Norge

Overgriperen deltok i behandling

Da den 12 år gamle gutten ble utagerende og ukonsentrert, ble han sendt til utredning hos kommunens barne- og ungdomspsykiatriske tjeneste (BUP). Der møtte han igjen sin egen overgriper.

Statsadvokat Irlin Irgens er aktor og fører saken mot den overgrepstiltalte læreren. Foto: Cornelius Poppe, NTB SCANPIX (arkiv)

 • Frode Sætran

I straffesaken der en 44 år gammel lærer står tiltalt i Oslo tingrett for en serie overgrep mot unge gutter, var det i dag tre sakkyndige vitner som forklarte seg. Da kom det frem at et av lærerens ofre hadde blitt sendt til BUP i 2007 for å finne ut hvorfor han plutselig var blitt ukonsentrert, aggressiv og utagerende på skolen.

BUP samlet flere gutter som så ut til å befinne seg i en utsatt situasjon. Guttene ble samlet i èn gruppe, foreldrene i en annen mens guttenes lærere ble samlet i en egen gruppe. Da gutten kom til ekspertene i behandlingsapparatet, møtte han altså sin egen lærer som var selve årsaken til guttens personlighetsforandring.

— Et svik

- Hvordan kan gutten ha opplevd dette, spurte dommeren vitnet fra BUP-tjenesten.

— Sikkert som et svik. Jeg vet ikke hvordan vi skulle innsett det som skjedde, svarte vitnet.

Det synes å være en klar sammenheng mellom deres situasjon i dag, og overgrepene de er blitt utsatt for

Psykologspesialist Shirley Stormyren fra Statens barnehus i Oslo forklarte at læreren har følt at han hadde så god kontroll på gutten, at han turde å forgripe seg på ham i guttens egen seng.

Tilpasser seg

Les også

Læreren forgrep seg i klasserommet

— Overgrepene fra en voksen i et tillitsforhold kan fortsette lenge fordi barn ikke vet hvordan de skal forholde seg til det. Barn forstår ikke umiddelbart at de blir utsatt for overgrep. De forstår ikke at de er uten skyld. Barn tilpasser seg verden, slik er barn. Dessverre tilpasser de seg også til en ovegriper, til det som forventes av dem, forklarte Stormyren.Da saken endelig sprakk i 2011, og Stormyren ble kjent med gutten, har han fortalt at han tenkte mye på hvordan foreldrene tok det. Hun siterte gutten slik:

«Jeg hadde vært en annen person om ikke dette hadde skjedd. Jeg hadde vært mer meg selv. Jeg har tapt mye selvtillit.»

Manipulert

— Guttene ble utsatt for psykologisk manipulering av tiltalte, sa psykologspesialist Olav Bendiksby da han forklarte seg som sakkyndig vitne i Oslo tingrett i formiddag. Felles for begge guttene, er at de har en følelse av skyld fordi de lot overgrepene skje uten at overgriperen trengte å bruke vold. En av guttene har fortalt at pågripelsen av 44-åringen har hjulpet ham, at pågripelsen og saksbehandlingen etterpå har bidratt til at han har fått sagt hvordan overgrepene egentlig skjedde.

Trøbbel

En annen ting som er felles for guttene, er at de etter å ha blitt misbrukt, har fått trøbbel i sosiale relasjoner. De fikk problemer på skolen, på jobb og opparbeidet seg mistro til sine medmennesker. Bendiksby har konkludert med at begge guttene lider av en tilbakevendende depressiv lidelse.

— Det synes å være en klar sammenheng mellom deres situasjon i dag, og overgrepene de er blitt utsatt for, sa Bendiksby.

Kuttet ut vennene

Begge guttene mistet vennekretsen sin da de læreren begynte å forgripe seg på dem. En av dem kuttet ut vennene av frykt for å bli avslørt. I stedet fant han nye kompiser i et kriminelt miljø. Det er foreløpig endt med fengselsdom. Da gutten, som i dag er i 20-årene, kom til Oslo tingrett for å følge psykologspesialistens redegjørelse i dag, kom han i følge med to politibetjenter.

— Han forteller om overgrepene med intenst emosjonelt engasjement. Overgrepene er ødeleggende. Han har voldsomme fantasier. Raseri. Men han forstår jo at det ikke hjelper, sa Bendiksby. Psykologspesialisten forklarer at begge guttene har behov for langvarig behandling.

Fiendebilder

Gutten som i dag sitter i fengsel, er den som har utviklet den alvorligste lidelsen. Han har utviklet tung depresjon, rusmisbruk, paranoid tvangslidelse der han lager seg fiendebilder med få eller ingen å stole på. Men samtidig har han behov for å beskytte de han opplever som svake.

Begge guttene sliter med søvnvansker, konsentrasjonsproblemer og et pessimistisk syn på livet. Olav Bendiksby slår fast at begge guttene ville ha klart seg bedre om de ikke hadde blitt utsatt for 44-åringen.

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  10-åring prøvde å stoppe faren som drepte moren med kniv

 2. NORGE
  Publisert:

  Åtte år for overgrep mot 70 barn

 3. NORGE
  Publisert:

  Mann dømt til åtte og et halvt års fengsel for overgrep mot over 70 barn

 4. NORGE
  Publisert:

  50 år gammel mann dømt for overgrep mot 106 barn

 5. NORGE
  Publisert:

  Barnehageansatt innrømmer 22 overgrep mot fem gutter

 6. NORGE
  Publisert:

  – Først var han snill. Så ble han skikkelig sinna, forklarte småjente om voldtektsmannen.