dette handler om gode råvarer fra bønder, fiskere og dyktige fagfolk. Tenk hva dette betyr for Norge som matdestinasjon.

– Ikke tjent med slik leder

– Senterpartiets leder av Stortingets næringskomité, Geir Pollestad angriper primærnæringene på matens festdag i Norge, slike ledere av Stortingets Næringskomité er vi ikke tjent med, skriver Arbeiderpartiets Fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik i en e-post til Aftenbladet.

Les mer om

  1. Michelin
  2. Geir Pollestad
  3. Tina Bru