Sterk mistanke om nytt meslingtilfelle på Østlandet

Det er sterk mistanke om meslinger hos en voksen kvinne i Akershus. Fra før er det i løpet av de siste 14 måneder påvist smitte hos åtte personer på Østlandet.

Kvinnen jobber i Oslo og bor i Nes, skriver Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Nærkontakter i famillie og på arbeidssted er informert, og nødvendige tiltak er igangsatt lokalt, opplyser FHI.

Det skal ikke være noen kjent sammenheng med tilfellet i forrige uke hvor en person fikk påvist meslinger.

Kvinnen som skal være smittet reiste med Kongsvingerbanen fra Haga til Oslo tirsdag morgen 26. mars. Tog med avgang fra Haga klokken 06:10 med ankomst Oslo S klokken 06:56, og var trolig smittsom under reisen, opplyser FHI.

Overlege Øystein Riise ved Avdeling for vaksineforebyggbare sykdommer forteller at hun har det «etter forholdene bra».

– Det har ikke oppstått noen komplikasjoner. Det er komplikasjoner av meslinger vi egentlig frykter, skriver Riise i en e-post til Aftenposten.

– Har vedkommende vært i utlandet?

– Personen har oppholdt seg i Norge, skriver Riise.

Bør vaksineres i dag

FHI gir følgende råd til personer som har reist med samme tog:

  • Uvaksinerte barn i alderen 9-15 måneder som var på toget, anbefales å få én dose vaksine i dag, torsdag 28. mars.
  • Barn 0-8 måneder som var på toget, anbefales gammaglobulin så tidlig som mulig og senest innen søndag 31. mars. Foreldre til aktuelle barn i Oslo bør kontakte Oslo legevakt. I andre kommuner kontaktes kommunehelsetjenesten eller legevakt.
  • Reisende med dette toget som ikke er beskyttet mot meslinger, anbefales å få en dose MMR-vaksine i løpet av dagen/kvelden i dag – torsdag 28.mars. Vaksinen har beskyttende effekt dersom den gis innen 72 timer etter eventuell smitte.

Åtte tilfeller på et drøyt år

Dersom kvinnen får påvist meslinger, vil det være det niende tilfellet på Østlandet siden februar 2018.

I februar i fjor fikk to barn som var søsken fra Oslo og en helsearbeider påvist meslinger.

I februar i år ble det oppdaget meslinger hos enda et barn i Oslo, tilknyttet en skole i Vestre Aker.

- Barnet ble mest sannsynlig smittet i utlandet. Deretter har to uvaksinerte søsken blitt smittet. Senere ble en ansatt ved legevakten også smittet av den som hadde vært utenlands, sier bydelsoverlege Åse Ruth Eggemoen til Aftenposten.

Et av barnas foreldre ble også smittet, opplyser smittevernoverlege Tore Steen ved Helseetaten i Oslo.

– Nå har altså den sjette personen i år sannsynligvis fått meslinger, men det er ikke bekreftet. Det har ikke vært noen kjent kontakt mellom den siste og de tidligere tilfellene, forteller Steen.

– Meldepliktig sykdom

Eggemoen forteller at man ikke er smittebærer dersom man er vaksinert.
- Men meslinger er en veldig smittsom sykdom og kan gi alvorlig sykdomsforløp, i verste fall dødsfall. Derfor er sykdommen meldepliktig. Vi har nå sendt brev til foresatte av barn som ikke har fulgt vaksinasjonsprogrammet og gitt tilbud om å ta kontakt for å bli vaksinert. Det er veldig stor pågang, både fra folk som vil ha vaksine og folk som har spørsmål, sier hun.

Smittevernoverlege: – Bør diskutere obligatorisk vaksine

Med én vaksine er det 95 prosent sjanse for å være beskyttet. For å fange opp de siste 5 prosentene gir man derfor to vaksiner i barnevaksinasjonsprogrammet. Det gir livslang beskyttelse og man trenger ikke oppfriskningsdose.

Steen sa i forbindelse med de forrige smittetilfellene at det bør vurderes å pålegge vaksinering av alle barn i Norge.

– Jeg har vært skeptisk til obligatorisk vaksinering mot meslinger. Men det er nå stadig utbrudd i Europa og barn dør. Dette er en så alvorlig sykdom at jeg mener vi på nytt bør diskutere om dette skal være obligatorisk.

Det har de siste månedene vært mer enn 20 tilfeller av meslinger i Sverige.

Steen sa i forbindelse med fjorårets smittetilfeller at det bør vurderes å pålegge vaksinering av alle barn i Norge.

– Jeg har vært skeptisk til obligatorisk vaksinering mot meslinger. Men det er nå stadig utbrudd i Europa og barn dør. Dette er en så alvorlig sykdom at jeg mener vi på nytt bør diskutere om dette skal være obligatorisk.

Det har de siste månedene vært mer enn 20 tilfeller av meslinger i Sverige.

35 døde av meslinger i Europa i fjor

Smittevernoverlegen i Oslo er i tett dialog med Folkehelseinstituttet om smitteoppsporing og informasjonsarbeid vedrørende tilfellene.

Siste større landsomfattende utbrudd i Norge var i 1980-81, men det har vært noen tilfeller også i senere år. I 2007 var det i Norge et meslingutbrudd blant barn i reisende familier fra England med 18 tilfeller i flere deler av landet, mens det i 2011 var et utbrudd med tilfeller hos uvaksinerte barn i flere bydeler i Oslo, skriver NTB.

I fjor døde 35 mennesker av meslingviruset i Europa. Siste registrerte dødsfall forårsaket av meslingvirus i Norge var i 1989.

Høy vaksinedekning i Norge

Smittevernoverlege Tore W. Steen peker på at det er svært høy vaksinedekning i Norge.

– Det er liten motstand i befolkningen sammenlignet med hvordan det var tidligere.

– I 2016 ble 95 prosent av toåringene i Oslo vaksinert mot meslinger. Blant 16-åringene i Oslo i 2016, altså de som var født i 2000, var 90 prosent vaksinert, sier Steen.

Han sier det er motstand mot meslingvaksine i enkelte innvandrergrupper, samt hos en del antroposofer.

Steen sier det er to årsaker til motstand mot vaksinering:

– Noen er ideologisk motiverte og mener f.eks. at sykdommer er naturlig og at kroppens immunforsvar skal ta seg av det. Mens andre har en ubegrunnet redsel for bivirkninger.