Den IS-siktede kvinnen pågrepet i natt

Rett etter at den 29 år gamle kvinnen landet på Gardermoen ble hun pågrepet, siktet for å ha sluttet seg til to terrorgrupper.

Den norske IS-kvinnen fotografert på København lufthavn Kastrup i forbindelse med mellomlanding fredag kveld 17. januar 2020.

Åtte minutter før midnatt landet flyet som brakte kvinnen og hennes to barn til Norge. Like etterpå ble hun pågrepet.

TV 2 melder at uttransporten skjedde med Austrian Airlines fra Erbil fredag ettermiddag. Deretter fra Wien til København og så videre til Oslo og Gardermoen.

29-åringen var ikke iført niqab, men var tildekket med en jakke midt blant tjenestepersonell fra forskjellige norske myndigheter. Kvinnen ble geleidet helt til sist ut av flyet.

Ifølge NRK ble kvinnen og barna ekskortet av et titall politifolk og representanter for norske myndigheter på veien til Norge. Under flyvningen ble familien holdt i bakre del av flyet, skjermet for de øvrige passasjerene.

Kvinnen og de to barna hennes kom fra IS-området til flyktningleiren i Al-Hol i Syria i mars i fjor.

Barna til Ullevål sykehus

Politiets sikkerhetstjeneste sa i natt at det ikke er aktuelt å kommentere saken nærmere.

– Kvinnen er pågrepet og vil trolig ble fremstilt for varetektsfengsling mandag. Vi ønsker ikke å si noe mer i natt. Vi planlegger å holde et pressemøte lørdag der vi kan gi mer informasjon, sier seniorrådgiver i PST Martin Bernsen til Aftenposten.

Også Utenriksdepartementet bekrefter at kvinnen og hennes to barn har landet i Norge.

«Et antatt sykt barn, moren og ett søsken landet i Norge i natt. Personell fra UD fulgte dem på reisen til Norge, med bistand fra norsk politi», skriver UD i en pressemelding.

Ifølge NRK ankom den terrorsiktede kvinnen og barna like etter kl. 01.30 Ullevål sykehus i Oslo. Ambulansen ble fulgt av en bil fra PST.

Ambulansen kjørte opp ved sideinngangen til Barneavdelingen. Der ble et av barna båret in, skriver NRK.

Advokat vil møte henne så fort som mulig

Den norskpakistanske 29-åringen og hennes to barn ble tirsdag hentet ut av Syria.

Kvinnens advokat Nils Christian Nordhus har ennå ikke fått snakket med henne, men sier han vil gjøre det så fort som mulig. Han varsler pressemøte om saken søndag.

– Jeg ble i natt offentlig oppnevnt som forsvarer for kvinnen, som er pågrepet for deltagelse i terrororganisasjon. Jeg vil, så snart praktisk mulig og i nødvendig samarbeid med PST, få truffet og gjennomført samtaler med kvinnen, skriver Nordhus i en pressemelding til NTB.

Glad for å avslutte saken

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier i pressemeldingen at bistand til hjemreise ble gitt på humanitært grunnlag fordi man frykter sykdom hos det ene barnet.

– Jeg er glad for at vi nå kan avslutte denne krevende konsulærsaken. Jeg takker alle som har bidratt i dette arbeidet, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Utenriksdepartementet opplyser at man har «samarbeidet med berørte myndigheter for å legge til rette for retur og mottak i Norge».

– Barna fortjener ro og må skjermes. Jeg håper dette respekteres, sier utenriksministeren.

Den terrorsiktede norske IS-kvinnen og hennes to barn landet på Gardermoen natt til lørdag.

– Jeg er glad for at vi nå kan avslutte denne krevende konsulærsaken. Jeg takker alle som har bidratt i dette arbeidet.

Utenriksdepartementet opplyser at man har «samarbeidet med berørte myndigheter for å legge til rette for retur og mottak i Norge».

– Barna fortjener ro og må skjermes. Jeg håper dette respekteres, understreker hun.

Regjeringens beslutning om hjemhentingen av den IS-siktede kvinnen har skapt voldsom misnøye i Frp, som nå truer med å gå ut av regjeringen med mindre de får innfridd en rekke nye krav.

Her kommer den 29 år gamle kvinnen og de to barna hennes over grensen fra Syria til Irak.

PST har siktet kvinnen

Kvinnen og hennes to barn ble hentet ut fra Syria tirsdag.

PST har siktet kvinne for å ha sluttet seg til to terrorgrupper i årene mellom 2013 og 2019.

Ifølge siktelsen har hun først sluttet seg til Jabhat al-Nusra, en Al-Qaida-tilknyttet gruppe, og deretter Den islamske staten (IS).

Hvem er hun?

29-åringen er norsk statsborger. Hun er født i Pakistan, kom til Norge som lite barn og vokste opp på østkanten i Oslo.

– Hun vokste opp på østkanten i Oslo hos en relativt vanlig norskpakistansk familie, spilte fotball, gikk på skøyter og levde et normalt liv, sier journalist Joachim Førsund til NRK. Førsund har laget en podkast-serie om syriafarerne.

Hun var i gang med høyere utdanning da hun valgte å reise til Syria.

Til Aftenposten sa 29-åringen i fjor at hun reiste til Tyrkia i 2013 for å være sammen med Bastian Vasquez etter at hun hadde giftet seg med ham via kommunikasjonsappen Whatsapp. Bastian Vasquez hadde på dette tidspunktet vært i Syria siden året før. Året etter skulle han få en fremtredende rolle i en av IS’ propagandavideoer.

I serien «I ruinene av Den islamske staten» følger vi Aftenpostens Midtøsten-team, som i denne episoden møter den norske IS-enken som ikke vil hjem: