Har avlyst styrtregnet, men det blir ganske vått i ettermiddag
Det er varslet mye regn mange steder i Sør-Norge søndag, men det blir ikke styrtregn slik meteorologene varslet først.
– Det ser ut til at det blir litt mindre regn enn først antatt. Vi har derfor «avlyst» styrtregn og trukket tilbake gul farevarsel for kraftig regnvær, sier Terje Alsvik Walløe, statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt.
Med styrtregn menes veldig mye regn på kort tid. Ofte er det snakk om så store mengder at grunnen ikke klarer å unna alt vannet.
På vei mot kaldeste juli på nesten 30 år flere steder
Det blir likevel ganske vått flere steder i Sør-Norge, særlig på Østlandet. Oslo-området fikk ti millimeter med nedbør natt til søndag. I morgentimene var det oppholdsvær, men det blir altså ganske annerledes fra tidlig på ettermiddagen.
– Det blir en våt søndag med mye regn som passerer Østlandet og Sørlandet. Nesten hele Sør-Norge får regn søndag. De fleste stedene vil få 10–15 millimeter med regn, men enkelte steder vil det komme 20–30 millimeter. Det meste av dette vil komme mellom klokken 14 og 20 søndag, sier Walløe søndag morgen.
Det beste været søndag blir fra Trøndelag og nordover.
Varmerekord på Svalbard
Enda mer regn i neste uke
Regnværet i Sør-Norge vil fortsette de neste dagene.
– Det blir litt regn på ettermiddag og kveld mandag. Tirsdag blir det igjen en god del nedbør over Sør-Østlandet, varsler statsmeteorologen.
Men det er ikke bare regn Walløe har på blokken. Fra torsdag varsler han sol og sommerfølelse.
– Torsdag, fredag og lørdag blir det litt mer sommerlig følelse. Det blir sol og over 20 grader flere steder.
Vi satser på vindmøller, elferger og kortreist mat. Men klimaeffekten vil verden først oppleve om noen tiår.
Kaldeste juli i Oslo på 27 år
Nå som det er igjen fem dager av juli, kan Walløe konstatere at det går mot den kaldeste juli i Oslo siden 1993. Snittemperaturen hittil i juli har vært på 14,8 grader. Med flere regndager i vente, er det lite som tyder på at snitt-temperaturen blir høyere de neste dagene.
Til sammenligning var juni i hovedstaden den varmeste siden målingene startet. Døgn-snittet i juni var på 18,8 grader, noe som er 0,2 grader varmere enn juni i 1988.
– I snitt var juni fire grader varmere enn juli. Og det er uvanlig. Vanligvis er det juli som er varmere enn juni. I år blir juli både kjølig og fuktig, konstaterer statsmeteorolog Walløe.