IS-kvinnens advokat: Hun forsøkte å flykte fra Syria i mange år

– Kvinnen nekter straffskyld etter siktelsen. Hun har sagt seg villig til å varetektsfengsles i fire uker, sier kvinnens advokat Nils Christian Nordhus.

Her kommer den 29 år gamle kvinnen og de to barna hennes over grensen fra Syria til Irak i forrige uke.

Ifølge Nordhus kan det bevises at kvinnen i mange år forsøkte å komme seg vekk fra IS og ut av Syria.

Natt til lørdag kom den terrorsiktede kvinnen og hennes to barn hjem til Norge. Det skjedde etter at regjeringen mot Frps vilje bestemte at moren også skulle hentes. Kvinnen ble umiddelbart pågrepet.

Nordhus har snakket med kvinnen i flere timer i helgen og møtte mediene søndag. Han vil ikke gi noen detaljer om hvilke forhold hun og barna nå lever under, og om de har møtt besteforeldrene som bor i Oslo.

Nils Christian Nordhus er den IS-siktede kvinnens advokat.

– Ble hun i realiteten holdt fanget i Syria?

– Ja, hun opplever det slik. Det er helt på det rene og kan dokumenteres at hun i årevis har forsøkt å komme seg ut. Det er noe som blir glemt når vi ser en del av omtalen av henne, sier Nordhus, som beskrev forholdet til hennes to tidligere ektemenn som «svært komplisert».

– Ble hun holdt fanget av ektemannen?

– Når det gjelder detaljene omkring hennes svært vanskelige situasjon så ønsker vi at det er PST som får høre det aller først, sier Nordhus.

Han beskriver forholdene kvinnen har levd under som «forferdelige». På pressekonferansen begynte Nordhus å bygge opp et bilde av en ung kvinne som gjorde feil valg og nå ønsker å ta «et oppgjør» med fortiden.

– Hun tar sterkt avstand fra de metodene som det er kjent at de to terrororganisasjonene har brukt. Hun har vært tydelig på at hun tok et valg som var galt, som gjorde at hun endte opp i Syria. Det angrer hun bittert på, sier Nordhus.

Kvinnens sønn er antatt å være syk. Det er grunnen utenriksministeren har oppgitt for at barna og moren hjelpes til Norge.

Tok av seg nikaben

Blant annet tok hun av seg nikaben så fort hun kunne etter utreisen fra Syria.

– Hun har ikke behov for å ha på seg nikaben. Hun tok selv initiativ til å ta den av seg og var lettet over å ta den av seg og få på seg vanlige klær, sier Nordhus.

Mens Frp-leder Siv Jensen sier at kvinnen er en «terrorist», svarer Nordhus at hun er uskyldig inntil det motsatte er bevist.

Nordhus understreker at kvinnen ikke er siktet for å være en aktiv stridende i Syria.

– Det som blir sakens kjerne er om det faktum at hun befant seg i Syria, hadde relasjoner til personer som knyttes til terrororganisasjoner og har spilt en rolle som husmor, om det er straffbart, sier han.

Ble straffbart etter hun reiste

Han viser til at kvinnen er siktet for deltagelse i en terrororganisasjon (paragraf 136a) og risikerer opptil seks års fengsel. Det var ikke straffbart da hun reiste til Syria.

– Det ble først straffbart i juni 2013. Spørsmålet er derfor: Hadde hun da mulighet til å komme seg ut, og hva gjorde hun i tilfelle for å komme seg ut av Syria, sier han.

– Hadde hun ingen mulighet til å komme seg ut?

– Det er det som blir bevistema under etterforskningen. Og det er også bakgrunnen for at hun har svart nei på skyldspørsmålet. Detaljene knyttet til at hun befant seg i en tvangssituasjon, ønsker jeg ikke å gå inn i.

Ønsker å hindre at andre gjør samme feil

Siktede var gjennom et innledende avhør med PST søndag. Nordhus sier hun ønsker å samarbeide med PST for å hindre at andre kvinner gjentar hennes feil.

Det er planlagt en omfattende avhørsprosess fremover, men Nordhus viser alle spørsmål om hvor lang tid etterforskningen vil ta til PST.

Nordhus sa på pressekonferansen at det viktigste for kvinnen var å få barna til Norge, for at de skal få nødvendig helsehjelp.

– Jeg har hele tiden ment at det var ekstra viktig å få denne familien ut av Al-Hol leiren, fordi gutten var undervektig og det var mistanke om cystisk fibrose. Det var ikke mulig å gi ham nødvendig helsehjelp der. Det er godt dokumentert av leger på feltsykehuset, sier Nordhus.

Han vil ikke gi ytterligere opplysninger om barnas tilstand.

– De har et ubetinget krav til absolutt skjerming, sier han.

Hjemkomsten endrer ikke trusselbildet i Norge, konstaterte PST da de møtte pressen lørdag. Det er ikke sikkert at kvinnen vil bli dømt i en rettssak. Justisminister Jørn Kallmyr frykter at vansker med å skaffe bevis mot den norske IS-siktede kvinnen fører til at hun får mildere straff i Norge.

Advokat Steingrim Wolland sier til NRK at det å ha vært i IS-kalifatet ikke i seg selv er nok til å bli dømt for deltagelse.

– Det er ikke gitt at kvinnen får straff. Det å være deltager i en terrororganisasjon er straffbart. Men det å bare leve i et IS-kontrollert område er ikke straffbart, sier Wolland til NRK.

At regjeringen hentet kvinnen til Norge, har satt sinnene i kok i Frp. Statsminister Erna Solberg sier det var den eneste muligheten til å hente hjem kvinnens to barn. Ett av barna antas å være alvorlig syk, og Solberg ville ikke ta sjansen på at en norsk gutt døde i Syria.