Norge

Norsk-pakistaner antatt drept - <br/>ber om DNA-test i Norge

Abdul Rehman (54) har vært sporløst forsvunnet i fire år. Familien tror han er drept, og at et lik som ble funnet i 2006 er den savnede nordmannen. Akhtar Chaudhry (SV) ber Støre og Storberget om sterkere norsk engasjement i saken.

SV-politiker og 4. visepresident i Stortinget, Akhtar Chaudry, ber UD og Justisdepartementet bidra til at etterforskningen i Rehman-saken går riktig for seg i Pakistan. Foto: ROLF ØHMAN

  • Elisabeth Rodum

Mandag sendte Chaudry et brev til justisminister Knut Storberget og utenriksminister Jonas Gahr Støre hvor han ber norske myndigheter bidra til at identifikasjonen av

Les også

Undersøker om lik er savnet norskpakistaner

, går riktig for seg i Pakistan.

— Vi vet at det dessverre er korrupsjon i Pakistan. Nå ber vi om at norsk politi begjærer at DNA-tester gjennomføres både i Pakistan og i Norge for å forsikre oss om at vedkommendes identitet fastslås med sikkerhet, sier stortingsrepresentant og 4. visepresident i Stortinget Akhtar Chaudhry til Aftenposten.no.

Brevet til utenriksministeren og justisministeren er signert Akhtar Chaudry og hans partifelle Karin Andersen, nestleder i Arbeids- og sosialkomitéen.

Tror han ble drept

Den norske statsborgeren Abdul Rehman (54), som har familie i Østfold, forsvant i Pakistan 21. oktober 2005. For to uker siden

Les også

Åpner grav i jakten på savnet norsk-pakistaner

i byen Kamonki, ca. 70 kilometer utenfor Lahore i Punjab-provinsen.

Den døde skal ha blitt funnet i en kanal i september 2006, nesten ett år etter at han ble meldt savnet. For noen uker siden ble familien varslet om at dette kunne være den savnede norsk-pakistaneren.

Familien har i fire år hevdet at Rehman ble drept, og mener pakistansk politi har trenert etterforskningen.

Foto: PRIVAT

Frykter DNA-juks

Kort tid etter at norsk-pakistaneren ble meldt savnet, reiste Fazal Rehman (60) til Pakistan for å lete etter sin yngre bror.

21. oktober var han tilstede da graven i Kamonki ble åpnet, og nå avventer han resultatet av DNA-testene for å fastslå avdødes identitet.

Han uttrykker bekymring over at legen ved det lokale sykehuset i Kamonki ennå ikke har skrevet en forespørsel om DNA-analyse ved det rettsmedisinske instituttet i Lahore, og frykter også for at de ansvarlige vil la seg bestikke for å endre testene.

— De siste to ukene har jeg reist 10 mil fire-fem ganger til sykehuset i Kamonki. Det har vært forgjeves. Jeg har bedt om å få se rapporten, men den er ennå ikke ferdig, sier Fazal Rehman til Aftenposten.no

Også sykehusledelsen reagerer på tiden det tar for legen å ferdigstille rapporten fra gravåpningen, og forespørselen om DNA-analyse.

— Det tar vanligvis ikke så lang tid, og dette vil jeg ta opp med legen snarest, sier dr. Nawazish, som er direktør ved Kamonki Hospital til Aftenposten.no.

- Vi er veldig bekymret for juks med resultatene ved laboratoriet. Får vi feil svar nå, er saken avsluttet og ingenting mer vil skje, sier Nosheen Fazal til Aftenposten.no. Hun er den savnedes niese, bosatt i Fredrikstad.

Ifølge Nosheen Fazal stoler familien mer på resultatet om DNA-testene gjennomføres i Norge, og mener det er naturlig at norske myndigheter involverer seg i saken siden det er snakk om en norsk statsborger.

Jeg vil ikke spekulere i påstander om manipulering av DNA-tester.
Iver Stensrud, politisambandsmann i Islamabad.

- Arbeider mye med saken

I brevet ber de to stortingsrepresentantene også om at justisministeren påser at politisambandsmannen i Islamabad engasjerer seg sterkere i saken slik at muligheten for fusk i laboratoriet blir minst mulig.

— Saken er under etterforskning i Pakistan. Prøvene er i utgangspunktet sendt til et laboratorium i Lahore som vi skal ha tillit til, og jeg vil ikke spekulere i påstander om manipulering av DNA-tester, sier politisambandsmann i Islamabad Iver Stensrud til Aftenposten.no. Utover dette har han ingen kommentarer til brevet fra stortingsrepresentantene.

Den norske ambassadøren til Pakistan, Robert Kvile, ønsker heller ikke å kommentere brevet før det er besvart av justisminister Storberget og utenriksminister Støre.

— Brevet skal besvares av de to som har mottatt brevet, og det er ikke naturlig at jeg uttaler meg om saken. Min oppgave er å bidra til at utenriksministeren kan besvare brevet han har mottatt fra Chaudry, sier Norges ambassadør til Pakistan, Robert Kvile, til Aftenposten.no.

Ambassadøren legger imidlertid til at Rehman-saken er en av mange saker som den norske politisambandsmannen i Islamabad har til behandling, og som han og hans assistenter arbeider veldig mye med.

Er det naturlig med norsk tilstedeværelse i rettslokalet når saken behandles?

— Ambassaden kan velge eller ikke velge å være tilstede i et rettsmøtet i henhold til hvordan saken står, sier Kvile.

Drapsmistenkt i varetekt

Pakistansk politi har arbeidet ut fra teorien om at Rehman er drept, og en mistenkt sitter nå varetektsfengslet i saken.

Ifølge opplysninger fra pakistansk politi satte Abdul Rehman seg på motorsykkelen til den drapsmistenkte pakistaneren om morgenen 21. oktober 2005.

De to skulle kjøre fra landsbyen Thuta Rai Bahadur til byen Lala Musa der Rehman skulle veksle norske penger i pakistanske rupier. Det var siste gang Rehmans familie så ham.

Like etter at Rehman forsvant, forduftet den drapsmistenkte mannen til Oman. I desember 2007

Les også

Mistenkt for drap - <br/>på frifot i Pakistan

. Da skaffet han seg en såkalt «beskyttende kausjon» hos en dommer. Dette er en midlertidig beskyttelse som gjorde at politiet ikke kunne arrestere ham.

En av årsakene til denne ordningen er de mange tilfellene av politivold i Pakistan.

Pakistaneren har vært arrestert, men ble løslatt mot kausjon etter en avgjørelse i pakistansk høyesterett. Pakistans øverste dommer Ifikhar Mohammed Chaudhry har imidlertid opphevet avgjørelsen om løslatelse mot kausjon, og den mistenkte er nå varetektsfengslet i påvente av rettssaken.

To koner

Abdul Rehman har familie i Norge. Han skal ha ønsket seg ut av ekteskapet fordi han hadde giftet seg på nytt i landsbyen Thuta Rai Bahadur i Pakistan.

Hans nye kone, Sakina Rehman, sitter nå med ansvaret for parets tre små barn i Pakistan.

Det nye ekteskapet skal ha ført til

Les også

Nordmann arrestert i Pakistan

. Politiet mistenker at denne konflikten ligger bak forsvinningen.

Les også

  1. Åpner grav i jakten på savnet norsk-pakistaner

  2. Undersøker om lik er savnet norskpakistaner

  3. Nordmann borte i to år <br/>&ndash; drapsmistenkt arrestert

  4. Krever nordmann utlevert

  5. Ny avtale mellom Norge og Pakistan

Abdul Rehmans bror, Fazal Rehman, viser stedet i Thuta Rai Bahadur der broren sist ble sett sammen med den drapsmistenkte pakistaneren 21. oktober 2005. Foto: PRIVAT

Norsk-pakistaneren Abdul Rehmans andre kone Sakina Rehman sammen med to av parets tre barn. Foto: PRIVAT