Her settes det første Flirt-toget i rutetrafikk

77 dager etter ulykken på Vestfoldbanen settes det første Flirt-toget i rutetrafikk.

Det første Flirt-toget står klar til avgang på Oslo S. Det skal gå til Skien.
Slik ser det ut på innsiden av det nye Flirt-toget som settes i rutetrafikk.
000335295.jpg

Hverken samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa eller andre notabiliteter var til stede da det første av NSBs nye togsett i dag ble satt inn i vanlig trafikk.

En milepæl for fremtidens tog i NSB er likevel et faktum, når det nå settes inn i rutetrafikken.

Togsettet som i ettermiddag fikk æren av å debutere skal gå mellom Oslo og Skien. Når de neste Flirt'ene settes i drift er ifølge informasjonssjef Åge-Christopher Lundeby ikke klart.

Ville ikke ødelegge togturen

Les også

NSBs «Flirt»-tog kan bli satt i trafikk neste uke

At det ikke var mer festivitas rundt 14.11. avgangen fra Oslo S skyldes ifølge Lundeby at dette var en helt vanlig avgang, der mange allerede hadde bestilt billett.— Vi hadde risikert at mange kunder hadde blitt stående i midtgangen, og fått en dårlig opplevelse av togturen, sier Lundeby til Aftenposten.no.

Blant dem som deltok under debuten var likevel statssekretær Erik Lahnstein i Samferdselsdepartementet, og persontogsjef Tom Ingulstad i NSB.

Først 7. mai skal det gjøres mer stas på Flirt-debuten, også ved den anledning på Oslo S.

Ble distrahert i førerhuset

I drøyt to måneder har Havarikommisjonen for transport og politiet etterforsket ulykken på Vestfoldbanen. Den 15. februar braste et Flirt-tog under testkjøring inn i fjellet langs det gamle enkeltsporstrekket mellom Nykirke og Holmestrand.

Slik så det ut da et av Flirt-togene sporet av 15. februar, like før togene skulle settes i drift.

Som Aftenposten.no avdekket den 16. mars skyldtes ulykken at flere ting forstyrret lokføreren og de andre i førerhuset. Telefoner, beskjeder og annen kommunikasjon gjorde at lokføreren overså skiltet som varslet at hastigheten måtte reduseres. Samtidig manglet et skilt nummer to som skulle varsle om det samme.Det er altså ikke funnet feil hverken ved Flirt, som formelt heter Type 74, det aktuelle togsettet eller ved skinnegangen på ulykkesstedet. Derfor har de hundrevis av ansatte i NSB som skal håndtere Flirt de siste ukene kunnet fortsette utdanningen, frem mot dagens debuttur.

Havarikommisjonen arbeider videre med sin endelige rapport, mens politiet har siktet begge lokførerne som var om bord.

På tilfeldige avganger

De som måtte ønske å få prøvekjørt den nye togtypen får det ikke nødvendigvis lett. Ifølge Åge-Christopher Lundeby får ikke dagens togsett faste avganger på Vestfoldbanen.

Les også

Lokfører ble distrahert av telefoner og beskjeder

— Men du garanterer uansett rolige forhold i førerhuset?- Både i dag og fremover blir det én person, som utfører én jobb, der foran, sier Lundeby.