Nok et smittetilfelle etter reise med cruiseskip i Norge, passasjerene må bli på lugarene

Luksuscruiset SeaDream 1 har nå bedt alle sine gjester om å bli på lugaren. Det skjer etter at en passasjer på forrige cruise med skipet har testet positivt for koronaviruset etter hjemreise til Danmark.

SeaDream 1 seilte fra Oslo til Tromsø fra 21. juli til 2. august. En dansk passasjer som var med på dette cruiset, er nå bekreftet koronasmittet.

Skipet har avbrutt cruiset og ankret opp i Bodø i totiden natt til onsdag. Bodø kommune vil onsdag starte testing av mannskapet på SeaDream 1.

Det er bare besetningen som skal testes. Kai Brynjar Hagen, smittevernlege i Bodø, forklarer overfor TV 2 at passasjerene på luksusskipet gikk om bord søndag, og på grunn av virusets inkubasjonstid vil det være for tidlig å teste dem.

Testingen av mannskapet ventes å ta tre timer, og prøvene skal deretter analyseres ved Nordlandssykehuset. Svarene kommer trolig onsdag kveld.

Hverken mannskap eller passasjerer får lov til å gå i land. Like ved skipet på terminalkaia i Bodø havn er det satt opp oransje telt fra Sivilforsvaret, hvor testingen skal foregå.

– Ingen har noen symptomer på sykdom. Det er et føre var-prinsipp som gjør at vi skal teste mannskapet, sier smittevernoverlege Kai Brynjar Hagen i Bodø kommune til Avisa Nordland onsdag morgen.

Rederiet SeaDream Yacht Club avlyser et planlagt seks dagers cruise fra Oslo til Bergen kommende lørdag, opplyser Atle Brynestad til Dagbladet.

Rederiet har to skip som har gått langs norskekysten den siste tiden, SeaDream 1 og SeaDream 2.

Brev til passasjerene på skipet

I et brev til passasjerene som Aftenposten har fått tilgang til, står det at «gjesten har vært om bord på SeaDream 1 og reiste til Danmark fra Tromsø 2. august».

Vedkommende skal etter reglene testet på nytt søndag. Gjestens reisefølge, som vedkommende bor sammen med, har testet negativt.

«Vi er ikke kjent med at noen andre gjester eller mannskap er smittet eller har noen symptomer på smitte, men vi tar selvsagt omgående alle forholdsregler», heter det i brevet til passasjerene.

Rederiet opplyser i brevet at de har vært i kontakt med FHI og Helsedirektoratet i forbindelse med utbruddet.

I en pressemelding sendt ut onsdag morgen, skriver SeaDream at selskapet har fulgt nasjonale retningslinjer, og at hele mannskapet var i karantene på hotell i ti døgn før de gikk om bord.

FHI: Kjent med smittetilfellet

Folkehelseinstituttet (FHI) bekrefter til Aftenposten at de kjenner til smittetilfellet.

– Vi er kjent med dette smittetilfellet og bistår rederiet med håndteringen, sier medievakt Erik Bull-Valen ved FHI.

SeaDream 1 seilte fra Oslo til Tromsø fra 21. juli til 2. august. 2. august startet skipet på returreisen til Oslo. Returen er nå altså stoppet.

FHI skriver i en pressemelding tirsdag kveld at alle passasjerer både fra foregående og nåværende seiling settes i karantene.

– Folkehelseinstituttet har fått tilsendt passasjerlistene fra rederiet og jobber nå med å systematisere informasjonen for å kontakte kommunene som har hatt passasjerer på skipet. Vi har nå dialog med Bodø kommune og Nordlandssykehuset Bodø, sier avdelingsdirektør Line Vold.

Passasjer om bord: Får mat på lugaren

Bodø kommune meldte tirsdag kveld at det var 123 passasjerer, men onsdag skriver VG at Erlend A. Willumsen i Bodø havn opplyser at det er 79 passasjerer og et mannskap på 86 om bord på skipet.

Aftenposten har snakket med en av de 79 passasjerene om bord på det nåværende cruiset, som kastet loss fra Tromsø for to dager siden:

Utsikt fra skipet mot Reine i Lofoten.

– Først vil jeg berømme mannskapet og kapteinen, som har gjort en fantastisk jobb, sier passasjeren, som ønsker å være anonym.

– Etter at vi var i land i Henningsvær i går tidlig, fikk vi beskjed om at vi ikke skal gå i land mer. Deretter ankret vi opp i Nusfjord, før vi kom hit til Reine.

De er nå to stykker på lugaren. Mat leveres på døren.

Bodø kommune: – Tar situasjonen på høyeste alvor

Bodø kommune og Nordlandssykehuset Bodø forbereder seg nå på å håndtere testing av mannskapet når skipet kommer inn.

– Bodø kommune kommer i morgen tidlig til å sette i gang omfattende testing for korona av 85 besetningsmedlemmer på cruiseskipet SeaDream Nelly som kommer inn til Bodø Havn om lag klokken 02 natt til onsdag, skriver kommunen i en pressemelding tirsdag kveld.

– Hverken mannskap eller passasjerer får lov til å gå i land og
blir holdt om bord i skipet, opplyser ordfører Ida Pinnerød i Bodø kommune.

– Dette er en situasjon vi tar på aller høyeste alvor, legger hun til.

Eksklusive turer

På en pressekonferanse mandag sa helseminister Bent Høie (H) at regjeringen strammer inn reglene for cruiseskip slik at passasjerer på skip med mer enn 100 personer om bord ikke lenger får gå i land.

SeaDream 1 sett fra Reine.

SeaDream Yacht Club er et cruiseselskap som tilbyr luksusturer langs norskekysten i år. Selskapet har spesialisert seg på eksklusive turer med rundt 100 passasjerer. De to skipene opererer i sommer henholdsvis Oslo – Bergen og Oslo – Tromsø.

Norske Atle Brynestad eier selskapet.