Norge

Tysk vindkraftutbygger i Trøndelag sammenlignes med naziokkupasjonen

Den tyske sjefen for vindkraftprosjekter i Trøndelag opplever hets. I sosiale medier sammenlignes utbyggingen med nazistenes okkupasjon under 2. verdenskrig.

Sjefen i det tyske selskapet Stadtwerke München, som er medeier med Trønderenergi om vindkraftutbygging i Trøndelag, opplever hets. Illustrasjonsfoto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
  • NTB

Christian Vogt representerer den tyske medeieren Stadtwerke München i de trønderske vindkraftprosjektene. Han kaller sammenligningen trist, men mener tonen i debatten i hovedsak har vært god.

– Jeg synes det er trist å bli sammenlignet på denne måten, med en veldig dårlig del av den tyske historien. Jeg og selskapet har ingenting til felles med nasjonalsosialistene. Så tror jeg dette er en veldig liten del av debatten, sier Vogt til Adresseavisen.

Stadtwerke München har slått seg sammen med Trønderenergi om en rekke vindkraftprosjekter i Trøndelag. Vogt er daglig leder og styreleder i deres felles selskap Midgard Vind Holding.

En plakat som har sirkulert i sosiale medier viser en soldat i en uniform som ligner på de tyske naziuniformene under andre verdenskrig. TrønderTerror står skrevet i logoskriften til Trønderenergi. Nederst står logoen til Stadtwerke München og ordene «ny okkupasjon».

En ansatt i Miljøvernforbundet har innrømmet til Adresseavisen å ha delt bildet på Facebook, for så å fjerne det.

Vogt sier han også har opplevd personlig hets.

– En skrev at det vil bli «farlig» for oss hvis vi går videre med planene. De ønsker å stoppe oss, sier Vogt.

Aksjonister har forsøkt å stanse arbeidet med å bygge vindkraftanleggene både på Frøya og Sørmarkfjellet i Flatanger.

Vogt sier at verken hetsen eller aktivistenes aksjoner får betydning for utbyggingen.

Les også

  1. Vindmølleparken i Norge er et krafttak for Tyskland

Les mer om

  1. Vindkraft
  2. Adresseavisen